Τείχος απέναντι στον παραλογισμό και την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας επιχειρεί να υψώσει η Αθήνα που βλέπει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας για καταλλαγή. Την ώρα που η γειτονική χώρα βγάζει ερευνητικό πλοίο στην καρδιά του Αιγαίου, που προσπαθεί με κάθε τρόπο να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και σε συνέχεια των προκλήσεων των προηγούμενων ημερών με αποκορύφωμα την προσωπική επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα σχεδιάζει με ψυχραιμία τις κινήσεις της.

Ο απόηχος της επίθεσης Ερντογάν σε Μητσοτάκη

Οι κορώνες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακούστηκαν μέχρι τις Βρυξέλλες αλλά και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Την πρώτη χλιαρή αντίδραση της Κομισιόν, μέσω της εκπροσώπου της, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την επίθεση του Τούρκου προέδρου στον Έλληνα πρωθυπουργό, ακολούθησε μια πιο ξεκάθαρη. Η κα Ντάνα Σπίναντ μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους τράβηξε μια διαχωριστική γραμμή λέγοντας: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης της ΕΕ, που αναγνωρίζεται ως τέτοια από ολόκληρο τον κόσμο». Κάλεσε επίσης την Τουρκία, κάνοντας επίκληση των αποφάσεων των Συνόδων Κορυφής του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2021, «να δεσμευτεί εποικοδομητικά με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση». Η δήλωση κατέληγε ως εξής: «Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Λίγο πριν αλλάξει η μέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε μηνύματα στην Άγκυρα και με μια προσεκτική δήλωση πήρε θέση: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένων Ελλάδας και Τουρκίας να εργάζονται από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, να επιλύουν τις διαφορές τους με διπλωματικό τρόπο και να αποφεύγουν τη ρητορική που αυξάνει περαιτέρω την ένταση». Ιδιαίτερη σημασία είχαν και όσα είπε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον τόνισε: «Η Ελλάδα είναι ένας αναντικατάστατος εταίρος και ένας βασικός νατοϊκός σύμμαχος, και η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος».

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας: F35 και παράθυρο για αμυντική συνεργασία με τη Βρετανία

Η κυβέρνηση σχεδιάζει προσεκτικά και μεθοδικά τις επόμενες κινήσεις της. Με δυο αμυντικές συμφωνίες στη φαρέτρα της, με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ εξελίσσεται σε ισχυρό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τη συμφωνία δε για τα F35 με τις ΗΠΑ αν και όταν ευοδωθεί, θα αλλάξουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο.

Ήδη, λίγα 24ωρα μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, το οποίο ενόχλησε σφόδρα την Άγκυρα, η Ελλάδα με σταθερά βήματα έδειξε ότι τα όσα συμφωνήθηκαν στην Ουάσιγκτον δεν ήταν λόγια του αέρα. Στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter Program Office βρέθηκαν χθες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη και συζήτησαν με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την απόκτηση των F35 από την Αθήνα.

Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς προκειμένου να καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως επίσης τονίστηκε στη συνάντηση αυτή, η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ και αυτό, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Τέλος, η Ελλάδα ανοίγει και άλλο ένα παράθυρο για συνεργασία στον αμυντικό τομέα με μια ακόμα υπερδύναμη. Τη Βρετανία. O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Ουάλλας.Στο επίκεντρο της επικοινωνίας των δύο ανδρών, βρέθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και αμοιβαία επωφελών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Όπως ανακοινώθηκε, έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.