«Η Ελληνική Προεδρία ξεκινάει με την χώρα μας να βρίσκεται σε ανάκαμψη και όχι σε κρίση», δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας πως το 2013 πήγε καλύτερα από ότι περιμέναμε, τόσο στην δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και στο θέμα της ηπιότερης ύφεσης που επιτεύχθηκε.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να υπάρξει απόφαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους εντός της ελληνικής προεδρίας και ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σημείωσε πως με την ολοκλήρωση της τρέχουσας επισκόπησης θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για το ζήτημα της χρηματοδότησης του προγράμματος και εν συνεχεία για το θέμα του χρέους. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι από τον Απρίλιο όταν και η Eurostat θα πιστοποιήσει το πρωτογενές πλεονάσματος έως τα τέλη Ιούνιου που ολοκληρώνεται η ελληνική προεδρία υπάρχει επαρκές περιθώριο ώστε να καταλήξει η συμφωνία. Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε να υπάρξει απόφαση στο Eurogroup ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές (22-25 Μάιου) ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως θα μπορούσε να υπάρξει απόφαση και πριν τις ευρωεκλογές.

Ερωτηθείς για αρνητικά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η Κυβέρνηση έχει άριστη συνεργασία με το Βερολίνο. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει εχθρικό κλίμα έναντι της Ελλάδας στο Eurogroup αποσαφήνισε πως δεν βλέπει κανένα εχθρικό ή αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα στο Eurogroup.

Ο ίδιος εστίασε στο ότι τα περιθώρια των δεκαετών ομολόγων του Δημοσίου υποχώρησαν κάτω από 600 μονάδες, γεγονός που επιβεβαιώνει τις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας.