Υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου θα κηρυχτεί σήμερα στο Παρίσι η έναρξη της δεύτερης ετήσιας συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Τρία θα είναι βασικά θέματα που πρόκειται να συζητηθούν: η παγκόσμια οικονομία, οι κλιματικές αλλαγές και η προσεχής 16η Περιβαλλοντική Διάσκεψη στο Μεξικό (COP16), καθώς και η επίλυση συγκρούσεων.

Η συζήτηση για την οικονομία τίθεται με θέμα τον σχεδιασμό « μιας βιώσιμης ανάπτυξης από την οποία δεν θα αποκλείεται κανείς ».

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και για τα αποτελέσματα της Ομάδας των 20 (G20) στη Σεούλ.

Προβλέπονται, επίσης, παρεμβάσεις γύρω από τα μέσα που είναι ικανά να διασφαλίσουν « μια δίκαιη, ισότιμη, και αέναη ανάπτυξη για τους απλούς πολίτες ».

Σχετικά με το θέμα του κλίματος οι σοσιαλιστές υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα επίτευξης μιας συμφωνίας, κατά την 16η Περιβαλλοντική Διάσκεψη στο Μεξικό, που θα διεξαχθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου.

Στόχος της συνεδρίασης στο Παρίσι, είναι « να καθορισθούν οι προτεραιότητες των σοσιαλδημοκρατών για το κρίσιμο αυτό θέμα από το οποίο εξαρτάται το μέλλον του πλανήτη μας.»

Η συζήτηση για το θέμα της αντιμετώπισης των κρίσεων, θα περιστραφεί γύρω από τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επίλυσή τους, όπου και εάν επιτευχθεί, καθώς και στην ικανότητα μιας χώρας να έχει μια σταθερή δημοκρατία ικανή να προσφέρει την ασφάλεια σε όλους τους πολίτες.

Κατά το 2010, η Σοσιαλιστική Διεθνής, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις κρίσεις σε Νότιο Καύκασο και Μέση Ανατολή, και οργάνωσε αποστολές εκλογικών παρατηρητών για την υποστήριξη των δημοκρατικών πρακτικών σε διάφορες χώρες.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).