Νέα προειδοποίηση για τις επικείμενες δραματικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού στην οικονομία απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ανακοινώνοντας επιπλέον μέτρα οικονομικής στήριξης εργαζόμενων και δανειοληπτών για Μάιο- Ιούνιο- Ιούλιο και θέτοντας στο εξής ως παράλληλους και ισάξιους στόχους τη δημόσια υγεία και την οικονομική ανάκαμψη.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η συζήτηση εξελίχθηκε βέβαια σε μία αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδίως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά στα οικονομικά νούμερα, αλλά και στην ιδεολογική σκοπιά αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών της.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για εθνική ενότητα, δήλωσε ότι θα σταθεί στο πλευρό και εργαζόμενων και επιχειρήσεων, αλλά προϊδέασε για τις δυσκολίες που έρχονται και έκανε λόγο για καταμερισμό βαρών μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και εργαζόμενων.

Ενώ απέρριψε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης πχ για τη μη επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ως λαϊκισμό και επιστροφή σε μοντέλα κρατισμού που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέο μνημόνιο.

«Η πανδημία να μην οδηγήσει σε επαναφορά χρεοκοπημένων πρακτικών, αλλά να γίνει έναυσμα για χτίσιμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου» είπε αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηριστικά, ενώ θέλησε ο ίδιος να εμφανίσει το προφίλ υπεύθυνου πολιτικού, ο οποίος κρατά εφεδρείες για την αναμφίβολα δύσκολη επόμενη ημέρα στην οικονομία.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας είπε «όχι» σε διατίμηση των μασκών αυτή τη στιγμή, εκτιμώντας ότι η ελεύθερη αγορά θα ρυθμίσει το θέμα, όπως έγινε και με τα αντισηπτικά. Μάλιστα υποστήριξε ότι καθώς οι πρώτες ύλες εισάγονται, η διατίμηση θα είχε αντίθετα αποτελέσματα. Ενώ χαρακτήρισε θετικό να υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που κατασκευάζουν μάσκες προκειμένου να υπάρχει επάρκεια. Είπε πάντως ότι εάν υπάρξουν φαινόμενα στρεβλώσεων στην αγορά, θα επανεξετάσει τη στάση της κυβέρνησης μαζί με τον αρμόδιο υπουργό.

Ενώ επικαλέστηκε τους ειδικούς εμπειρογνώμονες και για τη διενέργεια τεστ και για το άνοιγμα των σχολείων. Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν καθόλου δημοτικά και νηπιαγωγεία, όπως έχει γράψει και το newsbeast. Ζήτησε δε να μην γίνεται «πολιτική σπέκουλα» πάνω σε ένα ζήτημα για το οποίο όπως είπε υπάρχει μία επιστημονική διαφωνία. Παραδέχθηκε ότι στο εξής θα πρέπει να γίνονται πολύ περισσότερα τεστ, επισήμανε όμως ότι οι πραγματικά κρίσιμοι δείκτες αφορούσαν στις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, άρα η τακτική που εφαρμόστηκε ήταν σωστή.

Για τα vouchers ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση πηρε πίσω το πρόγραμμα γιατί δεν προσέφερε ποιοτική τηλεκατάρτιση στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ επέστρεψε στο ΣΥΡΙΖΑ τις κατηγορίες λέγοντας ότι «Εμείς τα ΚΕΚ δεν τα δημιουργήσαμε, τα βρήκαμε».

Απάντησε δε στην κριτική πως η κυβέρνηση μεταφέρει την ευθύνη για τη χαλάρωση των μέτρων στους πολίτες, αφήνοντας αιχμές για σύνδεση της αντιπολίτευσης με τα «τάρταρα του διαδικτύου» που επενδύουν την αποτυχία της χώρας. «Δεν κάνουμε του κεφαλιού μας πράγματα, ούτε κάνουμε πειράματα. Είναι ένα καλά μελετημένο σχέδιο, αλλά είναι αυτό που λέει η λέξη: σχέδιο. Δεν πετάμε το μπαλάκι στην κοινωνία και βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω. Δεν το κάναμε πριν, δεν το κάνουμε τώρα» είπε και πρόσθεσε: «Ολοι μαζί είμαστε σε αυτή την περιπέτεια και μαζί θα πετύχουμε. Εάν αποτύχουμε θα αποτύχουμε συνολικά. Δεν θα υπάρχει κανείς που θα βγει και θα πανηγυρίζει εδώ πέρα πάνω στα συντρίμμια μιας ενδεχόμενης αποτυχίας».

