Μεταξύ σφύρας και άκμωνος βρίσκονται οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, δύο ημέρες πριν την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το πολιτικό θερμόμετρο τις τελευταίες ημέρες όπως αναμενόταν ανέβηκε κατακόρυφα. Από τη μία ο πρωθυπουργός με άρθρο του στη Real News κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα που πρόκρινε το Μέγαρο Μαξίμου, κραδαίνοντας το φάντασμα του Grexit που ανασύρθηκε από την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου του 2012.

Μάλιστα 48ωρες πριν την πρώτη ψηφοφορία η κυβέρνηση μιλάει με τον πιο επίσημο τρόπο για προειδοποιήσεις που έχει δεχθεί ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, τότε θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Με αυτόν τον τρόπο από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να εντείνουν τις πιέσεις στους βουλευτές, την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο ο πήχης για την πρώτη ψηφοφορία της Τετάρτης έχει κατέβει στους 165 με 170 βουλευτές.

Ο ι μέχρι τώρα τοποθετήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και βουλευτών από τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, δεν δίνουν ευοίωνες προοπτικές για το επιθυμητό για την κυβέρνηση αποτέλεσμα.

Ωστόσο, από το Μαξίμου, μέσα από τη στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης με το ΣΥΡΙΖΑ υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αγορών και με την πολιτική στήριξη από ευρωπαίους εταίρους και θεσμικούς παράγοντες ελπίζουν σε αναστροφή του κλίματος και ειδικότερα στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία και τελικά να επιτευχθεί ο στόχος των 180 βουλευτών.

Αδιέξοδη «τρομολαγνεία» και… αποστασίες στην Κουμουνδούρου

Από την άλλη πλευρά, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η πολιτική της «τρομολαγνείας» όπως χαρακτηρίζουν την επαναφορά του «επίπλαστου εκλογικού διλήμματος του Grexit» δεν αποβαίνει πουθενά και θα καταλήξει στην αποτυχία εκλογής Προέδρου την 29η Δεκεμβρίου.

«Σε κλίμα εκβιασμών, καλλιέργειας φόβου και καταστροφολογίας, προσπαθούν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ενδεικτικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης κατά την περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Πελοπόννησο.

Στην Κουμουνδούρου κατηγορούν την κυβέρνηση για μία αυτοτροφοδοτούμενη και αυτοεκπληρούμενη προφητεία σε βάρος της ίδιας της χώρας, καθώς όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «όλες αυτές οι δηλώσεις για τη συντέλεια του κόσμου έχουν γίνει παντιέρα από το διεθνή Τύπου, αναπαράγονται και προκαλούν αστάθεια, με τα αποτελέσματά της να τα βλέπουμε στο Χρηματιστήριο και τα spreads».

Αυτό το σαφές στίγμα επιχείρησε να δώσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από τις περιφερειακές διασκέψεις σε Κρήτη και Λάρισα, από όπου απηύθυνε τα βέλη του κατά του ίδιου του πρωθυπουργού – μέχρι και επί προσωπικού, κάνοντας λόγο για αποστασίες.

Η επιμονή και επανάληψη της θεωρίας περί αποστασιών μόνο τυχαία δεν είναι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς με αυτόν τον τρόπο εντείνονται οι πιέσεις προς τη δεξαμενή βουλευτών που με τις ψήφους της θα διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας. Κατά πόσο δηλαδή θα συνεχιστεί η ακολουθούμενη πολιτική, ή όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις για προσφυγή στις κάλπες και εν συνεχεία μία κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.