Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, ότι δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο που θα γίνει η αγορά των έξι επιπλέoν μαχητικών Rafale.

«Είναι απαράδεκτο κύριε Μητσοτάκη να εκμεταλλεύεστε την στάση ευθύνης που επέδειξε και επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει ανάγκη η χώρα μας, απαιτώντας από την αντιπολίτευση λευκή επιταγή.

Είναι απαράδεκτο να περιμένετε ότι σε οποιαδήποτε μεταστροφή σας και σε οποιαδήποτε απόφαση σας, θα υπερψηφίσουμε και θα στηρίζουμε χωρίς κριτήρια, όπως την απόφασή σας για την αγορά έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών, από την έμαθαν όλοι, ακόμα και τα Γενικά Επιτελεία της χώρας μας από τις οθόνες της τηλεόρασής τους, όταν αποφασίσατε να την ανακοινώσετε εξωθεσμικά, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Χωρίς να έχετε στα χέρια σας καμία εξήγηση, χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς καμιά συνεννόηση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό από το βήμα του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας».

Και συνέχισε: Πέρα όμως απ’ την διαδικασία, εμείς εδώ έχουμε και επί της ουσίας ενστάσεις, τη στιγμή που έχουμε ενισχύσει την πολεμική μας αεροπορία με την αναβάθμιση των F 16 επί ΣΥΡΙΖΑ και την αγορά των 18 Rafale τώρα, τη στιγμή που η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των μαχητικών F 35.

«Κόστος ένα δισ. για τον Έλληνα φορολογούμενο»

ένα από τα Rafale στην Τανάγρα

Δεν καταλαβαίνουμε την σκοπιμότητα της αγοράς των έξι επιπλέον γαλλικών αεροσκαφών Rafale, με κόστος ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τον Έλληνα φορολογούμενο. Όπως δεν κατανοούμε, αυτή την επιμονή σας σε μία σκανδαλώδη σύμβαση για το κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, που θα ξεπεράσει σε κόστος τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού, που με κόπους και θυσίες έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα απόθεμα για να αντιμετωπίζονται οι οικονομικές δυσκολίες (σ.σ. εννοεί το επονομαζόμενο αποθεματικό «μαξιλάρι»), δεν μπορούμε να παίζουμε.

Δεν παραγνωρίζουμε την ανάγκη της αμυντικής μας θωράκισης, δεν παραγνωρίζουμε την σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων, άλλα 3 δισεκατομμύρια επιπλέον είναι πολλά λεφτά. Είναι το 1,5% του Α.Ε.Π. Σταματήστε λοιπόν να μετατρέπετε την εθνική άμυνα αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Και σταματήστε την ίδια στιγμή που δίνεται τα αντίθετα σήματα, από αυτό εδώ το βήμα, ότι δήθεν δεν θέλετε τα ελλείμματα και επιθυμείτε να γίνει ξανά η χώρα αντικείμενο οπισθοδρόμησης, την ίδια στιγμή να φλερτάρετε με πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην δημοσιονομική εκτροπή».