Σε συστράτευση και συμπόρευση μαζί του καλεί το ΚΚΕ την εργατική τάξη «για να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά η οικοδόμηση της ταξικής ενότητας, της οργάνωσης και της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος» υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να δυναμώσει συνολικά η πάλη της εργατικής τάξης και η λαϊκή συμμαχία, να εμποδιστούν αλλά και να μπει τέλος στα αντεργατικά μέτρα, για να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, τη βαρβαρότητα και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού».

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του «Για την αναζωογόνηση-ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος» εκτιμά πως παρά τους σκληρούς και μεγάλους αγώνες που έδωσε η εργατική τάξη δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα την πραγματική της δύναμη, καθώς «το μεγαλύτερο τμήμα της τόσο πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης όσο και μετά παραμένει δέσμιο των απατηλών διλημμάτων και των αστικών ιδεολογημάτων που καλλιεργούν τα κόμματα του συστήματος και της ΕΕ και άλλοι μηχανισμοί του μεγάλου κεφαλαίου».

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι κοινωνικά στρώματα πληττόμενα από την κρίση «αντέδρασαν και εμφάνισαν κινηματική δράση υπεράσπισης της προηγούμενης θέσης τους, σε αρκετές περιπτώσεις σε αντιπαράθεση με εκείνο το τμήμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος που με συνέπεια συγκρουόταν με τους καπιταλιστές, τους μεγαλοαγρότες, την ΕΕ, κι όχι μόνο με τη μια ή την άλλη κυβέρνηση. Έγιναν φορείς των λεγόμενων «νέων κινημάτων των αγανακτισμένων», που μιλούσαν ενάντια στο μνημόνιο αλλά ταυτόχρονα υιοθετούσαν αντιδραστικά συνθήματα, όπως «έξω τα κόμματα και τα συνδικάτα». Μέσα σ’ αυτά κρύφθηκε και απέκτησε το δήθεν αντισυστημικό προσωπείο και η ναζιστική ΧΑ».

«Οι τάσεις χειραφέτησης υπονομεύτηκαν από τον αντικομμουνισμό, τις συκοφαντικές επιθέσεις και τις προβοκάτσιες κατά του ΚΚΕ, ενώ κλιμακωνόταν η κρατική καταστολή και δυνάμωναν οι εκβιαστικοί και τρομοκρατικοί μηχανισμοί των ίδιων των μεγαλοκαπιταλιστών κατά του ΠΑΜΕ και των εργατικών αγώνων, αξιοποιώντας την εγκληματική δράση της ναζιστικής ΧΑ» προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες -εργαζόμενους και άνεργους- να συσπειρωθούν μαζί του για να πάρουν αγωνιστική ζωή τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα «ώστε με τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων να γίνουν ακαταμάχητα κάστρα της ταξικής ενότητας, της πάλης και της αλληλεγγύης» προσθέτοντας «οι ίδιοι οι οργανωμένοι εργάτες και εργάτριες να διώξουν από τα όργανα του κινήματος τους συνδικαλιστές της υποκρισίας, της συναλλαγής και της υποταγής στον καπιταλισμό και την ΕΕ. Να μην παγιδευτεί η εργατική τάξη στη νέα μεταμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, με πρωταγωνιστές τώρα από τη μια τη ΝΔ και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης το ΚΚΕ καλεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα να «θωρακιστεί απέναντι στη δολιότητα της ναζιστικής ΧΑ και να την πετάξει έξω από τους τόπους δουλειάς και τις εργατικές συνοικίες».

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να ηγηθεί στην οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας για μια δυναμική λαϊκή αντεπίθεση με στόχο την διέξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων, κατακτώντας την εργατική – λαϊκή εξουσία».