Υπέρ της πρότασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τερματισμό των προγραμμάτων χρηματοδότησης της Ελλάδας είχε ταχθεί το 2015 ο υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, όπως δήλωσε την Τρίτη ο ίδιος, σημειώνοντας ότι σε ανάλογες συνθήκες, θα υποστήριζε και πάλι την ίδια άποψη. Αναφερόμενος μάλιστα στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική, άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την επαναγορά ομολόγων.

«Δεν έκρυψα ποτέ ότι θεωρώ την πολιτική της ΕΚΤ ως άξια κριτικής, με όλο τον σεβασμό προς την ανεξαρτησία της. Όμως η επανεκκίνηση του προγράμματος επαναγοράς τον προηγούμενο χρόνο, κατά την άποψή μου έγινε δικαίως αφορμή και στο εσωτερικό της ΕΚΤ για αρκετά σφοδρή κριτική», δήλωσε ο κ. Μερτς ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του και πρόσθεσε ότι συμμερίζεται αυτή την κριτική, καθώς δεν βλέπει ότι ήταν πραγματικά απαραίτητη αυτή η επιλογή.

«Τον Μάιο του 2015 -δεν είμαι απόλυτα σίγουρος εάν η ημερομηνία είναι σωστή- θεώρησα σωστή την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να μη συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας. Υπήρχε μία ομόφωνη απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, τότε ήταν ακόμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αυτή (την απόφαση) την ανακάλεσαν μετά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά την θεωρούσα τότε σωστή», συνέχισε ο Γερμανός πολιτικός, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι βεβαίως σεβαστή. «Σε περίπτωση επανάληψης όμως θα έβλεπα τον εαυτό μου μάλλον στο πλευρό των υπουργών Οικονομικών, παρά των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», κατέληξε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.