Αναμφισβήτητη είναι η επιτυχία του κυβερνώντος κόμματος στο β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά ουδείς δικαιούται να παραβλέψει το γεγονός ότι οι δύο μεγαλύτερες επιτυχίες -αυτές της Αθήνας, με τον Γιώργο Καμίνη και της Θεσσαλονίκης, με τον Γιάννη Μπουτάρη- οφείλονται στη στήριξη των δυνάμεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Καμίνης και Μπουτάρης, άλλωστε δεν προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τον κ. Καμίνη… θυμήθηκαν αρκετά κυβερνητικά στελέχη μόλις χθες, όταν στην Ιπποκράτους είχαν φθάσει τα πρώτα μαντάτα ότι μπορεί να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα και κάποιοι στην προεκλογική περίοδο δεν δίστασαν να τον χαρακτηρίσουν «λίγο».

Το ίδιο και με τον κ. Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, καθώς το τοπικό ΠΑΣΟΚ προεκλογικά είχε εκφράσει έντονες αντιδράσεις στο ενδεχόμενο στήριξής του και κάποιοι δεν είχαν μάθει, φαίνεται, από τα λάθη τους το 2006.

Δεν είναι ψέμα, εξάλλου, ότι τη στήριξη και των δύο πιστώνεται προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επέμενε προς αυτή την κατεύθυνση.