Η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει τη λίστα παρακολουθήσεων χωρών που αποκαλύφθηκε σε δημοσίευμα ελληνική εφημερίδας, ενώ δεν απαντά στο αν η Ελλάδα αποτελεί στόχο παρακολούθησης της BND.

Ο Γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ διέψευσε ευθέως στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ ότι η επίμαχη λίστα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρεται σε χώρες τις οποίες παρακολουθεί η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η οποία όπως χαρακτηριστικά είπε «στερείται βάσης», ο κ. Στράιτερ υποστήριξε ότι η λίστα «περιγράφει απλά περιοχές μέσα από τις οποίες θα μπορούσαν να διέλθουν τηλεπικοινωνιακές διαδρομές που θα ενδιέφεραν τις μυστικές υπηρεσίες». Επί της ουσίας αναπάντητη άφησε ο Γκέοργκ Στράιτερ ερώτηση άλλου δημοσιογράφου για το αν η Ελλάδα είναι στόχος κατασκοπίας της BND: «Μπορώ να πάρω μόνο θέση σε αυτά που έχουν δημοσιευθεί και αυτά αφορούν ένα ντοκούμεντο που έχει κατατεθεί σε μια δίκη» δήλωσε.

Δικαστήριο: Καμία παρανομία

Όπως είχαν γράψει «Τα Νέα του Σαββάτου», η Ελλάδα και άλλες 195 χώρες, δηλαδή το σύνολο σχεδόν των κρατών του κόσμου, τελούν υπό παρακολούθηση της BND. Στο πλαίσιο επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 13 Απριλίου του 2010 παρακολουθούνται «στόχοι διεθνούς τρομοκρατίας». Ως πηγή της η εφημερίδα ανέφερε ντοκουμέντα που κατέθεσε η BND σε δικαστική διαμάχη με τον βερολινέζο δικηγόρο Νίκο Χέρτινγκ.

Ο κ. Χέρτινγκ είχε προσφύγει στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο επειδή θεώρησε ότι η ηλεκτρονική του επικοινωνία με πελάτες στο εξωτερικό παρακολουθούνταν από την εν λόγω μυστική υπηρεσία. Στην επιχειρηματολογία του ο δικηγόρος ανέφερε την πρακτική μυστικών υπηρεσιών να παρακολουθούν μαζικά την ηλεκτρονική αλληλογραφία στη βάση κριτηρίων αναζήτησης, «σκανάρουν» δηλαδή τα e-mail ελέγχοντας αν εμπεριέχουν «ύποπτες» λέξεις όπως, για παράδειγμα, βόμβα ή έκρηξη.

Δεδομένου ότι η BND ασχολείται με θέματα του εξωτερικού και δεν δικαιούται να παρακολουθεί τις επικοινωνίες στο εσωτερικό, η πρακτική αυτή θα ήταν κατά τον κ. Χέρτινγκ παράνομη. Στα τέλη Μαΐου το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή με το αιτιολογικό ότι κ. Χέρτινγκ δεν ήταν σε θέση να τεκμηριώσει την κατηγορία ότι η BND παρακολουθούσε και διάβαζε την ηλεκτρονική του αλληλογραφία με το εξωτερικό με κριτήρια αναζήτησης.

Καμία επερώτηση της ελληνικής κυβέρνησης

Ερωτηθείς στο κυβερνητικό μπρίφινγκ εάν η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στο Βερολίνο για να ενημερωθεί για την όλη υπόθεση, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε ότι αυτό δεν συνέβη. Ο ίδιος έχει ακούσει για το ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά τουλάχιστον ως τη στιγμή που ξεκίνησε το μπρίφινγκ (12.30 ώρα Ελλάδας) δεν υπήρξε επίσημη ελληνική επερώτηση ούτε προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε προς τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα.