Πολιτικός καύσωνας για την κυβέρνηση με αστάθμητους παράγοντες που ανά πάσα στιγμή μπορεί να φέρουν ανατροπή, επηρεάζοντας την ημερομηνία των εκλογών, είτε επισπεύδοντάς τες, είτε σπρώχνοντάς τες χρονικά στην εξάντληση της τετραετίας. Και αυτό γιατί το φετινό καλοκαίρι ήδη ξεκινά με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και πολιτικά, καθώς τρεις παράγοντες παίζουν κομβικό ρόλο στις εξελίξεις. Τα ελληνοτουρκικά, το ράλι στις τιμές, ο αντίκτυπος του οποίου αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, αλλά και ο διαρκής κίνδυνος για ξέσπασμα πυρκαγιών. Για το λόγο αυτό, έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το πού μπορεί να οδηγήσει αυτό το εκρηκτικό μείγμα σε μια περίοδο που το κυβερνητικό επιτελείο αντιμετωπίζει τη μία κρίση μετά την άλλη, επιχειρώντας να δημιουργήσει μια εικόνα σταθερότητας για τη χώρα σε ένα απολύτως ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Ειδικά το θέμα της ακρίβειας δεν είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με μακροπρόθεσμες λύσεις και αυτό στην Ηρώδου Αττικού το γνωρίζουν καλά. Η Ευρώπη δείχνει ανήμπορη ή και απρόθυμη να δράσει άμεσα και η πίεση από την κοινωνία αυξάνεται. Καύσιμα, αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και ο πληθωρισμός που καλπάζει – πληροφορίες θέλουν να ξεπερνάει το 11% – απαιτούν άμεσες λύσεις. Μέσα σε όλο αυτό το τοπίο υπάρχουν και οι παραφωνίες που εκφράζονται ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη τα οποία μπροστά στην αδυναμία τους να βρουν διεξόδους χάνουν το επικοινωνιακό παιχνίδι.

Για τα ελληνοτουρκικά, κομβικό σημείο της αλλαγής στάσης της Άγκυρας ήταν το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Από εκεί και πέρα η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο με σύσσωμη την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να επιτίθεται – λεκτικά προς το παρόν – στην χώρα μας. Και εδώ όμως η ανησυχία για πιθανά προβοκάτσια ολοένα και μεγαλώνει και θέτει σε κίνδυνο ένα από τα μεγάλα στοιχήματα και ατού της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό.

Ο τρίτος παράγοντας, αυτός των πυρκαγιών έκανε αισθητή την παρουσία του με τον πιο έντονο τρόπο το Σαββατοκύριακο που πέρασε στα νότια προάστια και ήδη έχει ξεκινήσει η κριτική για το πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός να αντιμετωπίσει πιθανό ξέσπασμα φωτιών. Και αυτό γιατί το καλοκαίρι του 2021 η έλλειψη συντονισμού ήταν εμφανής, με αποτέλεσμα να κληθούν συνολικά 107 πυροσβέστες ως ύποπτοι για εμπρησμό από αμέλεια, αναφορικά με την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη που κατέκαψε 100.000 στρέμματα πευκοδάσους.

«Αίνιγμα» ο ανασχηματισμός

Όλοι αυτοί οι παράγοντες φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τα σενάρια για ανασχηματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας, δεδομένου ότι η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά από εξωγενείς παράγοντες και απαιτείται αλλαγή σε ορισμένα κυβερνητικά πόστα για να «τρέξει» γρηγορότερα το κυβερνητικό άρμα, δεδομένου ότι πλέον για να ανταπεξέλθουν οι υπουργοί στις αυξημένες απαιτήσεις πρέπει να κάνουν σπριντ. Άλλωστε, υπάρχουν τομείς που «χωλαίνουν» και στόχος είναι να σταλεί μήνυμα στους πολίτες ότι η κυβέρνηση κινείται συντεταγμένα και με στρατηγική αντιμετωπίζοντας απανωτές κρίσεις. Και μπορεί ο ανασχηματισμός να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού και να μην προαναγγέλλεται, ωστόσο αρκετοί εκτιμούν ότι πλησιάζει η ώρα που θα «πατήσει» το κουμπί των αλλαγών σε επίπεδο διορθωτικών κινήσεων, καθώς δεν επιτρέπονται λάθη που θα θέσουν σε κίνδυνο την πορεία προς την ολοκλήρωση της 4ετίας αλλά και τον στόχο της αυτοδυναμίας.