«Όλες οι εργασίες για την εκτέλεση του έργου Επέκταση Επιβατικού Λιμένα Πειραιά (Νότια Ζώνη -Φάση Α΄) της ΟΛΠ Α.Ε., τόσο στη θαλάσσια περιοχή, όσο και στον αιγιαλό, πραγματοποιούνται υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς, σύμφωνα με τις εγκρίσεις που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επισημαίνω ότι η αρμόδια Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η οποία επιβλέπει τις εργασίες στο βυθό, δεν διαπίστωσε φθορά ή καταστροφή στο ονομαζόμενο «Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΜΕΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη: «Πειραιάς: Κίνδυνος για το μνημείο του Θεμιστοκλή και ριζική αλλοίωση του ιστορικού τόπου του από το λιμάνι στην Πειραϊκή».

Η υπουργός σημείωσε ότι «στις 24 Μαΐου του 2019 εκδόθηκε η Έγκριση του Αρχικού Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) – ΣΤΑΔΙΟ Α΄ και ΣΤΑΔΙΟ Β΄ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π.) Α.Ε.. Σύμφωνα με την Απόφαση: “Το έργο της ανάδειξης του κονωνείου τείχους και του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή να συγχρονιστεί με το λιμενικό έργο της επέκτασης της Κρουαζιέρας, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών απαιτούμενων ανασκαφικών εργασιών”. Επομένως, η εκπόνηση των σχετικών μελετών για την ανάδειξη του Ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή θα γίνει με βάση τα στοιχεία που έρχονται στο φως, κατά τη διάρκεια του έργου και την ολοκλήρωση της έρευνας και τεκμηρίωσης του μνημείου από την αρμόδια καθ’ ύλην υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, δηλαδή την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη.

Για τον οχυρωματικό περίβολο του αρχαίου Πειραιά, επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους, στην Πειραϊκή, η υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι «είναι ήδη σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης, σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά», ενώ για Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, στο κτήριο του SILO, «μία πρόταση που είχε τεθεί ήδη από το 2010, και εν μέρει πάγωσε την περίοδο 2015-2019», η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι «έχουμε δρομολογήσει συστηματικά και μεθοδικά την ίδρυσή του», «ενώ από τον Δεκέμβριο 2020 εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων η μουσειολογική μελέτη».

«Έχει ήδη ξεκινήσει η σύνταξη προμελέτης για την αποκατάσταση του κτηρίου. Το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο Μουσείο στον συγκεκριμένο χώρο του SILO στον Πειραιά, νομίζω δεν χρειάζεται να το πούμε, είναι αυτονόητο.

Επομένως, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού συστηματικά παρακολουθεί όλες τις εργασίες που γίνονται από τον ΟΛΠ στο λιμάνι. Δεν υποτιμάται και δεν καταστρέφεται τίποτε. Οι υπηρεσίες είναι παρούσες και οι αρμόδιοι αρχαιολόγοι παρόντες και όχι μόνον αυτό.

Ίσως, σήμερα έχουμε πιάσει σωστά το νήμα προκειμένου να αναδειχθεί στο σύνολό του το πολύ σημαντικό μνημείο του Κωνονείου Τείχους το οποίο συζητιέται τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.