Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε από το βήμα της Βουλής για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, στην κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό πως θα ζητηθεί και το ενδεχόμενο η 3η δόση του εμβολίου να γίνεται στους 4 μήνες.

«Έχω ζητήσει από την επιστημονική ομάδα να εξεταστεί η πιθανότητα μείωσης του χρόνου μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μας το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε γιατί κατέληξε στην απόφαση να προτρέψουμε πιο δυναμικά τις ηλικιακές ομάδες των άνω των 60 να εμβολιαστούν. Και εξήγησε: είναι ένα μέτρο στο οποίο φαίνεται να ανταποκρίνονται ήδη οι συμπολίτες μας.

«Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μας, έστω και αν αισθάνονται δυσθυμία κάνουν το σωστό. Αναλογικό, δίκαιο, νόμιμο αλλά πρωτίστως αποτελεσματικό μέτρο. Είναι μια κίνηση που έρχεται να πλαισιώσει μία πολιτική».

Η επίθεση σε Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας: «Πριν από μερικούς μήνες ο κος Τσίπρας χαρακτήριζε εξευτελιστική τη σύνδεση των νέων με το freedom pass. Λίγη σοβαρότητα κυρίες και κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έβλαπτε. Τώρα δεν υπάρχουν lockdown για να οργανώσετε εκδηλώσεις αντίστασης. Τώρα υπάρχουν τα εμβόλια όχι για να ξεστοκάρουμε αλλά για να σώσουμε ζωές. Όλα αυτά ακούστηκαν και έσβησαν μέσα στην αλήθεια. Ας βάλουμε τίτλους τέλους σε αυτή την προοπτική να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση. Θέλουμε μία κοινωνία που θα προχωρά συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και τα πιο διστακτικά της τμήματα. Μπορούμε να χτίσουμε ένα εθνικό μέτωπο ή θα το γκρεμίζουμε σε κάθε ευκαιρία» Και κατέληξε: «Αισθάνομαι ότι πράττω το καθήκον μου. Σας ζητώ όλοι να κάνετε το ίδιο . αναμένω και με ενδιαφέρον την τελική τοποθέτηση του ΚΙΝΑΛ. Ας έχουμε στο μυαλό μας την κοινωνία και την πατρίδα. Ζυγίστε την κατάσταση, μιλήστε και ψηφίστε. Μακάρι να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο των 100 ευρώ, τότε θα έχουμε πετύχει το στόχο μας». 

Γιατί πάρθηκε η απόφαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στων άνω των 60

Ο πρωθυπουργός για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 τόνισε ότι «προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να αποδειχθώ υγειονομικά σωστός. Ακούω τις ενστάσεις και τις απορίες των πολιτών” υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Απάντησε δε σε μια σειρά ερωτήσεων που τίθενται καθημερινα από τους πολίτες».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έδωσε απαντήσεις σε έξι ερωτήματα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ερώτηση 1η: Γιατί υποχρεωτικό εμβόλιο στους πιο ηλικιωμένους πολίτες;

Γιατί τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται αναντίρρητα για εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο αλλά και για εκείνους που πολιορκούν το σύστημα υγεία.

Ερώτηση 2η: Γιατί τώρα;

Γιατί τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης Όμικρον. Αλλά όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς, τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας επέδειξαν μεγαλύτερη απροθυμία να εμβολιαστούν σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Θα επιμείνω και στην έννοια της αρχής της αναλογικότητας, η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Ερώτηση 3η : Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό;

Η απάντηση είναι απλή: μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση τον γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Αλλά αποτελεί και ένα αντίτιμο υγείας για το ΕΣΥ που δοκιμάζεται. Μια τελευταία ώθηση σε όσους παραμένουν ακόμα απρόθυμοι. Το πρόστιμο που επιλέξαμε είναι πολύ μακριά από το πρόστιμο 7.000 ευρώ που είδαμε στην Αυστρία. Στη γειτονική νότια Ιταλία το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ. Θεωρώ ότι είναι ένα σοβαρό αντικίνητρο.

Ερώτηση 4η : Κάνατε αρκετά προηγουμένως για να καταλήξετε εκεί;

Πέρα από την έγκαιρη και δωρεάν εξασφάλιση των εμβολίων, είχαμε και τον κατ’ οίκον εμβολιασμό. Την ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους από τον Ιούλιο. Την καθιέρωση της τρίτης δόσης ως προϋπόθεσης πλήρους εμβολιασμού.

Ερώτηση 5η: Είναι συνταγματικό το μέτρο;

Το άρθρο 5 παρ. 5 αναφέρει ρητά ότι το κράτος μεριμνά για τη δημόσια υγεία. Η πρόβλεψη είναι απολύτως συνταγματική και το λένε έγκριτοι συνταγματολόγοι πχ ο κος Μανιτάκης υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης. Εχει και τη σφραγίδα και του ιδίου του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Ερώτηση 6η: Γιατί δεν επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα παντού;

Γιατί οι δράσεις μας πρέπει να είναι αναλογικές και στοχευμένες. Δεν γεμίζουν σήμερα οι ΜΕΘ από στρατιωτικούς και αστυνομικούς. Από μεγάλους ηλικιακά γεμίζουν. Εκεί στρέφουμε το ενδιαφέρον μας.