Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δευτερολογία του στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον πρωθυπουργό «πώς γίνεται και την άνοιξη του 2020 δεν είχαμε λεφτά να αγοράσουμε φρεγάτες ενώ τώρα έχουμε;»

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μας απάντησε στο γιατί δεν επέλεξε την ελληνογαλλική συμφωνία που μας φέρνει σήμερα στη Βουλή, την άνοιξη του 2020, όταν μας έλεγε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει στην αγορά των φρεγατών γιατί ήταν ακριβή, κόστιζε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν το άντεχε ένα τέτοιο ποσό η οικονομία, μας έλεγε τότε. Και τώρα φέρνει μια συμφωνία των 5 δισ. ευρώ που έχει μαζί φρεγάτες και κορβέτες, συν άλλα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για τα Rafale, συν μια σειρά επιπρόσθετων δαπανών που αποφάσισε ελαφρά την καρδία. Τώρα, όλα αυτά δηλαδή τα αντέχουμε;» αναρωτήθηκε με εμφανώς έντονο ύφος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε: «Δεν απαντήσατε στο βασικό ερώτημα που σας έθεσα: Αν είχαμε αυτή τη συμφωνία, όταν το καλοκαίρι του 2020 παραβιάζονταν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από το τουρκικό σκάφος Oruc Reis, όταν έφτασε 6,5 μίλια έξω από το Καστελόριζο, όταν έφτασε άλλο ερευνητικό 7 μίλια ανοικτά της Κρήτης, ή εάν αύριο παραβιαστεί η ΑΟΖ με την Αίγυπτο που υπογράψαμε, τι θα κάνουν οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις; Θα μας υπερασπιστεί το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό; Ήρθατε και μας είπατε επίσης ότι κινηθήκατε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας για την αγορά εξοπλισμών. Η χώρα όμως δεν την έχει αυτή τη δημοσιονομική δυνατότητα. Ανακοινώσατε μια σειρά από αγορές προτρέχοντας τις εισηγήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων». 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.