Για πρώτη φορά ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν που ζει εξόριστος στην Αμερική, μιλάει δημοσίως για την Ελλάδα.

Η «Κοινωνία Ωρα Mega» μετέδωσε αποκλειστικά αποσπάσματα από δηλώσεις του, οι οποίες επίσης θα προβληθούν σε διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στις 18:00 σήμερα το απόγευμα.

Το βιβλίο, όπως είπε η Κατερίνα Μάρκου, πρώην βουλευτής και διευθύντρια των εκδόσεων Παπαζήση, δεν γράφτηκε από τον Γκιουλέν, αλλά από έναν ληθουρανό πάστορα, καθηγητή πανεπιστημίου, με αντικείμενο την ιστορία του χριστιανισμού.

«Η Ελλάδα είναι σημαντική για την Τουρκία. Τα δύο έθνη για μια περίοδο θεωρούνταν αδέλφια. Κάποιοι ακολουθώντας λάθος τακτικές και στρατηγικές μας χώρισαν από φίλους και συνοδοιπόρους. Ίσως μια μέρα αυτοί οι άνθρωποι να συγκεντρωθούν πάλι όλοι μαζί. Αν όμως αυτή η σύμπραξη μπορέσει να γίνει έστω και με τέτοιο τρόπο πρέπει να αντιμετωπιστεί με εκτίμηση» δηλώνει ο Γκιουλέν.

Σύμφωνα με την κ.Μάρκου οι εκδόσεις Παπαζήση είναι στοχοπροσηλωμένες στο πανεπιστημιακό και πολιτικό βιβλίο και ήταν επόμενο να αναλάβει και την έκδοση του βιβλίου για τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Η Ελλάδα έδειξε γενναιότητα»

«Δεν θέλω να υποστηρίξω καμία πλευρά για οποιονδήποτε λόγο. Είτε κάποιος είναι αθώος είτε αδικημένος αυτοί τότε είναι δυνατόν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο. Αυτό διδάσκει άλλωστε ο ουμανισμός. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται είναι αναπόφευκτο να γίνει. Μπορεί μια χώρα να δείχνει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας ευθύνης. Ωστόσο νομίζω ότι μόλις γίνει ξεκάθαρο δεν θα υπάρξουν διαφωνίες» λέει ο Γκιουλέν.

«Στην Τουρκία και στη Συρία και σε πολλές άλλες χώρες υπάρχουν άνθρωποι που όταν σκέφτονται μια άλλη χώρα, η πρώτη που έρχεται στο νου τους είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα έδειξε γενναιότητα. Έδειξε ότι είναι μια χώρα-αδερφός. Και εμείς λογω της αδελφοσύνης αυτής, τους θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και εκτίμηση. Έτσι θα γραφτεί στις ένδοξες σελίδες της ιστορίας με φανταχτερό χρυσό και ασήμι. Είναι μια συμπεριφορά η οποία υπόσχεται ενότητα και ομόνοια για το μέλλον μας» προσθέτει.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.