Για τις αντοχές που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία εν μέσω επάλληλων κρίσεων, τις αισιόδοξες προοπτικές, αλλά και για τις προκλήσεις της Τουρκίας μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή απονομής των Βραβείων του ΕΒΕΑ στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο κ. Μητσοτάκης σε σημείο της ομιλίας του είπε πως «έχουμε έναν γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται», ενώ για την οικονομία τόνισε πως: «Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να διαμορφώνει το γόνιμο περιβάλλον όπου θα ριζώνει η απασχόληση και θα ανθίζει η εργασία. Και στην πανδημία κρατήσαμε όρθιους όλους τους πυλώνες της παραγωγής. Η ελληνική οικονομία ορίζεται από το σπάνιο δίπτυχο της αντοχής και της προοπτικής».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία, την αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022, τη διαρκή μείωση της ανεργίας και τη σημαντική άνθιση των εξαγωγών, επιδόσεις που – όπως είπε – καθιστούν ρεαλιστικές τις προβλέψεις για σημαντική ετήσια ανάπτυξη. Μια εξέλιξη που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το δημόσιο χρέος. 

«Το 2023 η πρόβλεψη για περαιτέρω πτώση της ανεργίας. Όσο για τις επενδύσεις γνωρίζετε καλύτερα, πόσο αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ποια είναι η δυναμική τους προοπτική για το μέλλον, μια αύξηση 5 πλαίσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι εξαγωγές μας θα αυξηθούν με πάνω από 10% και πιστεύω ότι αυτές οι επιδόσεις και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις, οδήγησαν την ευρωπαϊκή επιτροπή στην 11η θετική αξιολόγηση της χώρας μας επί δικής μας θητείας, οδηγώντας στην έξοδο της επιτήρησης το καλοκαίρι και στην ανάκτηση της επενδυτικής μας βαθμίδας. Στόχοι ρεαλιστικοί και ορατοί χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν με όπλο μας τη φορολογική ελάφρυνση και τη συνετή διαχείριση».

Τελετή απονομής των βραβείων του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Αθηνών

Και συνέχισε: «Οι σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, η αναβάθμιση της εικόνας της χώρας, όλα αυτά δεν ήταν αυτονόητα και ούτε προέκυψαν τυχαία. Πολύ περισσότερο όταν έγιναν σε πλαίσιο επάλληλων κρίσεων και διεθνούς αναταραχής. Δεν είχαμε πολλές μέρες λιακάδας αλλά περισσότερες μέρες με συννεφιά και καταιγίδα. Είναι άλλο μια οικονομική και κοινωνική πολιτική να ασκείται σε ομαλό περιβάλλον και πολύ διαφορετικό οι πολιτικές να υλοποιούνται όταν υπάρχουν κρίσεις σε όλα τα μέτωπα. Όσο δεν πρέπει κανείς να πανηγυρίζει, άλλο τόσο δεν πρέπει και να μηδενίζουμε». 

Τις επόμενες 10 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα του Power Pass

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ενίσχυση των πολιτών, είπε: «Δεν υπάρχει οικονομία χωρίς την κοινωνία. Η πολιτική μας έχει διπλή κατεύθυνση. Από τα συνολικά 7 δις ευρώ μεγάλο μέρος κατευθύνεται στην ενίσχυση των νοικοκυριών. Τις επόμενες 10 ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα του power pass, ώστε να καλύψουμε σημαντικό κομμάτι από αυξήσεις ηλεκτρικού ρεύματος που πλήρωσαν οι πολίτες.  Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και άλλα μέτρα σύμφωνα με τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες για να δημιουργήσουμε ανάχωμα στις αναταράξεις.  Στόχος της κυβέρνησης είναι οι επενδύσεις και η ιδιωτική πρωτοβουλία να διευρύνει τον δημόσιο πλούτο ώστε ένα μέρος μετά να επιστρέφεται στους πολίτες.

Τελετή απονομής των βραβείων του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Αθηνών

Σήμερα το μέσο εισόδημα πολιορκείται από την ακρίβεια. Και οι μισθοί παραμένουν ακόμα χαμηλοί. Είναι πολύ εύκολο να απαντήσω σε όσους ασκούν ανέξοδη κριτική. Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι άλλος πρέπει να κρατάμε σταθερά το τιμόνι στις φουρτούνες που μας έτυχαν. Είναι χρέος μας να μην εξωραίσουμε το διεθνές περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε. Είναι συνθήκες πρωτόγνωρες έχουμε πόλεμο. Έχουμε αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, έχουμε επισιτιστικό κίνδυνο όχι για τη χώρα μας αλλά για χώρες του τρίτου κόσμου».

«Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται»

Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται. Ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος. Αυτή τη σταθερότητα είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω. Για αυτό η κυβέρνηση επιμένει στο μεταρρυθμιστικό της σχέδιο, αντιτάσσοντας στο χειρότερο απρόοπτο την καλύτερη δυνατή λύση.

Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί αν αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου και μια πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις του χθες. Η πορεία μας θα είναι κοινωνικά ευαίσθητη αλλά και δημοσιονομικά ισορροπημένη. Ζυγίζοντας τις ανάγκες μας στη ζυγαριά των δυνατοτήτων μας. Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να παρασυρθεί σε ένα κλίμα ανέξοδων υποσχέσεων και πρέπει να μείνει μακριά από την τοξική αντιπαράθεση.

Τελετή απονομής των βραβείων του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Αθηνών

Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Στο τέλος της 4 ετίας. Απαιτείται εθνική συσπείρωση για έναν απρόβλεπτο γείτονα.

Η εθνική οικονομία άντεξε και πέρασε από πολλές δοκιμασίες.