Για τη δημιουργία μόνιμης επιτροπής στη Βουλή η οποία θα προχωρά σε ελέγχους των δηλώσεων πόθεν έσχες με στόχο τον εντοπισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες στα μέλη της τρόικας που τον επισκέφθηκαν, ο Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Η συγκεκριμένη συνάντηση εντάσσεται το πλαίσιο της ενημέρωσης που έχουν ζητήσει οι τροικανοί για την πορεία των μέτρων που λαμβάνονται στον τομέα των ελέγχων των δηλώσεων πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων, γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, νομάρχων, δήμαρχων, αντιδήμαρχων, πρόεδρων ΝΠΔΔ, δημοσιογράφων, κ.λπ..

Η επιτροπή θα απαρτίζεται από δύο βουλευτές, δύο δικαστικούς οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό και από έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονικό σύστημα που έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε σύγκριση των στοιχείων και των μεταβολών που θα επέρχονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες. Έτσι, στην περίπτωση που θα υπάρξει ξαφνική αύξηση περιουσιακών στοιχείων, τότε αυτόματα θα εμφανίζεται κόκκινη σημαία (red flag) και αμέσως θα πραγματοποιείται έκτακτος έλεγχος.