Στις 13,7 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της GPO που έγινε για λογαριασμό του powergame.gr. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 5-7 Μαΐου και δείχνει μία τάση αισιοδοξίας στους ερωτώμενους λόγω εμβολιασμών την οποία, οριακά, καρπώνεται η Νέα Δημοκρατία.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,9% (μια επιπλέον ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την μέτρηση του Απριλίου). Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,2% (23,5% τον προηγούμενο μήνα), το ΚΙΝΑΛ με 7,2% (7%), το ΚΚΕ με 6,1% (6,4%), η Ελληνική Λύση με 3,9% (4%), το ΜΕΡΑ 25 με 3,2% (3,4%). Η διασπορά ψήφου ( άλλο κόμμα, λευκό, άκυρο, αποχή, αναποφάσιστοι) συγκεντρώνει το 19,5% στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων.

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των υπουργών, τα εθνικά θέματα φαίνεται να έδωσαν ώθηση τις «μετοχές» τόσο του υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια, με 77,9% θετικές γνώμες όσο και του υπουργού Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου με 59,8%. Τρίτος στην αξιολόγηση είναι ο υπουργός Υγείας κ. Β. Κικίλιας, με 58,9% και τέταρτος-επίσης ενισχυμένος- ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης με 54% θετικές γνώμες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπλήρωση της πρώτης εξάδας από τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα (50,5%) και Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη (43,8%).

Στις αρνητικές αυτές που ξεχωρίζουν είναι του Άδωνι Γεωργιάδη με 56,8% και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με 53,5%.

Όσον αφορά την προαναφερθείσα αισιοδοξία φαίνεται να την καρπώνεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις συγκρίσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Η «ψαλίδα» ανάμεσα στους δύο- στα θέματα της διαχείρισης της κρίσης και της προσέλκυσης επενδύσεων ανοίγει υπέρ του πρωθυπουργού με οριακή αύξηση των ποσοστών του την ώρα που ο κ. Τσίπρας εμφανίζει κάμψη στους αντίστοιχους δείκτες.