«Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τόσο στην έλλειψη κυρώσεων, όσο και στην ίδια τη γλώσσα των συμπερασμάτων, σημειώθηκαν πολλά βήματα πίσω για τα συμφέροντα της Ελλάδας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τα ελληνοτουρκικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως «αντί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να κάνει σοβαρή αυτοκριτική για το πώς φτάσαμε στα δυσμενέστατα, για την Ελλάδα, αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να δώσει έστω το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση θέλει να αναζητήσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική, ώστε το -εξαιρετικά κρίσιμο για τα εθνικά θέματα- 2021 να μην προχωρήσει όπως το 2020, αναλώνεται στο να επαναλαμβάνει τις αμήχανες κοινοτοπίες του κ. Μητσοτάκη ότι “η Ευρώπη κινείται αργά”».

Επιπλέον αναφέρει ότι «είναι, δε, τουλάχιστον τραγικό ο κ. Πέτσας να θεωρεί θετικό βήμα το γεγονός ότι ο κ. Μπορέλ θα παρουσιάσει έκθεση για την Τουρκία τέλη Μαρτίου, που μπορεί να συμπεριλαμβάνει προτάσεις για κυρώσεις, τη στιγμή που σύμφωνα με τον ίδιο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο η λίστα Μπορέλ αποτελούσε ήδη στις 28 Αυγούστου 2020 “κεκτημένο… που ελπίζουμε να μην χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί”».