Επίδομα γέννας: Αντιπαράθεση στη Βουλή για τις προϋποθέσεις χορήγησης

Σε δύο δόσεις η καταβολή του ποσού


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:52
20/01/2020
Επίδομα γέννας: Αντιπαράθεση στη Βουλή για τις προϋποθέσεις χορήγησης
11
loading

Ως ένα αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα υποδέχθηκαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Κοινωνικών υποθέσεων το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με το οποίο θεσπίζεται επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ. Αντιπαράθεση ωστόσο προκάλεσαν οι προϋποθέσεις χορήγησής του καθώς και η ρύθμιση για διασύνδεση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με την επαρκή φοίτηση των ανήλικων τέκνων δικαιούχου οικογενείας στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Σε παρέμβασή του ο παριστάμενος υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει το επίδομα των 2.000 ευρώ σε κάθε Ελληνόπουλο και σε όποιον βρίσκεται νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα επί 12 έτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δίδεται ανεξέλεγκτα και οριζόντια. Όσο για τη ρύθμιση για τα άλλα επιδόματα, είπε ότι δεν κόβεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα επειδή ένας μαθητής είναι αδύναμος να βγάλει την τάξη ή επειδή δεν μπορεί να παρακολουθήσει για ιατρικούς λόγους. Η ρύθμιση στοχεύει σε εκείνους τους γονείς που συνειδητά στερούν τα παιδιά τους από τη γνώση και τα οδηγούν στην εξαθλίωση. Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που έρχονται στη δημοσιότητα φαίνεται ότι η ανεργία μειώνεται για τέταρτο συνεχόμενο μήνα με κυβέρνηση της ΝΔ.

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου είπε ότι στηρίζει το επίδομα των 2.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να δοθεί σε δύο δόσεις αλλά σε μία. Εκτίμησε πάντως ότι το επίδομα αυτό είναι «προκάλυμμα» για να χάσουν χιλιάδες δικαιούχοι το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης «που κρύβονται στο δεύτερο μέρος νομοσχεδίου». Καταργείτε τα επιδόματα εάν έστω κι ένα παιδί οικογένειας επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών είπε η κ. Φωτίου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα τιμωρητικό και αντιεκπαιδευτικό μέτρο. Υποστήριξε επίσης ότι οι περικοπές ανάλογα με την καταγωγή γίνονται «για να χαϊδέψετε το ακροδεξιό ακροατήριο που σας έφερε στην εξουσία».

Την επιφύλαξή τους για την ολομέλεια εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γ. Μουλιώτης είπε ότι η επιδοματική παρέμβαση είναι απαραίτητη αλλά δεν αρκεί. Ζήτησε από την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για το δημογραφικό και τόνισε την ανάγκη το "ακατάσχετο" να μπει σε όλα τα οικογενειακά επιδόματα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, είπε το επίδομα γέννας είναι επαναφορά παλαιότερου επιδόματος και επέκρινε τις τελευταίες κυβερνήσεις ότι δεν έχουν επαναφέρει το επίδομα τοκετού που καταργήθηκε το 2012. Το είχαμε φέρει με τροπολογία μας το 2019 αλλά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το απέρριψε είπε ο κ. Λαμπρούλης. Εξάλλου, χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον των κυβερνητικών κομμάτων καθώς υπέγραψαν τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους και ανέλαβαν δεσμεύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους διαγράφοντας από τους νέους το δικαίωμα στη σταθερή και καλοπληρωμένη εργασία.

Από την Ελληνική Λύση, η κ. Μ. Αθανασίου είπε ότι δεν αρκεί το επίδομα για υπογεννητικότητα για να διατηρηθεί ο Ελληνισμός. Θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστούν οι Έλληνες και οι άλλοι θα πρέπει να έπονται είπε η κ. Αθανασίου.

Η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Μ. Απατζίδη είπε ότι είναι αντίθετη με τον «βιοπολιτικό καθορισμό των γεννήσεων». Μας φαίνεται πολύ χοντροκομμένη η ρητορική της δεξιάς «κάντε παιδιά για να σωθεί το έθνος» είπε η κ. Απατζίδη και τόνισε ότι τα νέα ζευγάρια δεν έχουν ανάγκη από ένα εφάπαξ ποσό αλλά από μόνιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για τα εργασιακά ζητήματα.

