Αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία βλέπουν στην κυβέρνηση, διαψεύδοντας πως υπήρξε οποιαδήποτε συνεννόηση με την Άγκυρα για την επέτειο των Ιμίων, ενώ επιχειρούν να κρατήσουν αποστάσεις από «πολεμοκάπηλους» απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις κατηγορίες περί προσφυγής στη Χάγη ως υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την προχθεσινή δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως εφέτος δεν υπήρξε κρίση στην επέτειο των Ιμίων διότι η Άγκυρα είχε στείλει μήνυμα στην Αθήνα να μην υπάρξει ένταση, ανέλαβε να διασκεδάσει οριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ, καθώς εν τω μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε διαψεύσει ότι έκανε δήλωση σε εκπομπή του Alpha, φερόμενος να έχει ενοχληθεί από τη δημοσιοποίηση οff the record συνομιλίας του, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί σύγχυση.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατανόηση με την τουρκική πλευρά και καμία συνεννόηση για τέτοια ζητήματα» δήλωσε ο κ. Δένδιας, απαντώντας στον τουρκικό ισχυρισμό ότι αποδεχόμενη η ελληνική πλευρά αίτημα για μη εορτασμό της επετείου των Ιμίων συναίνεσε στην ύπαρξη γκρίζων ζωνών. Πρόσθεσε δε με νόημα πως: «Δεν υπάρχει δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να έχει συνεννόηση με την τουρκική πλευρά» και ξεκαθάρισε ότι: «Καμία ελληνική κυβέρνηση δε μπορεί να αποδεχθεί τη γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας».

Ως προς το γιατί δεν έγινε κάποιος εορτασμός στα Ίμια, ο υπουργός Εξωτερικών άφησε αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου, λέγοντας πως «είχε γίνει αφορμή η συγκεκριμένη ημερομηνία προβολής ατόμων που υπηρέτησαν στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας».

Ο κ. Δένδιας επέμεινε ότι δεν υπήρξε επεισόδιο γύρω από τον πλου του Oruc Reis, εκτίμησε ότι δεν ήταν τεστ των αντανακλαστικών της χώρας μας, αλλά σχολίασε αφήνοντας αιχμές ότι: «Δε νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα». Απέφυγε πάντως να κρίνει τις δηλώσεις που είχε κάνει σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε αποκαλύψει και διαλόγους του με τον πρωθυπουργό.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πάντως βλέπουν αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα καλούνται να θέσουν και στο εσωτερικό «κόκκινες γραμμές» ως προς τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και ως προς το ερώτημα της προσφυγής στη Χάγη.

Το θέμα με τα Ίμια και το περιστατικό με το Oruc Reis στάθηκαν αφορμή για επιθέσεις προς την κυβέρνηση και εκ δεξιών και εκ των έσω για υποχωρητική στάση, με τον κ.Δένδια να απαντά στους «πολεμοχαρείς» πως:

«Εάν κάποιος ζητά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να οδηγήσει την Ελλάδα στην Κόκκινη Μηλιά, αυτό δε θα γίνει». Ενώ ταυτόχρονα, δεν έχει καταλαγιάσει ο πολιτικός θόρυβος από τις δηλώσεις του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνου Ντόκου σχετικά με το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, την ώρα που στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει και η (σαμαρική) άποψη κατά προσφυγής στη Χάγη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντόκος είχε προβεί σε διευκρινιστική δήλωση, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία μίας φράσης που αφορούσε σε υποθετικά σενάρια και ξεκαθαρίζοντας ότι εξέφραζε προσωπικές απόψεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι παγίως για την Ελλάδα οι μόνες διαφορές με την Τουρκία που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Και φυσικά καμία ελληνική κυβέρνηση δε θα μπορούσε να συζητήσει τίποτε περισσότερο. Εξάλλου προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει συνυποσχετικό μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αυτό φαίνεται μάλλον απίθανο, εφόσον η Άγκυρα θέτει ζητήματα γκρίζων ζωνών, τα οποία η Αθήνα δε μπορεί ποτέ να αποδεχθεί.

Βέβαια η ελληνική πλευρά επιδιώκει σταθερά να πέσουν οι τόνοι και η ένταση, δηλώνοντας ότι επιθυμεί πάντα το διάλογο με τη γείτονα. Η Άγκυρα πάντως συνεχίζει το ίδιο βιολί, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν να επαναλαμβάνει χθες ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διεξάγει έρευνες και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις ανάμεσα σε Καστελόριζο και Λιβύη, στις περιοχές δηλαδή θαλάσσιας ευθύνης που συμφώνησε με την κυβέρνηση Σάρρατζ.

Η απάντηση ήρθε χθες δια του κ. Δένδια, ο οποίος δήλωσε με νόημα: «Θα ευχόμουν και θα εισηγούμουν στην Τουρκία να μην το κάνει αυτό. Θα ήταν η φιλική μου συμβουλή να μη συνεχίσει σε αυτό το δρόμο».

Εν τω μεταξύ ανοιχτό είναι το πότε θα συνέλθει ξανά η διάσκεψη του Βερολίνου για το θέμα της Λιβύης και αν θα συμμετάσχει η Ελλάδα, αν και μάλλον η πρώτη συνεδρίαση κρίνεται αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος, δηλαδή της μη εφαρμογής της εκεχειρίας.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα μεταβεί στο Μόναχο για τη διάσκεψη για την ασφάλεια στις 14 Φεβρουαρίου και άρα δε θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί εκεί με τον Ερντογάν.

Στο Μόναχο θα βρεθεί ο κ. Δένδιας, όπως και ο Τούρκος ομόλογος του Μεχμέτ Τσαβούσογλου, όμως ούτε δική τους συνάντηση έχει προγραμματιστεί. Σημειωτέον ότι στις 18 Φεβρουαρίου θα συγκληθεί εκ νεου το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.