Προεκλογική χροιά είχε στην Ολομέλεια της Βουλής, η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, σχετικά με το νομοσχέδιο για τον προληπτικό έλεγχο των πιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο κατά βάσιν ενσωματώνει σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, («Βασιλεία-3»), αλλά περιέχει και αρκετές επιπρόσθετες ρυθμίσεις ελληνικού ενδιαφέροντος.

Αρχόμενη από την διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, η βουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ‘Αννα Μισέλ-Ασημακοπούλου, τόνισε στην ομιλία της πως «αν ισχύουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για “οικοδόμηση τραπεζικού συστήματος υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, αποτροπή της τραπεζικής ενοποίησης με τους όρους που έχουν αποφασιστεί, απαγόρευση της κερδοσκοπίας με χρηματοπιστωτικά παράγωγα και προσανατολισμός των τραπεζών στην αποταμίευση” κλπ., τότε για ποιον λόγο συζητάτε μαζί μας αυτό το νομοσχέδιο;»

«Η ΝΔ ενοχλήθηκε που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος» απάντησε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Στέφανος Σαμοΐλης. «Για φανταστείτε που βουλευτές του Κοινοβουλίου παρεξηγούνται όταν άλλοι ζητούν κάτι τέτοιο!» συμπλήρωσε.

«Από τα 180 άρθρα του νομοσχεδίου, τα 165 αποτελούν ευρωπαϊκή Οδηγία. Θα πρέπει κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει στον ελληνικό λαό, αν είναι υπέρ ή κατά της Ε.Ε.!» ανταπάντησε ο Ιορδάνης Τζαμτζής της ΝΔ. «Με την τακτική σας αυτή θα χάσετε τις ευρωεκλογές και θα διαλυθείτε στα εξ ων συνετέθητε» συμπλήρωσε.

«Είμαστε συντηρητικοί γιατί θέλουμε να επιστρέψει η τράπεζα στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της – και αυτό δεν το κάνει» δήλωσε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Είμαστε όμως και ριζοσπάστες: Κατανοούμε πως το τραπεζικό σύστημα που δανείζει λεφτά και δημιουργεί χρήμα ξέροντας πως θα σώζεται πάντα απ’ την κυβέρνηση, θα πρέπει να είναι μια δραστηριότητα κοινής ωφέλειας. Θα πρέπει να υπάρχουν επενδυτικές τράπεζες, συνεταιριστικές, και τράπεζες ειδικού σκοπού…»

«Ο κ. Τσακαλώτος ορθότατα επισημαίνει τον ηθικό κίνδυνο που γεννά η βεβαιότητα των τραπεζών, πως το κράτος πάντα θα τους διασώζει. Η απάντηση στον ηθικό κίνδυνο, είναι αυτό που ψηφίζουμε σήμερα» παρατήρησε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Όπως παρατήρησε ο κ. Βορίδης, «η ανάπτυξη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, απαιτεί χαμηλό κόστος δανεισμού. Υπάρχει όμως και η πλευρά των μεσαίων εισοδημάτων, που έχουν καταθέσεις και θέλουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και απόδοση. Υπάρχει και το εύλογο συμφέρον των φορολογουμένων, που λένε πως δεν θέλουν να πληρώνουν τις ζημιές του συστήματος. Αν τώρα αυξήσετε υπερβολικά την εποπτεία, στην πραγματικότητα αυτό που κάνετε είναι να δημιουργείτε ένα μεγάλο κόστος στο δανεισμό. Αν δεν είναι επαρκής η εποπτεία, διακινδυνεύετε τα χρήματα των φορολογουμένων. Αν δεσμεύσετε μεγάλα κεφάλαια, το χρήμα ακριβαίνει. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι «τράπεζες ή εργαζόμενοι», αλλά «φθηνό χρήμα και εξάρτηση από το Δημόσιο, ή ακριβότερο χρήμα και λιγότερη εξάρτηση» παρατήρησε ο κ. Βορίδης.

«Αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει» σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος. «Από το ενεργητικό των τραπεζών, το μεγάλο κομμάτι είναι σε χρηματιστηριακά παράγωγα και επενδύσεις χρηματιστηρίου. Αν διοχέτευαν λιγότερα κεφάλαια σε παράγωγα, θα μπορούσαν να διοχετεύσουν περισσότερα χρήματα στην πραγματική οικονομία» αντείπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίνοντας πως χρειάζονται περισσότερες ρυθμίσεις και περιορισμός της πλέον ριψοκίνδυνης τραπεζικής δραστηριότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, αν και εκτίμησε πως η Οδηγία αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Παρά ταύτα, δεν έλειψαν και οι πλέον κάθετες τοποθετήσεις από τους κόλπους του, με τον Στέφανο Σαμοΐλη να υπενθυμίζει πως «η Οδηγία «Βασιλεία-2» δεν θωράκισε το τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας. Οι Κανονισμοί αυτοί, φτιάχτηκαν από τραπεζίτες και εξυπηρετούν τραπεζίτες».

«Προφανώς δεν είναι όλα ωραία στην Ε.Ε. και η «Βασιλεία-3» άργησε και δεν τα διορθώνει όλα, αλλά το ζήτημα είναι το πώς προσαρμοζόμαστε εμείς στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας» απάντησε αργότερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ, εξέφρασαν την εναντίωσή τους στο άρθρο 168, που μεταξύ άλλων απαλλάσσει αναδρομικά την Τράπεζα Πειραιώς από φόρους και τέλη που είχαν προκύψει μετά την απορρόφηση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου.

«Το Δημόσιο έδωσε 40 δισ. για τη διάσωση των τραπεζών – και σήμερα, οι τραπεζίτες αποκτούν μοναδική ευκαιρία να επανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των τραπεζών με εξευτελιστικό τίμημα» παρατήρησε η Ραχήλ Μακρή. «Πού πήγαν τα 20 δισ. που δόθηκαν στη Eurobank; Μεγάλα ποσά πήγαν στα νησιά Κέυμαν μέσω off shore εταιρειών…» σημείωσε η βουλευτής. Αντίστοιχη, οξύτατη παρέμβαση επιφύλασσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.

«Δεν μπορείτε να δείτε τη συνολική κίνηση προς τα μπρος, που θα περιορίσει ακόμα περισσότερο το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όταν το κράτος θα απαλλαγεί απ’ τις συμμετοχές, πουλώντας τες» απάντησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος του ΠΑΣΟΚ.

«Η ευρωπαϊκή Οδηγία, αποτελεί βήμα για την ενοποίηση της Ευρώπης» εκτίμησε ο Νίκος Τσούκαλης από τη ΔΗΜΑΡ. «Κενά υπάρχουν στην Οδηγία, αλλά είναι άλλο να συζητάς για τις επιλογές που κάνει η Ευρώπη και τους συσχετισμούς που διαμορφώνουν το συγκεκριμένο πλαίσιο και άλλο να εντοπίζουμε τις ανεπάρκειες αυτές, ως ανεπάρκειες του εγχώριου πολιτικού συστήματος».

«Οι θεωρίες πως φταίει ο ανεπαρκής έλεγχος των τραπεζών και η διεθνοποίηση, πίσω απ΄την τραπεζική κρίση, αποσκοπούν να αποκρύψουν την πραγματική αιτία, που είναι η κρίση του καπιταλισμού» υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Ο στόχος είναι να αποδείξουν πως δεν ευθύνεται ο καπιταλισμός για την κρίση, την εξαθλίωση, τους πολέμους και τις δολοφονίες, αλλά ο καζινοκαπιταλισμός – και να αθωωθεί το σύστημα».

«Είμαστε βέβαιοι πως οι τράπεζες ευθύνονται για τη διάλυση της επιχειρηματικότητας, γιατί είχαν συμφέρον να έχουν εύκολο και γρήγορο κέρδος από τις περιουσίες των επιχειρηματιών που κατέρρεαν» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. «Τα χρήματα για την στήριξη των τραπεζών, πήγαν για να καλύψουν τρύπες και για τα χρέη των κομμάτων».

Κατά τα άλλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε σειρά νομοτεχνικών αλλαγών στο κείμενο του νομοσχεδίου. Ανάμεσα σ’ αυτές, περιλαμβάνεται και διάταξη για την εξασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων, κάτι το οποίο είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.