Την ανάγκη από κοινού αντιμετώπισης από τις χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης θέλησε να υπογραμμίσει, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συμμετέχει στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μιλάνο.

«Θεωρούμε σημαντικό να μην επικεντρωθεί η προσοχή και η όλη συζήτηση για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης μόνον στη ροή η οποία προέρχεται από την κεντρική Αφρική προς την Ευρώπη, διότι υπάρχουν ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις στην νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, τις οποίες, σχεδόν στο σύνολό τους, τις επωμίζεται η Ελλάδα» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Διαπιστώνεται εμφανής αύξηση των ροών των παράνομων μεταναστών- ιδίως από τα υδάτινα σύνορά μας- και για τον λόγο αυτό τονίσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνάφεια στις ευρωπαϊκές χώρες, με δικαιώματα και υποχρεώσεις από κοινού για όλους, από την στιγμή που πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό θέμα, για σύνορα της Ευρώπης» υπογράμμισε, επίσης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος ζήτησε «κοινή ευθύνη, συντονισμό και χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του όλου φαινομένου».

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε, παράλληλα, ότι ο θεσμός της Frontex (o oποίος εγγυάται την ευρωπαϊκή εποπτεία των συνόρων) είναι βασικής σημασίας. Για τον λόγο αυτό- απευθυνόμενος στους ομολόγους του- αναφέρθηκε με έμφαση στη μείωση κατά 50% της συνολικής χρηματοδότησης που αφορά τη στήριξη της δραστηριότητας της Frontex στην Ελλάδα.

«Ενώ αυξάνονται οι ροές, η όλη πίεση και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα με την Συρία- με μετανάστες που θα μείνουν στη χώρα μας διότι είναι αδύνατον να επαναπροωθηθούν με νόμιμες δομές και μέτρα- μειώνονται οι αναγκαίοι πόροι για την Frontex» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός.

Ο κ. Κικίλιας παρουσίασε, επίσης, στατιστικά στοιχεία, βάσει των οποίων διαπιστώνεται η αύξηση της ροής μεταναστών προς την Ελλάδα, από το σύνολο των χωρών προέλευσής τους. «Η ροή αυτή προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, αρχής γενομένης από την Συρία. Οι εταίροι μας, κατά την ελληνική Προεδρία, συμφώνησαν στην ανάγκη στήριξής μας. Τώρα, περιμένουμε να το διαπιστώσουμε και έμπρακτα» κατέληξε ο επικεφαλής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.