Για την απεργία στον προαστιακό και στα τρένα που έγινε γνωστή το πρωί της Τρίτης και αιφνιδίασε πολλούς μίλησε ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως «θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα».

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Αταίριαστοι», ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ενώ από χθες στις 19:00 πάρθηκε απόφαση συμμετοχής στην απεργία, δεν ειδοποιήθηκε το επιβατικό κοινό αλλά ούτε και η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ, «κάτι το οποίο δείχνει τον παραλογισμό του ελληνικού κράτους και της ελληνικής νοοτροπίας συγκεκριμένων συνδικαλιστών».

«Μια χούφτα εργαζομένων πήγε με το “έτσι θέλω”, με τσαμπουκά, με νοοτροπίες που θυμίζουν άλλες εποχές και κλείδωσε το αμαξοστάσιο στο Ρέντη», «μια οργανωμένη μειοψηφία έκανε παρακώλυση συγκοινωνίας, κατάληψη εργασιακού χώρου και δεν άφησε τους συναδέλφους τους να πάνε για να λειτουργήσει ο προαστιακός. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα», τόνισε ο κ. Καραμανλής. Κάλεσε τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν και να ανοίξει το αμαξοστάσιο στο Ρέντη «αλλιώς οι συνέπειες θα είναι βαριές».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ και θα κληθούν σε απολογία οι υπεύθυνοι για την κατάληψη στο αμαξοστάσιο Ρέντη. Σε ερώτηση εάν θα ελεγχθούν μόνο πειθαρχικά, ο υπουργός Μεταφορών απάντησε ότι η εκτελεστική εξουσία κινείται πειθαρχικά και η δικαστική με τις διαδικασίες που προβλέπει η δικαιοσύνη.

«Εμείς έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας και την ασφάλεια των επιβατών. Όταν γίνεται ένας τέτοιος τσαμπουκάς, μία τέτοια ενέργεια, δεν μπορείς να αντιδράσεις εκείνη τη στιγμή. Αυτό, που μπορείς να κάνεις, είναι να τους προειδοποιήσεις ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό. Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να καλέσουμε την αστυνομία για το παραμικρό πρόβλημα. Εγώ ήρθα εδώ για να πω στους εργαζόμενους και να τους προειδοποιήσω και να τους κάνω μία έκκληση ότι πρέπει να ανοίξει το αμαξοστάσιο. Εάν δεν ανοίξουν τα αμαξοστάσια όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και επειδή ζούμε σε ένα κράτος δικαίου -τουλάχιστον εγώ που είμαι πολιτικός αυτό πιστεύω- δεν υπάρχει ασυλία για συντεχνίες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός δεν θα ανεχθούν αυτά που ανέχονταν άλλες κυβερνήσεις» είπε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος.