Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή των δημοσκοπήσεων που φέρνουν δεύτερη τη ΝΔ, κάνει ο υποψήφιος βουλευτής στην Κορινθία, Χρίστος Δήμας. Σε συνέντευξή του στο newsbeast.gr υπογραμμίζει ότι πλέον οι Έλληνες είναι κουρασμένοι από τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν και εξαντλημένοι από την ανεργία και αυτό που θέλουν είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ευθυμιάδη

Σημειώνει ακόμη ότι η Ελλάδα πλέον ξεφεύγει από την λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και απαιτούνται ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες και συνεννοήσεις για να γίνουν οι αναγκαίες τομές στη χώρα.

– Όλες οι μετρήσεις δείχνουν τη ΝΔ δεύτερο κόμμα. Μπορεί να υπάρξει τελικά ανατροπή δεδομένων;
Πράγματι, όμως όλες οι μετρήσεις δείχνουν το κλείσιμο της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και μέρα με την μέρα η διαφορά μειώνεται. Το διακύβευμα για την χώρα είναι μεγάλο και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων μέχρι και την τελευταία στιγμή θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Με λίγα λόγια, ναι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στα δεδομένα.

– Τι σας λένε φίλοι και πολίτες από την Κορινθία; Τι περιμένουν από τις εκλογές;
Οι πολίτες της Κορινθίας όπως και όλοι οι Έλληνες είναι κουρασμένοι από τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν και εξαντλημένοι από την ανεργία. Αυτό που θέλουν είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους. Την επομένη των εκλογών λοιπόν περιμένουν ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Συμφωνούν όμως και ότι η επόμενη μέρα δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τις θυσίες που έχουν κάνει, δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

– Γιατί να ψηφίσει κάποιος ΝΔ; Τι μπορεί να περιμένει εκτός από την εφαρμογή νέων μέτρων;
Να ξεκινήσω από το δεύτερο. Νέα μέτρα που θα αφορούν μισθούς και συντάξεις δεν πρόκειται να υπάρξουν. Αντίθετα επιβάλλεται να προωθηθούν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, όπως την αύξηση των εξαγωγών και ειδικά των αγροτικών προϊόντων, την στήριξη της καινοτομίας και του τουρισμού και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όλα αυτά πάντα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια που ανήκει η χώρα η συμμετοχή στην οποία αποτελεί τη σπουδαιότερη ιστορική επιλογή της σύγχρονης Ελλάδας.

– Πιστεύετε ότι υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού ενός μεγάλου συνασπισμού μετά τις εκλογές;
Θα πρέπει να δούμε πως ακριβώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί για να απαντήσουμε με σιγουριά. Το βέβαιο όμως είναι πως η Ελλάδα πλέον ξεφεύγει από την λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και απαιτούνται ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες και συνεννοήσεις. Προσωπικά θεωρώ πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη. Οι μεγάλες τομές απαιτούν ευρύτατες κοινωνικές συμμαχίες και ένας μεγάλος κυβερνητικός σχηματισμός μπορεί να τις εξασφαλίσει.

– Μετά τα τελευταία χρόνια στη Βουλή και με τα μάτια του νεότερου βουλευτή τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξει στο κοινοβούλιο;
Στο Κοινοβούλιο δυστυχώς δεν γίνεται ουσιαστικός διάλογος και συζήτηση αλλά μεμονωμένοι μονόλογοι. Πολλοί βουλευτές ενδεχομένως να νομίζουν ότι έχουν το ακαταλόγιστο με αποτέλεσμα να μην τους ενδιαφέρει αν αυτά που λένε είναι ρεαλιστικά ή ακόμη και αληθή. Επίσης, έχει φτάσει η στιγμή όπου πρέπει να γίνουν κάποια αυτονόητα πράγματα όπως να αλλάξουν κάποιες ξεπερασμένες αντιλήψεις και αναχρονιστικές νοοτροπίες. Πιο συγκεκριμένα, αδυνατώ να καταλάβω γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε ούτε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης στα 2,5 χρόνια της κοινοβουλευτικής θητείας.

– Μπορεί η νέα Βουλή να εκλέξει το Σταύρο Δήμα στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Το Σύνταγμά μας προβλέπει πως απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι κατά την πρώτη ψηφοφορία, 151 στη δεύτερη και απλή πλειοψηφία στη τρίτη ψηφοφορία αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η νέα Βουλή θα αποτελείται από εκπροσώπους που μόλις θα έχουν επιλεχθεί από τους Έλληνες. Θα κομίζουν δηλαδή την πιο νωπή εντολή των πολιτών. Και σε αυτή την εντολή πρέπει να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη όσον αφορά την επιτυχή εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.