Αναταράξεις στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα και προβληματισμό στο Μαξίμου συνεχίζει να προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια των παιδιών. Η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Μαριέττα Γιαννάκου συνεχίζει το «αντάρτικο» διατυπώνοντας ενστάσεις – μεταξύ άλλων- για τη διάταξη που ορίζει πως γονική μέριμνα ασκείται από κοινού και εξίσου και δηλώνοντας «εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω». Με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου έχει διαφωνήσει και η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία μίλησε για ένα νομοσχέδιο που «αντί να ενώνει, διχάζει» και αντί «να λύνει, δημιουργεί προβλήματα», υπογραμμίζοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έχει γονεοκεντρικό και όχι παιδοκεντρικό χαρακτήρα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το Μαξίμου επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση και δεν σχολιάζει, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ενόχληση, καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση να βγαίνει προς τα έξω μία εικόνα εσωκομματικής αρρυθμίες δίνοντας «τροφή» για κριτική από την αντιπολίτευση. Για το λόγο αυτό, ορισμένες διατάξεις των τροπολογιών που κατατέθηκαν – όπως όλα δείχνουν- θα γίνουν δεκτές για να καμφθούν οι εσωκομματικές αντιδράσεις και να μην καταγραφούν γαλάζια «όχι» στην ψηφοφορία.

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε σε δήλωση που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες για τα προσωπικά βιώματα των βουλευτών σχετικά με το ζήτημα της συνεπιμέλειας και της γονικής μέριμνας. «Προσωπικά βιώματα έχουμε όλοι. Προφανώς το λέω απευθυνόμενος και στην αξιότιμη πρώην υπουργό κυρία Γιαννάκου. Προφανώς δεν εμπεριείχε οποιαδήποτε μομφή η δική μου τοποθέτηση, απέναντι στα όσα ενδεχομένως η ίδια μάς προβάλει ως δικές της αντιστάσεις» τόνισε, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους και συμπλήρωσε: «Σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η κριτική της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρέμβει σήμερα στην Ολομέλεια. Με προωθούμενες διατάξεις διαφωνεί επίσης το Κίνημα Αλλαγής, οι οποίες θα επισημανθούν σήμερα κατά την ομιλία της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννήματα. Τρεις τροπολογίες κατέθεσε το ΚΚΕ, που λέει «παρών» στο νομοσχέδιο. Ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 5 παρ. 2 (για το «συμφέρον του τέκνου») και 13 (για το δικαίωμα επικοινωνίας με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί), η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία κατατέθηκε από το ΜέΡΑ 25.