Θετικά αντιμετωπίστηκε εκ μέρους των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, αλλά και εν μέρει από τον ΛΑΟΣ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον εξορθολογισμό και βελτίωση της απονομής ποινικής δικαιοσύνης, κατά την πρώτη εξέτασή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην προώθηση μέτρων που επιτρέπουν την διεξαγωγή της ποινικής δίκης μέσα σε εύλογη προθεσμία, αλλά και αποφυγή της χρήσης του μέτρου της φυλάκισης, τόσο για λόγους αποσυμφόρησης των φυλακών, όσο και για λόγους ανθρωπιστικούς – με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, να υπογραμμίζει ιδιαίτερα το δεύτερο στοιχείο.

Ο Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ) επαίνεσε το νομοσχέδιο σημειώνοντας πως έχει παραχθεί «σύμφωνα με τις πιο άρτιες διαδικασίες παραγωγής τέτοιων κανόνων» και πρότεινε να συμπεριληφθεί διάταξη, που θα καθιστά πειθαρχικό αδίκημα, την έκδοση αναιτιολόγητης δικαστικής απόφασης εκ μέρους των δικαστών – κάτι για το οποίο ο κ. Καστανίδης, υποσχέθηκε να αντιμετωπιστεί στο προσεχές νομοσχέδιο τροποποίησης του ν.1756, το επόμενο εξάμηνο.

Ο Θ. Πλεύρης , από τη μεριά το ΛΑΟΣ, εξέφρασε αντιρρήσεις σχετικά με τις δυνατότητες αναστολής των ποινών, υποστηρίζοντας πως «εκτός του σωφρονισμού, η ποινή θα πρέπει να έχει και τιμωρητικό χαρακτήρα» και υπ’ αυτήν την έννοια, «οι ποινές φυλάκισης, ή κοινωνικής εργασίας, θα πρέπει να εκτίονται. Οι μικρές ποινές φυλάκισης και οι παραστάσεις από την φυλακή τρομάζουν και λειτουργούν αποτρεπτικά – και επειδή θα είναι μικρή ποινή, ο καταδικασθείς δεν θα προλάβει να αναπτύξει στενές σχέσεις με τους υπότροπους».

Τη δυσφορία τους ωστόσο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς κ.κ. Α. Σκυλάκος (ΚΚΕ) και Β. Μουλόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντας «ταξικό» το νομοσχέδιο, καθώς ελαφρύνει τις ποινές για την παραβίαση των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, καθώς και για την οφειλή μικροποσών στα ασφαλιστικά ταμεία.