Αποφασισμένη να μην ακολουθήσει τον δρόμο της όξυνσης, αλλά χωρίς να θεωρείται σε καμία περίπτωση ότι υποχωρεί σε οτιδήποτε, είναι η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα που μέρα με την ημέρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει στο μονοπάτι του Διεθνούς Δικαίου και δεν θα μείνει σε καμία περίπτωση με σταυρωμένα τα χέρια», δήλωνε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Newsbeast.

Το σύνθημα της κλιμάκωσης χωρίς προηγούμενο έδωσε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον τρόπο που μίλησε για τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον ακολούθησαν όλοι οι στενοί του συνεργάτες και εκφραστές της πολιτικής του.

Ο εκνευρισμός του Τούρκου Προέδρου δεν κρύβεται πια και μέχρι στιγμής εκδηλώνεται με φραστικές επιθέσεις αλλά και με την γνώριμη τακτική της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού.

Από την άλλη, η κυβέρνηση με μεθοδικές κινήσεις και πολλές φορές αθόρυβα κινείται στο πλαίσιο της διπλωματίας με κορυφαία μέχρι στιγμής κίνηση την επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία καταρρίπτονται ένας προς έναν οι τουρκικοί ανυπόστατοι ισχυρισμοί και διεκδικήσεις όσον αφορά στα νησιά μας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές στο Newsbeast η επιστολή αυτή, δεν συντάχθηκε σε μια ημέρα αλλά είναι προϊόν πολύμηνης εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτή η επιστολή, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, είναι και η ενσάρκωση της πολιτικής που είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει η Αθήνα. Να διεθνοποιεί την κατάσταση όχι με κραυγές αλλά με επιχειρήματα.

Συμβολίζει αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός: «Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος».

Η Ελλάδα, με στέρεα επιχειρήματα τα οποία είναι ιδιαίτερα αναλυτικά στην επιστολή θεωρείται ότι πετυχαίνει δυο στόχους: Ο ένας είναι να κάνει γνωστό με λεπτομέρειες το τι συμβαίνει στην περιοχή μας. Και το δεύτερο είναι ότι με τα επιχειρήματα που παρουσιάζει καταρρίπτει μια προς μία τις ανιστόρητες και νομικά βάσιμες αξιώσεις της Τουρκίας.

Η χθεσινή ημέρα δεν διέφερε σε τίποτα με την προχθεσινή με την Τουρκία να έχει απασφαλίσει και τόσο μέσω του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ακολούθησε τον δρόμο των απειλών αλλά και μέσω του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρόντος του Ερντογάν να επιμένει να δημιουργεί μια επίπλαστη πραγματικότητα. Να κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και για εκμετάλλευση των συμμάχων της.

Τίποτα από όσα ακούστηκαν και χθες δεν ακουγόταν για πρώτη φορά. Όμως, αυτό που ανησυχεί την Αθήνα είναι η επιμονή και η επανάληψή τους. Και αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι στήνουν ένα σκηνικό έντασης. Παρακολουθώντας την κλιμάκωση αυτή στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με έναν εξαιρετικά πιεσμένο Ερντογάν. Οι εκλογές είναι μια ανάσα, η λίρα καταποντίζεται και η Δύση με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο του έχει γυρίσει την πλάτη. «Ας μην ξεχνάμε», έλεγαν, «ότι τον Μητσοτάκη κάλεσε ο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο πρώτα την ώρα που ο Ερντογάν προσπαθεί μάταια να κλείσει ένα τέτοιο ταξίδι για τον εαυτό του».