Δ. Μιχαηλίδου: Εντός έξι μηνών η δεύτερη δόση του επιδόματος γέννας - Όλα τα επιδόματα θα πληρώνονται την τελευταία ημέρα του μήνα

Το επίδομα γέννας δεν είναι από μόνο του μία ολιστική πολιτική για το δημογραφικό, αλλά ένα από τα πολλά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αυτή είπε στην τοποθέτησή της η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Με βάση τους υπολογισμούς μας, πρόσθεσε, το επίδομα των 2.000 δικαιούνται το 99% των πολιτών της χώρας. Σημείωσε επίσης ότι η πρώτη δόση (1.000 ευρώ) προβλέπεται να δίδεται με την έγκριση του επιδόματος και ανακοίνωσε ότι, με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει την ψήφιση του νομοσχεδίου, η δεύτερη δόση θα δίδεται έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.

Απαντώντας, στην κ. Φωτίου, η υφυπουργός είπε ότι αποτελεί βασική κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης η διασύνδεση της επαρκούς φοίτησης στο σχολείο με τα επιδόματα. Είναι μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας, είναι ουσιαστικό μέτρο κατά των κοινωνικών αποκλεισμών είπε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι είναι δικαίωμα αλλά και ανάγκη του κράτους να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, στην υποχρεωτική φοίτηση.

Διέψευσε ακόμα «ένα ψέμα που καλλιεργείται στις δύο εφημερίδες σας, πως κρύβονται, λέει, περικοπές στο δεύτερο κομμάτι του νομοσχεδίου, ότι υπάρχει τάχα εξοικονόμηση που κάνει το κράτος με τη διασύνδεση (παροχής επιδομάτων) με τη φοίτηση στο σχολείο». Εμείς θέλουμε «όλες τις οικογένειες» να στέλνουν το παιδί στο σχολείο [..] Δεν είναι δυνατό να μιλάμε σε αναπτυγμένη χώρα της ΕΕ για διαρροή είπε η κ. Μιχαηλίδου, η οποία διαβεβαίωσε ότι «εάν ένα παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες δεν μπλοκάρεται από τη διάταξη, επαναλαμβάνει την τάξη και οι γονείς παίρνουν το επίδομα. Όπως επίσης, εάν ένα παιδί είναι άρρωστο δεν επηρεάζεται, επαναλαμβάνει την τάξη και οι γονείς συνεχίζουν να παίρνουν το επίδομα».

Όσο για τους πολίτες τρίτων χωρών, είπε ότι με το νομοσχέδιο αυξάνουμε το όριο από πέντε σε δώδεκα χρόνια οριζόντια για όλα τα επιδόματα: Της γέννας, της στέγασης, του παιδιού και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Θεωρούμε, σημείωσε, ότι τα δώδεκα χρόνια είναι ένα επαρκές διάστημα για να αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός δεσμός με χώρα μας.

Τέλος, στηλίτευσε την προηγούμενη πρακτική ανακοίνωσης διαφόρων επιδομάτων σε διαφορετικές στιγμές μέσα στο μήνα και ανήγγειλε ότι πλέον, όλα τα επιδόματα θα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη του μήνα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar PanosGianaros

  Κανονικά την μία δόση πρέπει να την δώσουν στα . . . γα$#sia , , , και την άλλη στα βαφτήσια . . !

 2. avatar ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ

  ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΑΣ
  Εσείς η ΝΔ_ΠΑΣΟΚ χρεοκοπήσατε την Ελλάδα
  γιαυτό μην φορτώνετε τις ευθύνες σας στους αδύναμους
  λοποδύτες πολιτικοί!!!

 3. avatar Τετραγωνακιας

  Δυο φορες ειδα μια ρομα (αλλιως λεγονται τελος παντον )εγκυος και τωρα παλι τριτη φορα αλλα δεν την ειδα ποτε με τα μωρα της τα δυο, προχθες μου ζητησε τσιγαρο της εδωσα και την ρωτησα που ειναι τα παιδια σου που δεν τα εχω δει αλλα ουτε ολοκληρο το γαλατσι (γνωστη εκει κυκλοφορει καθε μερα χωρις τα παιδια της) ,εεεε μου ειπε παρακατω τα εχω απαντηση για τα ιδια της τα παιδια ΥΓ ναι ρε κριτιρια για τα επιδοματα ειδικα μην δινουν σε ρομα διοτι γενοβολανε μονο για το επιδομα χωρις να σεβονται τα ιδια τους τα παιδια

