Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει στις 12:30 σήμερα συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας έλαβε την Παρασκευή τις προτάσεις των εμπειρογνωμώνων σχετικά με το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού. Η εισήγηση είναι τεχνοκρατική, ωστόσο όπως είπε στο τέλος λαμβάνεται μια πολιτική απόφαση.

Χωρίς να αποκαλύψει το ύψος του κατώτατου μισθού, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο τη Μεγάλη Δευτέρα, για «σημαντική αύξηση». Όπως είπε για τον καθορισμό του ύψους της, λαμβάνεται υπόψη τόσο ο πληθωρισμός όσο και η προηγούμενη συμβολική αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Οικονόμου: Είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνάντηση, τονίζοντας: Είμαστε πάρα πολύ κοντά στις ανακοινώσεις, θα πρόκειται για μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση του εισοδήματος.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ακόμη ότι και τον Μάιο θα συνεχιστεί η οριζόντια στήριξη της κυβέρνησης στην κοινωνία για την τιμή του ρεύματος, προκειμένου να μετριάσουμε τις επιπτώσεις.

«Η χώρα μας είναι η 15η σε ακρίβεια στην λιανική τιμή πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πολιτική μας έχει οδηγήσει στο να υπάρχουν άλλοι 15 ακριβότεροι από εμάς» είπε αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η επιβάρυνση σε όλους είναι πολύ μεγάλη.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση περιμένει την πρόταση της Κομισιόν τον Μάιο και επανέλαβε ότι «αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, επεξεργαζόμαστε το δικό μας πολύ αποφασιστικό σχέδιο. Μια πολύ αποφασιστική παρέμβαση και με διάρκεια».

Διευκρίνισε ότι το εθνικό σχέδιο θα παρεμβαίνει «είτε στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η τιμή», αλλά πρόσθεσε πως υπάρχουν και σενάρια με χρηματοδότηση πολιτών. «Δεν είμαστε ακόμη έτοιμη να κάνουμε ανακοινώσεις» συμπλήρωσε, πάντως εξήγησε ότι θα υπάρξει αποφασιστική παρέμβαση ώστε ο πολίτης να πληρώνει λιγότερο.

Σε ερώτηση πότε θα φανεί η ελάφρυνση απάντησε «το ταχύτερο δυνατόν και ίσως έχει και αναδρομική ισχύ για ένα κομμάτι», πάντα υπό την προϋπόθεση ότι αντέχει η ελληνική οικονομία.

Σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Οικονόμου σχολίασε πως αυτό που επιδιώκουμε είναι η σταθερή διακυβερνηση και ο τρόπος είναι μέσα από αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά όχι αυστηρά μονοκομματική.

Όμως, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να είμαστε ρεαλιστές στις εκλογές ψηφίζει ο κόσμος. Εμείς πιστεύουμε ότι θα έχουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αλλά αν δεν γίνει αυτό (σ.σ. αυτοδυναμία), η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί.

«Η ερώτηση δεν πρέπει να απευθύνεται σε μας, αλλά και στους υπόλοιπους. Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να σταματήσει να λέει τι δεν θέλει και να πει τι θέλει. Και δεύτερον, να δούμε τι θέλει να πει ο κόσμο» συνέχισε.

Σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως «αν υπάρχει διαφορά 20 μονάδων του πρώτου κόμματος από το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, θα πει ο κ. Ανδρουλάκης θα πει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός;»

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να γίνει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, απάντησε κάτι τέτοιο είναι «πολύ δύσκολο».