Διευρυμένο ρόλο αναλαμβάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο. Έτσι, πριν από κάθε συνεδρίαση των ομολόγων του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προεδρεύσει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ). Το συγκεκριμένο αξίωμα που του δόθηκε από το εν λόγω κεντροδεξιό ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, στο οποίο εντάσσεται άλλωστε και η Νέα Δημοκρατία.

Θυμίζουμε ότι το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1999 και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το 2002 αφού κατέχει την πλειοψηφία των εθνικών αντιπροσώπων των κρατών – μελών σε όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Επί της ουσίας ο κ. Παναγιωτόπουλος θα προεδρεύει στις κλειστές συναντήσεις των υπουργών Άμυνας της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Αυστρίας, της Λιθουανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας. Ούτως ή άλλως ο ίδιος έχει φροντίσει να διατηρεί άριστες σχέσεις με τους ομολόγους του της γηραιάς ηπείρου, ανεξαρτήτως πολιτικής ομάδας στην οποία ανήκουν.