Αισιοδοξία αλλά και ανησυχία για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους επικρατεί στην κυβέρνηση, η οποία ελπίζει σε ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτο και Σταθάκη, ενώ την ίδια ώρα συνεδρίαζε και η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, η οποία έκανε λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά και για σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί, έτσι ώστε να είναι ορατή μια συμφωνία.

Σε χθεσινές δηλώσεις του και ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε πως η μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας δεν προχωρά ούτε τόσο γρήγορα, ούτε αρκετά μακριά, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος στο Eurogroup της Δευτέρας.

Από την πλευρά του, κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου πως στο Eurogroup αναμένουν ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ, τόνιζαν και επισήμαναν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πως, αντίθετα, από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει μια αισιοδοξία από την κυβέρνηση αλλά και μια ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη.

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση το ασφαλιστικό: «Εγώ σας καλώ στις κόκκινες γραμμές άμυνας απέναντι στο ασφαλιστικό που διαλύθηκε από το κούρεμα. Στο δικαίωμα των εργαζόμενων να διαπραγματεύονται για συλλογικές συμβάσεις», τόνισε.