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχληση του για την κατηγορία Τσίπρα περί ολοκληρωτισμού και τη σύγκριση με τον Όρμπαν. «Η λέξη ολοκληρωτισμός αναφέρεται σε συγκεκριμένα καθεστώτα, στη ναζιστική Γερμανία, σε αυτά που έκανε ο Στάλιν, στη Βόρεια Κορέα. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί σε αυτή την αίθουσα όταν χρησιμοποιούμε λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο» είπε και κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο λόγος του εκπέμπει την αντίληψη «θα σας περιμένουμε στη γωνία στην πρώτη αστοχία».

Διαφώνησε εξάλλου με τον ισχυρισμό Τσίπρα ότι η κυβέρνηση έπραξε τα αυτονόητα και πως τα εύσημα ανήκουν μόνο στους Έλληνες πολίτες. Σχολίασε ότι στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ταίριαζε όχι το σύνθημα «Μένουμε σπίτι» αλλά το σύνθημα «Μένουμε ίδιοι κι απαράλλαχτοι» και τον κατηγόρησε ότι «δεν μπορεί να κάνει αυτοκριτική, δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι χώρα πέτυχε κάτι που ξέφυγε από τα συνηθισμένα, να πιστώσει στον ελληνικό λαό την κυβέρνηση και το κράτος που είναι ταυτισμένο με την κυβέρνηση στην Ελλάδα, το γεγονός ότι έγινα πράγματα τους δύο τελευταίους μήνες που στη χώρα μας είναι ασυνήθιστα». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «τίποτε από αυτά που έγιναν τους δύο τελευταίους μήνες δεν ήταν αυτονόητο».

Ζήτησε δε «να μην επιτρέψουμε η τοξικότητα του παρελθόντος να αμφισβητήσει αυτή την εθνική ενότητα», ενώ άφησε αιχμές για παιχνίδι λασπολογίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης σε βάρος του Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα πέντε νέα μέτρα

Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε τα οικονομικά μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και ανακοίνωσε δέσμη ακόμη πέντε νέων μέτρων:

  • Πρώτον, μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης ή οι δραστηριότητες των οποίων παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους. Το ίδιο ισχύει και για επιδόματα προς ανέργους και μακροχρόνια ανέργους.
  • Δεύτερον, η πολιτεία θα στηρίξει τις αποδοχές όσων επιστρέφουν στη δουλειά με μειωμένο ωράριο και τζίρο, μέσω του προγράμματος SURE της ΕΕ.
  • Τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας παρατείνεται για τρεις μήνες ακόμη. Ενώ στη συνέχεια είπε ότι θα υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα- γέφυρα, που θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και τους συνεπείς δανειολήπτες.
  • Τέταρτον, είπε ότι στη διάθεση των επιχειρήσεων θα παραμένουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν αυτό το δίμηνο.
  • Πέμπτον, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσουν το Μάιο και θα ανακουφίσουν επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώνεται, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί σχέδιο- εξπρές για την τόνωση του τουρισμού.

«Πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε την επιλογή να προστατέψει την υγεία και τη ζωή των πολιτών, υποτάσσοντας σε αυτό τον υπέρτατο σκοπό τον οικονομικό της σχεδιασμό και δαπανώντας πολλούς πόρους. Προειδοποίησε όμως ότι οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα είναι δραματικές χωρίς αμφιβολία και πολυεπίπεδες. Σημείωσε δε όσον αφορά στα οικονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ότι: «΄Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση, με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας ένα πόλεμο που θα κρατήσει πολύ άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες». Υπερασπίστηκε έτσι τις επιλογές της κυβέρνησης απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης για ανεπαρκή μέτρα οικονομικής στήριξης το τελευταίο δίμηνο.

