Το σύνθημα για την έναρξη και στο κόμμα της προεκλογικής περιόδου έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ στα γραφεία της οδού Πειραιώς. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως το 2015 οι συνταξιούχοι έκλαιγαν έξω από τα ΑΤΜ.

Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε τον Παύλο Μαρινάκη για την θέση του γραμματέα της πολιτικής επιτροπής και θέλοντας να δείξει τον αέρα ανανέωσης στην σύνθεση του κομματικού οργάνου είπε ότι τα 113 από τα 150 αιρετά στελέχη εκλέγονται για πρώτη φορά. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι σχεδόν 9 χρόνια μικρότερος από αυτόν της προηγούμενης και με πολλές νέες γυναίκες και με το 30% των συνέδρων να έχουν ψηφίσει μέσω της ψηφιακής κάλπης.

Ο πρωθυπουργός, επανέλαβε οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας λέγοντας: «Δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς κόμμα και κόμμα χωρίς την κοινωνία που σημαίνει ότι η κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει το έργο της τους επόμενους 12 μήνες».

Επανέλαβε τους στόχους που έχει θέσει για το επόμενο διάστημα όπως την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και συνέχιση της διαδρομής προς την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

Έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, ενώ για την οικονομία είπε ότι με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ οι πολίτες διαπίστωσαν ότι 8 στους 10 θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά, είπε, θα πληρώσουν 380 εκατομμύρια λιγότερο ΕΝΦΙΑ για το 2022 και 1 δις λιγότερο σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2018.

Κάνοντας για ακόμα μια φορά την αυτοκριτική του είπε όσον αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος ότι «Ακούσαμε την κοινωνία και διαπιστώσαμε ότι οι παρεμβάσεις που κάναμε στο ηλεκτρικό κάλυπταν μεν τα νοικοκυριά αλλά όχι όλα. Κάποιοι είδαν πολύ απότομες αυξήσεις και είχαμε το θάρρος να πούμε ότι έπρεπε να διορθωθεί και το διορθώνουμε με μια παρέμβαση που θα επιστρέψει στους λογαριασμούς των πολιτών το 60% της αύξησης με την οποία επιβαρύνθηκαν λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην παρέμβαση για τα καύσιμα με το 76% των διακιούχων να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να εισπράττουν το ποσό που τους αναλογεί.

Αναφέρθηκε επίσης στην φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας.

«Κάνουμε ένα οξύ πρόβλημα διαχειρίσιμο και θα επαναφέρουμε το ισοζύγιο, τον ισολογισμό των νοικοκυριών σε μια κατάσταση ισορροπίας», είπε χαρακτηριστικά.

Για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και την εξωτερική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αύριο κυρώνεται η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Εκεί όλοι θα έχουν την δυνατότητα να τοποθετηθούν για το πως αντιλαμβάνονται τις συμμαχίες της χώρας και αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η θέση της Ελλάδας ενισχύθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρω στην επίσημη επίσκεψη μου στην Ουάσινγκτον. Την Δευτέρα 16 Μαΐου θα δώ τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την Τρίτη θα μιλήσω στο Κογκρέσο ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μιλά στο ανώτατο νομοθετικό όργανο», είπε.

Κάλεσμα σε όλους να αναδειχθεί το κυβερνητικό έργο

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να θυμίζουν το κυβερνητικό έργο γιατί όπως είπε «το εύρος του κυβερνητικού μας έργου γιατί είναι τόσο πλούσιο που μπορεί πτυχές του να ξεχαστούν».

Ζήτησε όμως «αυτό να γίνει με σεμνότητα και με το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, Διαχειριστήκαμε πρωτόγνωρες κρίσεις επάλληλες κρίσεις αλλά είμαι περήφανος για το γεγονός ότι αν το συγκρίνετε με αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά θα δείτε ότι έχουμε υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος και με αυτό το ρυθμό θα κινηθούμε από τώρα έως τις εκλογές».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «Απέναντι μας θα έχουμε μια αντιπολίτευση που θα οξύνει τους τόνους θα παίξει το τελευταίο της χαρτί διαστρεβλώνοντας τα πάντα και πολώνοντας το κλίμα».

Μάλιστα έκανε αναφορά και σε μια αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την Θεσσαλονίκη. «Σήμερα», είπε, «είδα τον κ. Τσίπρα να απευθύνεται σε μια κυρία και να της λέει “ΣΥΡΙΖΑ θα λέτε και θα κλαίτε”.

Και σχολίασε: «Πράγματι κ. Τσίπρα έκλαιγαν το 2015 οι συνταξιούχοι έξω από τα ΑΤΜ και ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα που σε κάθε ευκαιρία μας θυμίζει ότι ήταν η χειρότερη κυβέρνηση».

Κάλεσε πάντως τα στελέχη να μην εμπλακούν στην τοξικότητα και την χυδαιότητα. «Θα επιμείνουμε στην ευπρέπεια λόγου και στην ισχύ των επιχειρημάτων μας», τόνισε.

Στόχος η αυτοδυναμία

Κάλεσε τα στελέχη σε κομματική εγρήγορση λέγοντας ότι «12 μήνες δεν είναι πολλοί. Το κόμμα μπαίνει στον τελευταίο χρόνο και απαιτεί από όλους μας να ανεβάσουμε τους ρυθμούς μας. Ειδικά από τα κομματικά στελέχη εσείς είστε αυτοί που θα πρέπει να τα δώσετε όλα αυτούς τους 12 μήνες για να εξασφαλίσουμε ότι στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής η ΝΔ θα πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα που θα είναι βατήρας για την αυτοδύναμη Ελλάδα. Αυτό ήταν το σύνθημα και το 2019 και είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Το κεφάλι κάτω και το φρόνημα ψηλά».