Έντονη ήταν η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση πως «συνεχίζει την πολιτική εξυπηρετήσεων, που ξεκίνησε ο κύριος Πέτσας».

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, Αναστασία Γκαρά, κατήγγειλε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, προωθούνται κραυγαλέες εξυπηρετήσεις των καναλαρχών, με απαλλαγή από την πληρωμή των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες με έκπτωση 98%.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προειδοποίησε για μεγάλη μείωση του ορίου των 400 εργαζομένων στα κανάλια, που φέρνει ανασφάλεια, υποταγή και κυρίως απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων στα ιδιωτικά κανάλια.

«Τα δωράκια δεν σταματούν στους καναλάρχες», είπε η κ. Γκαρά και κατήγγειλε ότι «υπάρχουν και προνομιούχοι που έχουν λαμβάνειν, όπως οι ημέτεροι άριστοι που έχουν διοριστεί σωρηδόν και χωρίς κριτήρια σε ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ».

«Δωράκια που φέρνετε στην ΕΡΤ, την οποία εσείς κλείσατε, γιατί ήταν δαπανηρή και οι εργαζόμενοι ήταν τεμπέληδες. Γι’ αυτούς, λοιπόν, οι αμοιβές απελευθερώνονται, και μάλιστα, με μία απλή εισήγηση των Διοικητικών Συμβουλίων χωρίς κριτήρια, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αιτιολόγηση», συνέχισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: «Δεν δίνετε χρήματα, για να μπει το υγειονομικό προσωπικό στα βαρέα και ανθυγιεινά, και δίνετε παχυλούς μισθούς στα “golden boys and girls” και εν μέσω κρίσης. Πόσο περήφανοι μπορεί να είστε, κύριοι και κυρίες, γι’ αυτήν τη διάταξη;».

Πολάκης: Ανοιχτή πόρτα για μελλοντικές κακές ρυθμίσεις

«Διαβάζοντας το νομοσχέδιο έκανα τέσσερα φύλλα συκώτι», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, για τη στάση δημοσιογράφων απέναντι στον νόμο Παππά για τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς που έλαβαν άδεια. «Θυμήθηκα εκείνη την κυρία, δακρύβρεχτη, τεθλιμμένη, μαυρομαντηλοφορούσα που ρωτούσε σαν Μανιάτισσα μοιρολογίστρα τον κύριο Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, “γιατί με απολύετε κύριε πρόεδρε”; Και ήρθε ο Πέτσας και έλεγε ότι τα 400 θα γίνουν 280 και οι υπόλοιποι θα είστε μερικής απασχόλησης. Φάνηκε πόσο δίκιο είχαμε που έβαλε αυτή τη ρύθμιση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη ρύθμιση υπερασπίζονται σήμερα».

Ο κ. Πολάκης προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο «αφήνει ανοιχτή την πόρτα για μελλοντικές κακές ρυθμίσεις» και συμπλήρωσε: «Ελπίζω να ξαναβγούν οι δημοσιογράφοι στο δρόμο και να υπερασπίσουν τον νόμο Παππά που θα τους “έκλεινε το σπίτι”».

Καλαματιανός: Χρήματα χαρίζονται με πρόφαση τις επενδύσεις

«Επιχειρείτε τη μεταβολή προς το χειρότερο των διατάξεων, που αφορούν τους εργαζόμενους», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος πρόσθεσε: «Ο νόμος που ισχύει (νόμος Παππά) προβλέπει 400 εργαζόμενους, ως ελάχιστο αριθμό, διασφαλίζοντας έτσι τις σχέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και την εύρυθμη λειτουργία των καναλιών.

Η πρόβλεψη για μείωση του αριθμού εργαζομένων δεν άλλαξε. Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο εισάγει όμως ένα νέο τρόπο υπολογισμού του ετήσιου μέσου όρου προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών, που δεν θα απαρτίζεται μόνο από εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης του εκάστοτε καναλιού. Με τις διατάξεις που φέρνετε, παρέχετε τη δυνατότητα ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού καναλιού να παρακάμψει το ελάχιστο πλαφόν των 400 εργαζομένων, θα μπορεί να προσμετρά σε αυτούς και εργαζόμενους, οι οποίοι θα προέρχονται σε ποσοστό έως 15% από συνδεδεμένες εταιρίες».

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στη διάταξη για τη δόση του τιμήματος τηλεοπτικής άδειας, η οποία μειώνεται για το 2020 με προϋπόθεση τις επενδύσεις των καναλιών.

«Τα χρήματα χαρίζονται με πρόφαση τις επενδύσεις σε πρόγραμμα, καθώς και σε τεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές, δεν προβλέπονται όμως ρήτρες τεχνολογικής αναβάθμισης ή ψηφιακής μετάβασης. Είναι αυτονόητο ότι τις επενδύσεις αυτές, που εννοείτε, θα τις έκανε έτσι και αλλιώς ένα κανάλι για να λειτουργήσει στοιχειωδώς», είπε ο κ. Καλαματιανός.

«Πρόκειται για επαναφορά του καθεστώτος του τζάμπα, του καθεστώτος «δεν πληρώνω», που ίσχυε για τις τηλεοπτικές άδειες, στο παρελθόν, για 30 και επιπλέον χρόνια», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού.