Για την επόμενη ημέρα, μετά την οξεία φάση της πανδημίας που όπως τόνισε «βρίσκει το σύστημα υγείας ιδιαίτερα λαβωμένο» μίλησε ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο περιθώριο επισκέψεων που πραγματοποίησε σε δημόσιες δομές υγείας στη Θεσσαλονίκη.

«Ο προσανατολισμός μόνο στα περιστατικά Covid και η εγκατάλειψη της υπόλοιπης τακτικής λειτουργίας του συστήματος υγείας και των υπόλοιπων αναγκών νοσηρότητας των ανθρώπων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, ελλείμματα και ακάλυπτες ανάγκες» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως μάλιστα υπογράμμισε «προέχει άμεσα, μαζί με την επάνοδο της οικονομίας και του τουρισμού στην κανονικότητα να επανέλθει στην κανονικότητα το σύστημα υγείας», το οποίο δήλωσε ότι «πρέπει να αναδιοργανωθεί με έμφαση στην προνοσοκομειακή διαχείριση ώστε να αντιμετωπιστεί το πιθανό τέταρτο επιδημικό κύμα».

«Μεγάλη τρύπα στην εμβολιαστική στρατηγική»

Ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για «μία μεγάλη τρύπα στην εμβολιαστική στρατηγική», αναφέροντας παράλληλα ότι ένας τους τρεις ηλικιωμένους παραμένει ανεμβολίαστος καθώς δεν έχει πρόσβαση στον εμβολιασμό επειδή η κυβέρνηση καθυστερεί τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει και μία κρίση εμπιστοσύνης, για την οποία απέδωσε ευθύνη στην κυβέρνηση, λόγω της συνολικής διαχείρισης του θέματος και του ελλείμματος πειθούς.

 «Θεωρώ ότι χρειάζεται πραγματικά μία μεγάλη προσπάθεια να επανεκκινηθεί η εκστρατεία για τη συνειδητή επιλογή των πολιτών να εμβολιαστούν με επιχειρήματα, απαντώντας στα ερωτηματικά και στις ανησυχίες, τις αμφιβολίες και κυρίως στοχευμένα αντιμετωπίζοντας τα ελλείμματα που υπάρχουν στις ευπαθείς ομάδες και στους χρονίως πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα, για την εμβολιαστική κάλυψη των οποίων δεν έχουμε εικόνα», ανέφερε.

«Απαίτηση όλων να υπάρξει μία επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας»

 «Η απαίτηση όλων» τόνισε «είναι να υπάρξει μία επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας την επόμενη μέρα, να δοθεί μία εργασιακή διέξοδος μόνιμης παραμονής στο σύστημα υγείας των συμβασιούχων, να γίνει μία σοβαρή συζήτηση για την αναβάθμιση των μισθολογικών αποδοχών των γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων, να δοθούν ειδικά κίνητρα σε άγονες ειδικότητες αλλά και σε άλλες δομές νησιωτικών δυσπρόσιτων περιοχών, να αντιστραφεί το brain drain, το οποίο στερεί νέους επιστήμονες και νέους γιατρούς από το σύστημα και κυρίως να υπάρχει ένα πολυετές πλάνο μόνιμων προσλήψεων, το οποίο θα καλύψει με σταθερό τρόπο τις ανάγκες που έχει αναδείξει η πανδημία με έμφαση στην Πρωτοβάθμια φροντίδα και στην κοινοτική φροντίδα αλλά και στη μετα-νοσοκομειακή περίθαλψη».

Επεσήμανε δε ότι τα νοσοκομεία και οι δημόσιες δομές Θεσσαλονίκης σήκωσαν πολύ μεγάλο βάρος, ιδιαίτερα στο δεύτερο επιδημικό κύμα, ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στους εργαζόμενους που αντιδρούν στην παραχώρηση του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού για την κάλυψη των αναγκών του παρακείμενου Δικαστικού Μεγάρου, και τη μεταφορά του σε άλλο σημείο της πόλης.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του, ο Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Θέρμης, το Ιπποκράτειο, το Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού, ενώ το απόγευμα θα επισκεφτεί την ΤΟΜΥ Ευκαρπίας και το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση, στο ανοικτό θέατρο Κρύας Βρύσης «Τάσος Περζικιανίδης», στην Πολίχνη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.