Τα όσα ζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες με τις καταστροφικές πυρκαγιές να σαρώνουν τα πάντα έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Με την φωτιά να μαίνεται στην Εύβοια την οποία ρήμαξε όσο καμία άλλη περιοχή της χώρας, η κυβέρνηση προσπαθεί να δει πως θα απαλύνει τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι φλόγες αλλά και πως θα κατευνάσει την δικαιολογημένη σε πολλές περιπτώσεις οργή των πολιτών.

Ο απολογισμός έχει αρχίσει ήδη να γίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο και τελικά η διαπίστωση είναι ότι τα μέσα που υπάρχουν στην διάθεση του κράτους δεν είναι αυτά που θα έπρεπε. Αυτό που επίσης επισημαίνουν είναι ότι η συγκυρία στην οποία βρέθηκε η χώρα μας αποδείχθηκε καταστροφική καθώς η βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας άργησε, αφού δεν ήταν μόνο η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό νότο που πλήττονταν από τις πυρκαγιές.

Οικονομική βοήθεια απέξω

Δεδομένο πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι η Ελλάδα θα ζητήσει την συνδρομή της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα μας. Με την πανδημία να έχει αδειάσει σημαντικά τα κρατικά ταμεία θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για να καλύψουν τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις καταστροφές.

Ποιοι βοήθησαν την Ελλάδα

Δεν ήταν λίγες οι χώρες που συνέδραμαν την Ελλάδα στην μάχη με τις φλόγες. Άλλωστε τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσαν να ευχαριστήσουν για την βοήθεια αυτή. «Στις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας δεν είμαστε μόνοι» ανέφερε μέσω Twitter η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα: «Στις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας δεν είμαστε μόνοι. Πολλές χώρες στέκονται έμπρακτα στο πλευρό μας προσφέροντας ανθρώπινο δυναμικό, μέσα, βοήθεια, συμπαράσταση. Ευχαριστούμε θερμά για την αλληλεγγύη!».

«Εκ μέρους του ελληνικού λαού, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη σε όλες τις χώρες που έχουν στείλει βοήθεια και πόρους για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών» ανάφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σας ευχαριστούμε που στέκεστε δίπλα στην Ελλάδα σε αυτές τις δύσκολες ώρες».