Μεταξύ σφύρας και άκμωνος οι κόκκινες γραμμές για τη συμφωνία

Ποια «αδιαπραγμάτευτα» μέτρα για ΦΠΑ, εργασιακά και ασφαλιστικό μπαίνουν στο τραπέζι


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:09
30/04/2015
Μεταξύ σφύρας και άκμωνος οι κόκκινες γραμμές για τη συμφωνία
2
loading

Στην πρέσα βρίσκονται οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές, ΦΠΑ, εργασιακά και ασφαλιστικό, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξετάζει βήμα προς βήμα όλες τις «ευέλικτες κινήσεις» που μπορούν να γίνουν για να βρεθεί μία χρυσή τομή για τη συμφωνία με τους δανειστές που θα δώσει τέλος στην ασφυξία ρευστότητας.

Η χθεσινοβραδινή πολύωρη σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης επιχείρησε να καταλήξει σε μία δέσμη μεταρρυθμίσεων και μέτρων, τα οποία να μπορούν να ικανοποιήσουν τους εταίρους αλλά και να μην προκαλέσουν κυβερνητικούς τριγμούς στο εσωτερικό για υπαναχωρήσεις από τις «αδιαπραγμάτευτες» θέσεις της κυβέρνησης. Ήδη, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταστήσει σαφείς τις ανησυχίες τους για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, τόσο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όσο και στη συνάντηση με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στόχος είναι να προταθούν τα εν λόγω μέτρα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει για τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα σταλεί στο Brussels Group. Την ίδια ώρα, ικανοποιημένοι από το κλίμα στη χθεσινή συζήτηση στο Euro Working Group εμφανίστηκαν Έλληνες αξιωματούχοι, κάνοντας λόγο για «καλό κλίμα».

Από το κυβερνητικό επιτελείο εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι άμεσα, εντός των ημερών, θα υπάρξει ένα μίνιμουμ συμφωνίας με τους δανειστές και «θετική κατάληξη», βλέποντας «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις.  Μάλιστα, θεωρείται πολύ πιθανή και η πρωθυπουργική παρέμβαση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με νέο γύρο επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες για να επιτευχθεί η ενδιάμεση συμφωνία που θα δώσει ανάσα στην κυβέρνηση και θα την περάσει στο δεύτερο σκέλος που είναι η τελική συμφωνία.

Έτσι, ήδη καταστρώνονται τα πλάνα για την τελική συμφωνία του Ιουνίου. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου εάν οι διαπραγματεύσεις βρεθούν προ αδιεξόδου, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να περικοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για άτομα κάτω των 60 ετών (με εξαίρεση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα) και να βρεθεί μια «μέση οδός» αναφορικά με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης («δεν θα τινάξουμε στον αέρα τη συμφωνία για αυτό, αλλά δεν θα το βγάλουμε ποτέ από το τραπέζι. Μπορούμε να βρούμε κάτι ενδιάμεσο», δηλώνουν συγκεκριμένα). Παράλληλα, υπό διερεύνηση τίθεται και το ζήτημα της μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων (π.χ. άνω των 300 ευρώ).

Για τα εργασιακά, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, έχει όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν θα πάρουμε από το χρονοντούλαπο το παλιό νομικό καθεστώς. Ζητάμε την συνδρομή ILO και ΟΟΣΑ για βελτιώσεις και θα επιστρέψει το όλο πλάνο στους κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνουν.

Στο σκέλος του ΦΠΑ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι είναι «ανοικτοί» σε όλες τις συζητήσεις (που θα αρχίσουν από τον Ιούνιο) και κάποιοι στην κυβέρνηση είναι υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή π.χ. 15%, ο οποίος όμως δεν θα εφαρμοστεί σε τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά «όχι» για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ τάσσονται υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στους σιδηροδρόμους. Θεωρούν, παράλληλα, ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στις συμβάσεις, είναι «πολύ κοντά» η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όπου θα διατεθεί το 51% και όχι το 67%. Για το Ελληνικό, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, ενώ για τα περιφερειακά λιμάνια αναφέρει ότι είναι θέμα διαδικασίας και δεν υπάρχει ακόμη απόφαση.

Αύριο θα αποφασιστεί εάν θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο το ζήτημα των πλειστηριασμών για την α΄ κατοικία, με στελέχη της κυβέρνηση να δηλώνουν ότι η ΕΚΤ αντιδρά διότι το βλέπει μόνον από την πλευρά της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Σύμφωνα με τους ίδιους «για μία ακόμη φορά οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική οικονομία αλλά για τη διατήρηση των αρχών τους».

Η κυβέρνηση προσδοκά σημαντικά έσοδα από την αναβάθμιση και την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων, όπου προτίθεται να εφαρμόσει από τις αρχές του καλοκαιριού τους αλγοριθμικούς ελέγχους και τη φορολογική αμνηστία. Μέσω των συγκεκριμένων ελέγχων θα υπάρχει πλήρης εικόνα της κίνησης των λογαριασμών και της μεταφοράς ποσών από έναν λογαριασμό σε άλλο και παράλληλα της ακολουθίας των δηλώσεων εισοδημάτων σε περίοδο τουλάχιστον 10ετίας. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι για την «αμνηστία» πρέπει να επιβάλλεται ένας στάνταρ φόρος, π.χ. 15% και κατώτερος.

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταστήσει τη ΓΓΔΕ τελείως ανεξάρτητη, που θα λογοδοτεί στη Βουλή. Το κυβερνητικό σχέδιο που έχει τεθεί στους θεσμούς προβλέπει ότι συγκεκριμένη διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή θα επιλέγει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΓΔΕ, το οποίο στη συνέχεια θα ορίζει τον επικεφαλής, ενώ μία δεύτερη επιτροπή θα ελέγχει το διοικητικό συμβούλιο. Το προσωπικό θα ανήκει στο Δημόσιο και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ, ενώ το διοικητικό συμβούλιο θα τοποθετεί σε συγκεκριμένες θέσεις υπαλλήλους και στελέχη.

Τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι απολύτως χαρακτηριστικό του κλίματος εις βάρος της χώρας που θέλουν να δημιουργήσουν ορισμένοι από τους εταίρους είναι το εξής γεγονός: «από την αρχή ήθελαν να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να δείξουν ότι συνεχίζεται η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα για πολιτικούς λόγους», επισημαίνουν.

Την ίδια ώρα «κλειδωμένα» θεωρούνται τα «ανώδυνα» μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για μία ενδιάμεση συμφωνία

Τα... σίγουρα του πολυνομοσχεδίου

 • Βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ και τέλος στον κακουργηματικό χαρακτήρα στη μη απόδοσή του.
 • Πλήρης αυτονομία στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
 • Είσπραξη του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και πιθανότατα επέκτασή του και στις διαδικτυακές διαφημίσεις
 • Δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων
 • Αύξηση στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης (Ι.Χ πισίνες και σκάφη αναψυχής
 • Μέτρα καταπολεμησης της φοροδιαφυγής με ευρεία χρήση του πλαστικού χρήματος. Πιθανό να μειωθεί το όριο για πληρωμές με κάρτα από τα 1.500 μέχρι και στα 100 ευρώ. Θα προβλέπεται και η υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων μέσω τραπεζών ή με πιστωτικές κάρτες και όχι με μετρητά
 • Με πιστωτική κάρτα θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά της χώρας με πληθυσμό πάνω από 3.000 κατοίκους
 • Αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης
 • Θέσπιση λοταρίας με αποδείξεις
 • Μέτρα για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΑΚΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΛΑΦΑΖΑΝΗ !! ΕΝΤΙΜΟΤΗΣ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ , ΜΗΔΕΝ !!!

 2. avatar V-R

  ΚΑΤΑ 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΜΕ... ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής διαπιστώνει ότι οι... αρχιτέκτονες του success story έριξαν... έξω το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρέδωσαν δηλαδή στον Τσίπρα άδεια ταμεία! Η αποκάλυψη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είναι «βόμβα μεγατόνων» και τινάζει στον αέρα όλους τους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού ότι δήθεν παρέδωσε την οικονομία έτοιμη για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
  -Φυσικά η παραπάνω είδηση δεν είναι πρώτο θέμα στα μμε για ευνόητους λόγους-

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει