Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στέλνει η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον γγ του ΟΗΕ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Οι νέοι τουρκικοί ισχυρισμοί περί «κυριαρχίας υπό όρους» – όπου ως όρος για την παραχώρησή τους ήταν, πάντα κατά την Άγκυρα, η αποστρατιωτικοποίησή τους – την οποία ασκεί η Ελλάδα στα νησιά του Αιγαίου όπως και στα Δωδεκάνησα, αποτελούν «νέα εξέλιξη» και «υπονομεύουν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» αναφέρει στην επιστολή της, με ημερομηνία 25 Μαΐου, προς τα Ηνωμένα Έθνη η Αθήνα, με την οποία απαντά σε εκείνη του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρλίογλου της 30ής Σεπτεμβρίου 2021.

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει στην επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι «η ελληνική κυριαρχία στα νησιά [του Ανατολικού Αιγαίου] είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους» με βάση τις Συνθήκες της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947) είναι «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι», σύμφωνα με tovima.gr. Σημειώνεται συναφώς ότι η Άγκυρα επιμένει ότι καθώς τίθεται υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία, αμφισβητούνται και τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκησή της – στην προκειμένη περίπτωση τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Σημειώνεται πως χθες, στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, κατά τη συζήτηση με τον πρόεδρο Μπέργκε Μπρέντε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας. «Θυμάμαι πριν από τον Μάρτιο του 2020 όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ο Ερντογάν έλεγε τα ίδια. Μάλλον θα αλλάξει γνώμη αλλά σοβαρά είμαστε γείτονες και πάντα θέλουμε να μιλάμε και να έχουν τους διαύλους ανοικτούς. Αν η Τουρκία φέρεται αναθεωρητικά, κάνει λάθος» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

«Στη συνάντηση με τον Ερντογάν πίστευα ότι ήταν καλό το κλίμα και ένα μήνα μετά, είδαμε υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αντιμετωπίζουμε τις υπερπτήσεις εδώ και πολλά χρόνια. Οι σύμμαχοί μας στη Σουηδία και τη Φινλανδία βλέπουν πόσο προβληματικό είναι αυτό. Είναι λάθος η Τουρκία να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις για δικό της όφελος, πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να ενδυναμωθεί το ΝΑΤΟ από την είσοδο των δυο χωρών. Πρέπει να έχουμε περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας. Θα υπάρξουν στιγμές που η Ευρώπη θα πρέπει να δράσει χωρίς τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ. Αν ενισχύσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία θα ενισχύσουμε και το ΝΑΤΟ», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.