Την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει τους οικονομικά αδύναμους όσο διαρκεί η κρίση, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι όσο διαρκεί η κρίση θα εξαντλούμε κάθε όριο για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών».

Απαντώντας σε ερώτηση του newsbeast για το αν υπάρχει κάτι νεότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στα τέλη Μαΐου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής δόθηκε σαφής οδηγία έτσι ώστε να καταθέσει η Κομισιόν τις προτάσεις της. «Ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει τις δικές του προτάσεις και έχει επικοινωνήσει τις απόψεις του και με άλλους ηγέτες και έχουν τύχει αποδοχής και οι διεργασίες συνεχίζονται και ετοιμάζουμε και το δικό μας σχέδιο σε εθνικό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος νωρίτερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης S&P, τόνισε ότι «γίνεται ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, και δεύτερος από αυτούς που λαμβάνει υπόψη της  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα μόλις «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση αυτή μετά δύο χρόνια πανδημίας και εν μέσω πολέμου και παγκόσμιας αναταραχής επιβεβαιώνει -όπως επισημαίνει ο Πρωθυπουργός- την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Είναι μια σφραγίδα αξιοπιστίας που θα αναβαθμίσει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας». 

Μίλησε για «επιστέγασμα- της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, των διαρθρωτικών αλλαγών που προώθησε η Κυβέρνηση, της αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών, της μείωσης των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της σημαντικής  μείωσης της ανεργίας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας».

Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμα ότι βασική μας μέριμνα είναι η συνεχής προσπάθεια στήριξης της κοινωνίας για όσο διαρκεί η κρίση και πρόσθεσε ότι «η αναβάθμιση αυτή συνιστά ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για τη χώρα.  Και εκτός όλων των άλλων έχει ιδιαίτερη αξία και για δύο επιπλέον λόγους:

  • Πρώτον. Έρχεται σε μια στιγμή που κυριαρχεί η αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Και δεύτερον. Βασικό κριτήριο αποτέλεσε το ελληνικό σχέδιο για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούμε και θα συνεχίσουμε. Και αυτό αποτελεί μια ακόμη απάντηση σε όσους κατά καιρούς ισχυρίζονται ότι το σχέδιο μας για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αποκομμένο από τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι μακριά από το στόχο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, αλλά και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η αναβάθμιση αυτή πιστοποιεί ότι η Ελλάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο για να επανέλθει η χώρα στο επίπεδο που της αξίζει, ώστε να παράσχει στους πολίτες της το επίπεδο ζωής που αξίζουν. Και το αξίζουν πρώτα από όλα για τις τεράστιες προσπάθειες και την ιώβεια υπομονή που επέδειξαν οι Έλληνες πολίτες κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης των μνημονίων. Ο λαός μας έπαθε και έμαθε και δεν πρόκειται  πια να ανακόψει την πορεία προόδου της χώρας. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να φτάσουμε στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα και τα οφέλη από την επιτυχία αυτή θα φροντίσουμε να μεταφερθούν άμεσα στην κοινωνία, στηρίζοντας το επίπεδο ζωής των πολιτών, αλλά και τη δυναμική των επιχειρήσεών μας».