«Το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015»

Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε εξάλλου το ΣΥΡΙΖΑ ότι πλειοδοτεί εκ του ασφαλούς και ότι προτείνει «ξοδέψτε χωρίς να λέει πότε και για ποιους» και απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα πρόσθεσε: «Ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον, γιατί το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015 και όσο λίπασμα και αν θέλετε να προσθέσετε δεν πρόκειται να πετάξει πάλι βλαστάρι».

Έκανε άλλωστε λόγο για εύκολες διατυπώσεις από το ΣΥΡΙΖΑ περί εμπροσθοβαρών ενισχύσεων, που στερούν τη χώρα από αποθέματα σε περίπτωση νέας έξαρσης και υπονομεύουν την προσπάθεια χρηματοδότησης από αγορές

Χαρακτήρισε επίσης λαϊκισμό την κριτική ΣΥΡΙΖΑ για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, υποστηρίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει αυτή τη συνταγή θα είχε πληρώσει το κράτος 57 εκ ευρώ σε αχρείαστες αποζημιώσεις, καθώς τελικά ο αριθμός νοσηλευόμενων δεν πλησίασε τις μέγιστες δυνατότητες του ΕΣΥ.

Επέμεινε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάφτισε «μαξιλάρι» το δημόσιο ταμείο μαζί με τα 12 δισ ευρώ που πρέπει να παραμείνουν «παγωμένα» ως ενέχυρο αξιοπιστίας, θέτοντας το ερώτημα εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να ακουμπήσει η κυβέρνηση αυτό το δεσμευμένο απόθεμα και αφήνοντας να εννοηθεί πως αυτό θα σήμαινε νέο αυστηρό πρόγραμμα επιτήρησης.

«Να μοιραστούμε δίκαια το βάρος με τη σκέψη στον πολίτη αλλά και στο συμφέρον της χώρας»

Ο κ. Μητσοτάκης πλέον έθεσε την οικονομία σε ίση και παράλληλη προτεραιότητα με την προστασία της δημόσιας υγείας. Ενώ ευχαρίστησε τους ιδιώτες δωρητές που στήριξαν το ΕΣΥ με σχεδόν 64 εκ ευρώ, τα οποία έγιναν κρεβάτια ΜΕΘ, αναπνευστήρες, φάρμακα, μάσκες, αντιδραστήρια. Προανήγγειλε εξάλλου μεγάλη ιδιωτική δωρεά την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να διασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός τεστ.

Μάλιστα έδειξε ξεκάθαρα ότι θα δώσει τώρα μεγαλύτερο βάρος στην οικονομία, λέγοντας ότι στην αρχή της πανδημίας προτεραιότητα ήταν η ζωή των Ελλήνων και τώρα στόχος είναι η υγεία να απλωθεί και στην οικονομία.

«Θα συνεχίσω να μιλώ τη γλώσσα της αλήθειας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για σοβαρές εξωγενείς δυσκολίες και για δίκαιο μοίρασμα των βαρών «με τη σκέψη στον πολίτη αλλά και στο συμφέρον της χώρας».

Δήλωσε δε πως «είμαστε στο πλευρό της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας», θέλοντας να καταδείξει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα στηρίξει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις επιχειρήσεις, αλλά και αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για θυσίες. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα επωμιστούμε δίκαια και ισότιμα το βάρος, κράτος, επιχειρήσεις και κοινωνία». Διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα ξανανάψει τις μηχανές της οικονομικής δραστηριότητας, στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, θέμα για το οποιο δέχθηκε πυρά και από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός δε μίλησε για ευρωομόλογο, αλλά εκτίμησε ότι η πιο αποφασιστική απάντηση της Ευρώπης στον κορονοϊό θα ήταν το λεγόμενο Recovery Fund, ένα νέο ταμείο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Πρώτον, να έχει μέγεθος ισάξιο της κρίσης. Δεύτερον, να χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό. Τρίτον να λειτουργεί με κύριο όχημα τις επιχορηγήσεις και όχι τα δάνεια. Εξάλλου, στο πλαίσιο του υπεύθυνου προφίλ που θέλησε να κρατήσει, διαμήνυσε ότι εκείνος δε θα φορτώσει τη χώρα με νέα χρέη.