«Έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου είναι η Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι η αποκλιμάκωση από πλευράς της θα είναι συνεχής και συνεπής».

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε της συνάντησής του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Επανέλαβα στον γενικό γραμματέα ότι η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα δίκαιά της, τόσο επιδιώκει την επίλυση των διαφορών. Είναι πάντα έτοιμη για διάλογο σύμφωνα με τους κανόνες καλής γειτονίας, ενώ υπηρετεί με προσήλωση την αποχή κάθε χρήσης βίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την πλευρά της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναρωτήθηκε αν πρόκειται για  ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό. Πάντως, χαρακτήρισε την αλλαγή στάσης της Τουρκίας:

«Φωτεινό διάλειμμα τήρησης υποχρεώσεων» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα  αναμένει τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Συζητήσαμε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο» πρόσθεσε πρωθυπουργός, «γεγονότα που απειλούν τη σταθερότητα ευρύτερα».

Και εξήγησε ότι  όταν ένα μέλος του ΝΑΤΟ αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα του ενός,  ανοίγει διάπλατα την αμφισβήτηση και για τα δικαιώματα άλλων. Όπως τόνισε: «Δεν είναι διμερές ζήτημα αφορά όλους τους εταίρους.  Πρόκειται για ένα κίνδυνο που καραδοκεί σε μία ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ και για ολόκληρο το δυτικό κόσμο».

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος

Από τη μεριά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ αρχικά ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την φιλοξενία την Ελλάδα για το ότι ξοδεύει πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για δαπάνες στο ΝΑΤΟ.

Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, και πως η Βορειοατλαντική συμμαχία δείχνει την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα αλλά σε ότι αφορά τις ενέργειες για ειρήνη και αποκλιμάκωση. Είπε πως το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν “μηχανισμό αποκλιμάκωσης” με ανοιχτή επικοινωνία 24 ώρες το 24ωρο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.