Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Νεράντζης, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως με τη στάση της «φαλκιδεύει τους θεσμούς».

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής είναι μη νομιμοποιημένη μετά τις Ευρωεκλογές, ο κος Νεράντζης τόνισε πως με βάση το Σύνταγμα, «άπαξ η Βουλή συγκροτείται από βουλευτές που προέρχονται από εκλογές, είναι διαρκώς νομιμοποιημένη απ’ τη συγκρότησή της μέχρι τέλος. Τα κύματα δημοσκοπήσεων δεν απονομιμοποιούν τη Βουλή – και η διάταξη της δυσαρμονίας Βουλής και κοινής γνώμης έχει καταργηθεί στο Σύνταγμα».

Η πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, συνιστά μια «πρόσκληση-πρόκληση» σημείωσε ο κος Νεράντζης.

«Όλα τα εγχειρίδια αναφέρουν σαφώς πως η ψήφος εμπιστοσύνης ζητείται “οσάκις επιδιώκεται η επιβεβαίωση της πολιτικής μιας κυβερνήσεως”. Αμφισβητείται από πολλούς η κυβέρνηση και ζητείται από εμάς επαναβεβαίωση της πολιτικής. Παν άλλον, εκ του πονηρού εστί. Με το ευτυχές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, θα δοθεί στον ελληνικό λαό η δυνατότητα, να πει πως έχουμε κυβέρνηση που ακόμη απολαύνει της εμπιστοσύνης της Βουλής. Αυτό είναι μια φυγή προς τα εμπρός, για να ασχοληθούμε επιτέλους με την καθαρή, γνήσια, ανόθευτη πολιτική».

Τέλος, απέναντι στο επιχείρημα πως τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης «έριξαν τη χώρα στα βράχια», ο κος Νεράντζης αντέταξε:

«Από τι ματαιώθηκε η λειτουργία κέντρων αξιοποίησης απορριμμάτων στην Κερατέα και γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει το εργοστάσιο χρυσού στη Χαλκιδική; Ξεχάσατε πως κάποιοι από σας χαρακτηρίζατε “πνευματικά κέντρα” την “Βίλα Αμαλία” και την “Υπατία” (σ.σ. καταλήψεις αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας);. Ξεχάσατε πως λέγατε στον κόσμο να κατέβει στους δρόμους; Η ευθύνη δεν ανήκει μόνον σε όσους κυβέρνησαν, αλλά και σε όσους με τη στάση τους δημιούργησαν αδιέξοδα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Αποστάσεις από την κυβέρνηση, κράτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, υποστηρίζοντας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, πως «είμαστε εγκλωβισμένοι μεταξύ μίας συντηρητικής λογικής (σ.σ. που προωθεί η κυβέρνηση) και μίας λαϊκίστικης αντίληψης που προβάλλει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων ή ένα εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο βουλευτής προδιέγραψε πως θα δώσει «ψήφο ανοχής» στην κυβέρνηση, η οποία ανοχή «περνά τους επόμενους μήνες, μέσα από την αλλαγή πολιτικής, την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και μία νέα προγραμματική συμφωνία. Έτσι, μπορεί πράγματι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, να καταστεί μια πολιτική αφετηρία σταθερότητας και αλλαγών – αν χρειαστεί ακόμα, και μέσω νέων κυβερνητικών λύσεων από την παρούσα Βουλή. Και εκεί θα κριθεί τελικά, ποιοι σημερινοί αρχάγγελοι της σταθερότητας την υπηρετούν πραγματικά, ή αν στόχος τους ήταν πάντα η καρέκλα εις βάρος των εθνικών διακυβευμάτων».