Στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθεί σε λίγη ώρα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί προκειμένου να υπογράψει με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο για την αγορά από τη χώρα της 18 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών τύπου rafale που αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει η κ. Παρλί θα βρίσκεται στο «Πεντάγωνο», επί της λεωφόρου Μεσογείων, στις 13:45 και ένα τέταρτο αργότερα θα διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Θα ακολουθήσει συνάντηση του υπουργού με τη Γαλλίδα ομόλογό του και στη συνέχεια θα υπογραφεί η Συμφωνία για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale. Έπειτα, θα γίνουν δηλώσεις στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Από τα 18 μαχητικά που θα αποκτήσουμε, κάποια θα είναι μεταχειρισμένα και θα έρθουν άμεσα στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα θα είναι καινούργια και υπολογίζεται ότι θα μας στοιχίσουν όλα μαζί περίπου 2,32 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα θα ξεκινήσουν να παραδίδονται περίπου 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης, τουτέστιν τον Ιούνιο, με ρυθμό ένα αεροσκάφος ανά μήνα. Η επόμενη εξάδα που θα απαρτίζεται από ολοκαίνουργια μαχητικά θα παραληφθεί περίπου τον Αύγουστο του 2022 ενώ τα τελευταία 6 που θα είναι επίσης μεταχειρισμένα θα παραληφθούν Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2023.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η πρώτη εξάδα υπολογίζεται να είναι ετοιμοπόλεμη περί τα τέλη του έτους, η δεύτερη στο τέλος του 2022 και η τρίτη το καλοκαίρι του 2023.