Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά 

Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της Ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την Τουρκία, η οποία ως γνωστόν αναβάλλεται για τις 1-2 Οκτωβρίου καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήρθε σε επαφή με άτομο θετικό στον κορονοϊό και τέθηκε σε καραντίνα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επανέναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας. Οι διερευνητικές επρόκειτο να ξεκινήσουν μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24-25ης Σεπτεμβρίου και φαίνεται πως το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν αλλάζει.

Δεν φαίνεται επίσης να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα παρά τη νέα τουρκική πρόκληση με αντι-Navtex με την οποία η Άγκυρα ζητά (για άλλη μία φορά) την αποστρατικοποίηση της Λήμνου. Από κυβερνητικής πλευράς δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο για αυτό το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Κύπρος είχε θέσει βέτο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σε οποιαδήποτε απόφαση για τη Λευκορωσία, εάν δεν προχωρούσε η Ευρώπη σε εφαρμογή των κυρώσεων στην Τουρκία άμεσα. Και αυτό καθώς η Αθήνα μεν θεώρησε ως θετικό βήμα την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπιδα, αλλά η Λευκωσία βλέπει με ανησυχία το Γιαβούζ να παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ.

 Η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης Μέρκελ – Μισέλ – Ερντογάν

«Διαφορετικές πτυχές των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας» και «η επανέναρξη των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» αποτέλεσαν θέματα που συζητήθηκαν κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.