Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει πρόσω ολοταχώς στην 25η Ιανουαρίου, έχοντας ξεπεράσει τον κάβο των αντιδράσεων της Αριστερής Πλατφόρμας για τη στρατηγική των ανοιγμάτων, η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου κοιτά παράλληλα την… μεθεπόμενη ημέρα των εκλογών, λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει να εξασφαλίσει την επιδιωκώμενη αυτοδυναμία.

Γι’ αυτό το λόγο από την Κουμουνδούρου έφεραν στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος και υπερψηφίστηκε. Με αυτόν τον τρόπο στο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να διασφαλίσουν ουσιαστικά τη δεδηλωμένη την επομένη του σχηματισμού μίας κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στον Κώδικα αναφέρεται ρητά ότι οι έδρες που θα εξασφαλίσουν οι βουλευτές που θα εκλεγούν στα ψηφοδέλτιά του ανήκουν στο κόμμα και όχι στους ίδιους. Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση ομογενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου είχε προγραμματισμένη εδώ και καιρό και ανέμενε την κατάλληλη χρονική στιγμή για να τη φέρει προς ψήφιση.

«Όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους» σημειώνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας που ψηφίστηκε την Κυριακή.

Παράλληλα, με τον επίμαχο Κώδικα επιχειρείται να μπει ένα οριστικό τέλος στις παραφωνίες από στελέχη και υποψήφιους βουλευτές της Κουμουνδούρου ώστε να μη δίνονται αφορμές στους αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ να μέμφονται το κόμμα για κάθε επιμέρους δήλωση.

«Όλοι οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος» τονίζεται στον Κώδικα, όπου αναφέρεται επίσης ότι «οι παραιτήσεις όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος».

Σε ποιες περιπτώσεις θα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει παραίτηση βουλευτή του

  • Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων του κόμματος.
  • Όταν αρνείται να υλοποιήσει συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
  • Όταν κατηγορείται για σοβαρό ποινικό ή οικονομικό αδίκημα ή για πράξη μεγάλης κοινωνικής απαξίας που αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και οι εξηγήσεις του κρίνονται ανεπαρκείς από τα όργανα του κόμματος
  • Όταν έχει δημόσια συμπεριφορά που τα όργανα του κόμματος κρίνουν ότι πλήττει το κύρος του κόμματος και την αξιοπρέπεια των μελών και των ψηφοφόρων του.