Η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε κι επίσημα, καθώς λίγο μετά τις 07:00 άνοιξαν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Χρηστίδης θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, με τον δεύτερο γύρο να είναι προγραμματισμένος για την επόμενη Κυριακή (12/12).

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ), στην Ελλάδα οι κάλπες θα είναι ανοικτές έως 19:00, ενώ οι ώρες λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων στις χώρες του εξωτερικού είναι οι εξής:

-Στα εκλογικά τμήματα της Αυστραλίας από 10:00 έως 19:00 τοπική ώρα

-Στα εκλογικά τμήματα της Κύπρου από 9:00 έως 19:00 τοπική ώρα

-Στα εκλογικά τμήματα των χωρών της Ε/Ε από 9:00 έως 17:00 τοπική ώρα

-Στα εκλογικά τμήματα της Αγγλίας από 12:00 έως 18:00 τοπική ώρα

-Στα εκλογικά τμήματα των ΗΠΑ από 9:00 έως 16:00 τοπική ώρα

-Στα εκλογικά τμήματα του Καναδά Μόντρεαλ από 9:00 έως 15:00 και Τορόντο 9:00 έως 14:00 τοπική ώρα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, είναι μέλη ή φίλοι του Κινήματος Αλλαγής ή κατά την ημέρα της ψηφοφορίας συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση εγγραφής. Όλοι όσοι ψηφίσουν καταβάλλουν συνδρομή τριών (3) ευρώ, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διεξαγωγής της διαδικασίας. Δικαίωμα ψήφου δεν έχουν πολίτες που είναι εγγεγραμμένα μέλη άλλου κόμματος.

Μαύρα κουτιά που γράφουν «κάλπη»

Στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον Εθνικό Εκλογικό Κατάλογο, οι οποίοι θα πιστοποιούνται με την ίδια διαδικασία που θα γίνεται η πιστοποίηση στα εκλογικά τμήματα του εσωτερικού και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη ή φίλοι θα καταθέτουν συμπληρωμένη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να ψηφίσουν πρέπει να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο με το έγγραφο ταυτοποίησης τους και αφού μπουν στο παραβάν με το ψηφοδέλτιο και τον φάκελο που θα τους δοθεί από την Εφορευτική Επιτροπή, να σημειώσουν έως έναν (1) σταυρό δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που επιθυμούν. Έπειτα, μόλις τοποθετήσουν το ψηφοδέλτιο στον φάκελο, τον δίνουν στον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής, ο οποίος τον σφραγίζει και τον μονογράφει. Τέλος, οι ψηφοφόροι ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη.

Λοβέρδος: Να ξεπεράσουμε τις 212.000 που προσήλθαν στις κομματικές κάλπες το 2017

Στο Πνευματικό Κέντρο Μεταμόρφωσης βρέθηκε λίγο μετά τις 08:00 ο Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να ψηφίσει για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

«Ήρθε η ώρα για να πάει το ΠΑΣΟΚ μπροστά, να πάει μπροστά η δημοκρατική παράταξη. Στόχος είναι να ξεπεράσουμε τις 212.000 που προσήλθαν στις κομματικές κάλπες το 2017», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Χρηστίδης: Ξημερώνει μία ημέρα δημοκρατίας και δύναμης που θα δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής

Στο 22ο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Αθηναίων βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο Παύλος Χρηστίδης, προκειμένου να ψηφίσει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

«Σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής, δημοκρατίας και είναι μία ημέρα που πρέπει να θυμόμαστε τη Φώφη Γεννηματά. Ξημερώνει μία ημέρα δημοκρατίας και δύναμης που θα δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής», δήλωσε αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του ο κ. Χρηστίδης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής συνοδευόταν από τη σύζυγο και την κόρη τους.

Ανδρουλάκης: Ζητώ από τους πολίτες καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία

Καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία ζήτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Δημοτικό Αθλητικό και Πνευματικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης, όπου και ψήφισε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

«Καλώ τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να μας τιμήσουν με τη συμμετοχή τους στις σημερινές διαδικασίες. Ζητώ να πάρουν την υποψηφιότητά μου στα χέρια τους και να μου δώσουν καθαρή εντολή για ανανέωση, ενότητα και πολιτική αυτονομία. Είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε μια ισχυρή προοπτική για το μέλλον. Πιστεύω ότι είναι καλό για τη δημοκρατία μας η δημοκρατική παράσταση και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη προόδου, ως δύναμη συνέπειας και δύναμη ρεαλισμού να ξαναπρωταγωνιστήσουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έναντι της ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ», δηλώσει αρχικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ σε ερώτηση για τη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία στην Κρήτη απάντησε:

«Μεγάλη η τιμή μου ότι εδώ από τη γενέτειρά μου την Κρήτη υπάρχει ένα ισχυρό ενδιαφέρον, είναι μεγάλη μου τιμή η συμμετοχή των πολιτών και πιστεύω ότι αυτή η μαζική συμμετοχή είναι η μεγάλη πολιτική προίκα της παράταξης για την επόμενη μέρα και η σφραγίδα της ενότητας. Μιας ενότητας που έχουμε πολύ ανάγκη, μιας ενότητας που είναι και η σημαντική παρακαταθήκη της αείμνηστης προέδρου μας, της Φώφης Γεννηματά».

Παπανδρέου: Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος

Μήνυμα ενότητας έστειλε από το Παλαιό Δημαρχείο Ταύρου ο Γιώργος Παπανδρέου, όπου βρέθηκε για να ψηφίσει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

«Σήμερα με την ψήφο μας, με τη συμμετοχή μας μεγαλώνουμε την παράταξη. Κάνουμε ισχυρή, δυναμική παράταξη, δίνουμε ελπίδες στους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες της χώρας ελπίδα με πυξίδα τις αξίες μας, τις αρχές μας, θα δώσουμε και προοδευτικές λύσεις στα λαϊκά προβλήματα τα προβλήματα του ελληνικού λαού και της χώρας. Σήμερα ανατέλλει και πάλι ο πράσινος ήλιος.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές που πράγματι με τη σημαντική δουλειά τους συνέβαλαν στις δημοκρατικές αξίες που αναδεικνύουν τη φωνή του πολίτη και μας δίνουν χαρά και αισιοδοξία για το αύριο», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Γερουλάνος: Το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει

Για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο Παύλος Γερουλάνος από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπου και ψήφισε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

«Είναι μια υπέροχη μέρα σήμερα, ο κόσμος είναι στις κάλπες, η προσέλευση είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτισμένη προεκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε δείχνει ότι το ΚΙΝΑΛ έχει κερδίσει τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει, και από εδώ και πέρα είναι στο χέρι όλων μας να διαφυλάξουμε αυτό που φτιάξαμε αυτόν τον καιρό. Θέλω να πω σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που μας ακούνε σήμερα πηγαίνετε να ψηφίσετε η Αλλαγή είσαι εσύ», δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος.

Καστανίδης: Εύχομαι ανάταση στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου

Την ευχή για ανάταση της «δημοκρατικής παράταξης» έστειλε ο Χάρης Καστανίδης έξω από το εκλογικό κέντρο, στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Βασ. Όλγας, στη Θεσσαλονίκη, όπου ψήφισε στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

«Σήμερα κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, όλα τα μέλη, οι φίλοι και γενικότερα οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας. Και ελπίζω να το κάνουν αισιόδοξο, ελπιδοφόρο. Και γι΄αυτό είμαι βέβαιος, αν κρίνω από την ευρεία συμμετοχή των πολιτών σήμερα στην ψηφοφορία. Τα μηνύματα που έχουμε απ’ όλη την Ελλάδα, είναι ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει, σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Εύχομαι ανάταση πραγματικά στη δημοκρατική παράταξη μετά τις 12 Δεκεμβρίου, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η χώρα», δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης.

Πότε αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα

Δεδομένου ότι οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00, μια πρώτη εικόνα των εκλογών θα δοθεί περίπου στις 20:30, ενώ τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένοται μετά τις 21:30.

Ήδη τα γραφεία του κόμματος στην Χαριλάου Τρικούπη, έχουν ετοιμαστεί ώστε να υποδεχθούν τους συνεργάτες των υποψηφίων για την βραδιά των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.