Από τη «δοκιμασία» των αλλεπάλληλων ονομαστικών ψηφοφοριών θα περάσει από το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις». Τις ονομαστικές ψηφοφορίες σε όλες τις φάσεις συζήτησης του νομοσχεδίου, επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο, προανήγγειλε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Στην αιχμή της αντιπαράθεσης τίθενται οι πρόνοιες του νομοσχεδίου για τις φυλακές τύπου Γ, αλλά και ο ενισχυμένος ρόλος της ΕΛΑΣ και οι ειδικές συνθήκες κράτησης σε επικίνδυνους υπόδικους και κατάδικους.

Με την έναρξη της συζήτησης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας. Με βάση το σκεπτικό που ανέπτυξε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι διατάξεις που προωθούνται εισάγουν δυσμενή διακριτική μεταχείριση κρατουμένων ή κατηγορουμένων με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται, και μάλιστα χωρίς διάκριση για το αν πρόκειται για υποδίκους ή καταδικασθέντες, και συνεπώς αφορούν την εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων για την προάσπιση και θωράκιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, βάσει του άρθρου 72 του Συντάγματος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εξεταστεί από την Ολομέλεια της Βουλής και όχι σε θερινό τμήμα.

Εξάλλου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, είπε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται δεν είναι προαπαιτούμενο της τρόικας, αλλά ιδεολογικό προαπαιτούμενο της κυβέρνησης για την αντιπαράθεση με τη Χρυσή Αυγή. Στόχος είναι, όπως κατήγγειλε, να ικανοποιηθεί το συντηρητικό και αντιδραστικό ακροατήριο και «η κυβέρνηση με τη συνεπικουρία του ΠΑΣΟΚ δουλεύει πάνω στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, με προφανή στόχο να προσποριστεί μέρος του ακροατηρίου της και τις ψήφους της εν’ όψει των εθνικών εκλογών».

Χαρ. Αθανασίου: Πολιτικοί ακροβατισμοί από ΣΥΡΙΖΑ

Το σκεπτικό της αντισυνταγματικότητας απέρριψε ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει αυτοτελής ρύθμιση ατομικού δικαιώματος, αλλά ζητήματα που ρυθμίζουν δικαιώματα κατηγορουμένων, μιας κατηγορίας ανθρώπων που δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι άλλοι πολίτες όταν είναι ελεύθεροι. «Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ελεύθερους. Καμιά νομοθεσία στον κόσμο δεν λέει κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Αθανασίου και επέμεινε ότι οι διατάξεις είναι «πέρα για πέρα συνταγματικές και δεν πρέπει με δικολαβίστικες σκέψεις να αναιρούμε τις επιταγές του συνταγματικού νομοθέτη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει τους πολιτικούς ακροβατισμούς όταν πρόκειται για την ερμηνεία ή την εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων. Επέμεινε δε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση εισάγει μέτρα που θεωρεί κατάλληλα να αποτρέψουν, ενδεχομένως, εξωτερικούς εισβολείς στις φυλακές, όπως έγινε στην περίπτωση των φυλακών Τρικάλων που Αλβανοί επιτέθηκαν, απελευθέρωσαν κρατούμενους, και κατά την απελευθέρωση σκοτώθηκαν άνθρωποι.

Ο υπουργός κατέθεσε, ωστόσο, σειρά τροποποιήσεων επί τα βελτίω, ανάμεσα στις οποίες και τροποποίηση σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται επισκεπτήριο στις φυλακές τύπου Γ, και σε συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού (θείοι, ανίψια κλπ).

Από την πλευρά τής Νέας Δημοκρατίας, ο Βασίλης Υψηλάντης παρατήρησε ότι «δεν είναι ανεκτό κάποιοι σήμερα να προβάλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για κάποιους στυγνούς εγκληματίες, και να μην πηγαίνει το μυαλό τους στα θύματα εκείνα που έχουν πέσει από το εγκληματικό χέρι ανθρώπων οι οποίοι με δική τους επιλογή αποφάσισαν να κατατάξουν τους εαυτούς τους στην κατηγορία αυτή». Ο Αναστάσιος Νεράντζης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χρησιμοποιεί μια παλιά συνταγή, την οποία εισήγαγε στη μεταδικτατορική Βουλή πρώτος ο μακαρίτης ο Κουτσόγιωργας: σε κάθε θέμα το οποίο συζητείτο προέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας».

Στο ίδιο μέτωπο, ο Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) είπε ότι η επίκληση της αντισυνταγματικότητας δεν μπορεί να είναι συνταγή δια “πάσαν νόσο” και επισήμανε ότι με βάση το άρθρο 72 του Συντάγματος δεν μπορεί στα θερινά τμήματα της Βουλής να συζητούνται εκτελεστικοί του Συντάγματος νόμοι, κάτι που δεν ισχύει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Την άποψη ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε εξωτερικούς εισβολείς να ξανακάνουν πράξη τα Τρίκαλα, διατύπωσε ο Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ).

Η αντιπολίτευση

Η Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) χαρακτήρισε επικίνδυνες, ανεφάρμοστες και προδήλως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου και επικαλέστηκε την άποψη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Αλλά και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ) είπε ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και δεν μπορεί να συμφωνήσει με την αποσπασματική προσέγγιση σε νομοθετήματα θεμελιακού χαρακτήρα.

Την ένσταση αντισυνταγματικότητας δήλωσε ότι στηρίζει η Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ), διότι με το νομοσχέδιο παραβιάζονται δικαιώματα, ελευθερίες και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Εμμένουμε στο ότι δεν χρειάζονται αυτές οι φυλακές» είπε ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ) και υπογράμμισε ότι από δικαιοπολιτική άποψη περιορίζονται δικαιώματα και ελευθερίες. Ο βουλευτής ανέφερε ότι και από ανθρωπιστικής άποψης πολλά σημεία συνιστούν απάνθρωπη μεταχείριση και μπορεί να συνιστούν και βασανιστήρια.

Την εκτίμηση ότι «το νομοσχέδιο έχει σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για τη δίκη του αιώνα, τη δίκη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής» διατύπωσε ο Μιχάλης Αρβανίτης (ΧΑ).

Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί διότι ο πυρήνας των διατάξεων του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, είπε ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ) και κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση με πρόσχημα ορισμένα αρνητικά περιστατικά (αποδράσεις, αμφιλεγόμενες αποδράσεις και μη επιστροφή κρατουμένων μετά από άδειες) θεσμοθετεί έναν τύπο φυλακών που κλονίζει όλη τη φιλοσοφία του σωφρονιστικού συστήματος, όπως αυτή έχει επικρατήσει παρά τα όποια αρνητικά σημεία της».