 4. avatar φιλελληνας

  χαρα οι ...μαντηλαρουδες...!!! τρωνε πινουν λιαζονται[...] και κοιμουνται αφου υπαρχουν [...] τους γεμιζουν την τσεπη .. και τωρα με ο ...ευαισθητος μητσοτακης θα τους επιβραβευει με επιδοματα για να μην σταματησουν να .[......] για να εεξασφαλισουν την παραμονη τους στη χωρα και να εκπληρωσει την εντολη του σορρος για την αλλοιωση του ελληνικου πληθυσμου Τωρα ,,,σκουνταει ... ο ενας τον αλλον κοιτα ρε,,,,περναει ελληνας !!!! φανταστειτε σε δυο -τρια χρονια θα υπαρχουν 98%τριτοκοσμικοι [...] και μονον 2% ελληνες...!!!! βιαστειτει...ο μητσοτακης ζηταει επιλωμενα διαμερισματα με υπολογιστες...για τους ανηλικους 17αρηδες [...] !!!! με εντολη του κατασχονται λογαριασμοι απο εφοριες σε φτωχες οικογενειες επειδη ξεπερασαν τα 1200 Ε με μισθο και δωρο για χρεος 600ων Ευρω... ο κουλης ομως δεν ρωτησε τα παιδια αυτα πως περασαν τις γιορτες,,,αλλα για τους αδεσποτους τριτοκοσμικους 17ρηδες προσπαθει και νοιαζεται για την ανεση τους !!!! ΟξΩ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ .......!!!!!!!

 5. avatar Ειμαι της γνωμης…

  ..να τα παιρνουν τα ελληνοπουλα εστω κ σε 3 δοσεις. Οσο για τις ...οριζοντιες αποψεις του συριζα.. αςανατρεξει σε δηλωση αντιπεριαρχη αιγαιου οτι ζευγαρια μεσα στη μορια σε 3 χρονια απεκτησαν 3 παιδια χωρια που κουβαλουσαν κ αλλα τοσα μαζι τους. Ακομη κ την ορθοπαιδικη κλινικη του νησιου την μετετρεψαν σε μαιευτηριο !!! Εαν τους μεταφερουν ενδοχωρα με το ρυθμο γεννησεων τους δενν θα εφτανε ο προυπολογισμος ολης της ευρωπης ..οχι μονο της χωρας μας... σε επιδοματα γεννας. Τοσο βαρβαροι... απολιτιστοι ... που γεννουν χωρις να νιαζονται για μελλον παιδιων τους

 6. avatar Νικος χασαπης

  Αναβάλλονται 100 χειρουργεία στο «Αγία Όλγα»λόγω των εντεινόμενων το τελευταίο διάστημα ελλείψεων σε προσωπικό, κυρίως στο αναισθησιολογικό και ακτινολογικό τμήμα για μηδενικές προσλήψεις και ο συνειδητός εκφυλισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει στόχο την εξυπηρέτηση του σχεδίου της κυβέρνησης για τις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που μαζί με τοπικούς φορείς.

 7. avatar tsiribim tsiribom

  Να απαγορευτούν οι αμβλώσεις. Γιατί να πληρώνουμε γι αυτό που η φύση μας το προσφέρει δωρεάν?

 8. avatar Ιεράξ

  Ο Βορίδης έδωσε 12.000 ευρώ για την πρωτοχρονιάτικη πίτα του υπουργείου...αχ βρε φτωχοδεξιέ καημένε με τον Κούλη που ψήφισες, ο κόσμος πληρώνει αυξημένους φόρους και αυτοί τρώνε το δημόσιο χρήμα!!
  Το Υπουργείο ενέκρινε τη σχετική δέσμευση της δαπάνης για την εκδήλωση πρωτοχρονιάτικης πίτας του προσωπικού και την ανάρτησε στη Διαύγεια με συνολικό ύψος 12.000 ευρώ.

 9. avatar Τακουλης

  Ρε ξεφτιλίσμενοι πολιτικοί, σε λίγο θα ψηφίζουν τα μεμετια και οι Πακιστανοί και ποιος ξέρει τη άλλη εθνικότητα. Γιατί τα χρόνια περνάνε πολύ γρήγορα και οι νέες γενιές είδη από το λύκειο ψάχνουν το μέλλον τους εκτός χώρας, και εσείς διαφωνείτε αν θα είναι με δύο δόσεις η εφάπαξ το ποσό.
  Ξεφτίλες......

 10. avatar Xaxa222

  Εεεμ βεβαια ο Συριζα θελει να το παρουν οι ψηφοφοροι του...Ρομα και Αλλοδαποι!!

 11. avatar φωτιου μουραζε ντολμα…..μερισμα και γεμιστα….

  καλα εκανε και εβαλε περιορισμους...δεν ειναι η χωρα ξεφραγο αμπελι....να ερχονται εδω ολα τα λαθρονια να περνυν χιλιαδες φορες καλυτερα απο τον ελληνα......πατε να καντε τσισα σας ολες οι βιολετες......

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει