Δεν προλαβαίνει να ξεπεράσει τη μία κρίση η κυβέρνηση και έρχεται η επόμενη δοκιμάζοντας σε καθημερινή βάση τα αντανακλαστικά της, αλλά και τη δυνατότητα να μεταβάλλει σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες το διαχειριστικό της σχεδιασμό.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Δεν προλαβαίνει να ξεπεράσει τη μία κρίση η κυβέρνηση και έρχεται η επόμενη δοκιμάζοντας σε καθημερινή βάση τα αντανακλαστικά της αλλά και τη δυνατότητα να μεταβάλλει σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες το διαχειριστικό της σχεδιασμό.

Από τις αρχές Αυγούστου οπότε ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές μέχρι και σήμερα που για τέταρτη ημέρα συνεχίζει την καταστροφική της ορμή η πύρινη λαίλαπα στα Βίλια, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με το στενό του επιτελείο και τις αρμόδιες αρχές, για να μπορέσει να διαχειριστεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την έκρυθμη κατάσταση και για το λόγο αυτό μένουν αναπόφευκτα πίσω κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης και σχετίζονται με την επόμενη μέρα.

Παράλληλα, χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας με τη συμμετοχή του επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρου Μπένου.

Προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση η άμεση απόδοση των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους και για το λόγο αυτό λειτούργησε η ειδική πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπου με μία απλή αίτηση οι πληγέντες θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης έτσι ώστε να ξεκινήσουν το έργο της οικοδόμησης των σπιτιών τους ή της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεών τους. Παράλληλα, δεδομένου ότι επλήγη όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής όλες οι επιχειρήσεις του νησιού θα απαλλαγούν από την υποχρέωση επιστροφής επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ η Πολιτεία προχωρά άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα και σε ενέργειες για την απομάκρυνση της καμένης ύλης.

Η επόμενη μέρα της Β. Εύβοιας

Τον οδικό χάρτη για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας παρουσίασε στον πρωθυπουργό ο Σταύρος Μπένος εστιάζοντας σε όλες τις μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα για:

  • ειδικά πολεοδομικά σχέδια
  • master plan για το νέο δάσος
  • συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα
  • έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον
  • εστίαση στην αγροδιατροφή
  • νέας τουριστικής ταυτότητας
  • πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

«Πρέπει δηλαδή να δράσουμε ολιστικά, με κέντρο τους πολίτες τους πονεμένους της περιοχής, αλλά και με απόλυτη σύμπνοια. Δεν υπάρχει κανένας χώρος για καπετανάτα» επισήμανε ο Σταύρος Μπένος, ενώ αναφέρθηκε στις τρεις φάσεις του προγράμματος: άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναγέννηση της περιοχής.

«H τελευταία μου αποστολή»

«Αυτή θα είναι η τελευταία μου αποστολή. Έως τώρα έχω περατώσει άλλες τρεις: Την αποκατάσταση των ζημιών στην Καλαμάτα, την ίδρυση των ΚΕΠ και το «Διάζωμα». Τρεις ειδικές αποστολές έχω κάνει έως τώρα για αυτό λέω ότι αυτή θα είναι «η τελευταία». Αλλά όταν πρόκειται για εθνικό σκοπό έχω απόθεμα δυνάμεων» έχει δηλώσει ο 74χρονος Σταύρος Μπένος, ο οποίος διακρίνεται από βαθιά αίσθηση του καθήκοντος.

Η επιλογή αυτή από τον πρωθυπουργό είναι κρίσιμη για τις επόμενες κινήσεις του, καθώς σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος παραδέχεται τις ικανότητές και την αποτελεσματικότητά του, όπως κατά την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας, της οποίας ήταν δήμαρχος, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986. Υπενθυμίζεται ότι αξιοποιήθηκε στις κυβερνήσεις τόσο του Ανδρέα Παπανδρέου ως υφυπουργός Πολιτισμού, όσο και του Κώστα Σημίτη ως υπουργός στο ίδιο υπουργείο.