Πρόταση νόμου από το ΚΙΝΑΛ για επαναφορά της 13ης σύνταξης

Τι αναφέρει η ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:44
17/01/2020
Πρόταση νόμου από το ΚΙΝΑΛ για επαναφορά της 13ης σύνταξης
10
loading

Την επαναφορά της 13ης σύνταξης ζητεί το ΚΙΝΑΛ καταθέτοντας σήμερα, Παρασκευή σχετική πρόταση νόμου με πρώτη υπογράφουσα την πρόεδρο του Φώφη Γεννηματά.

Όπως σημειώνει η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, η πρόταση νόμου στοχεύει:

 • Στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τη μερική αποκατάσταση των σημαντικών περικοπών που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας μας.
 • Στην αποστολή ισχυρού μηνύματος στην ελληνική κοινωνία ότι η σταδιακή έστω οικονομική ανάκαμψη συνδέεται με την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, το οποίο αποτελεί για εμάς τους Σοσιαλδημοκράτες, επένδυση στον άνθρωπο και την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.
 • Στην επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης σε μόνιμη βάση από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς την προϋπόθεση των ματωμένων υπερπλεονασμάτων και της υπερφορολόγησης.

Στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου την οποία μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνεται ότι, «ο οικονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2004-2009 διαμόρφωσε για τη χώρα έναν εφιάλτη χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτήθηκαν επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σημαντικό μέρος αυτών των μέτρων επωμίσθηκαν οι συνταξιούχοι της πατρίδας μας, το εισόδημα των οποίων περικόπηκε είτε με μειώσεις συντάξεων είτε με την περικοπή αρχικά και την κατάργηση στη συνέχεια των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας (περικοπές οι οποίες έχουν κριθεί από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές). Πλέον τούτων, συνεπεία του 3ου αχρείαστου Μνημονίου, που προκάλεσε η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι συνταξιούχοι της χώρας μας υπέστησαν αφενός δραματικές μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους καθώς και του εφάπαξ βοηθήματος μέσω κυρίως του νόμου 4387/2016 αφετέρου την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που συνδυαστικά δημιουργούσαν ένα προστατευτικό δίκτυ και διασφάλιζαν μία αξιοπρεπή διαβίωση των χαμηλοσυνταξιούχων».

Με το (μοναδικό) άρθρο, προτείνεται η επαναχορήγηση μόνιμης 13ης σύνταξης για κάθε έτος, αρχής γενομένης από το 2020 σε όλους τους συνταξιούχους και στους λαμβάνοντες επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία από τον ΕΦΚΑ, αλλά και στους δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον ΟΠΕΚΑ. Η 13η σύνταξη είναι πλήρης, δηλαδή αντιστοιχεί στο ύψος της σύνταξης ή του επιδόματος που λαμβάνει κατά την 1η Δεκεμβρίου εκάστου έτους ο συνταξιούχος και καταβάλλεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ, αντίστοιχα. Παράλληλα, προβλέπεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να ρυθμιστεί κάθε λεπτομερειακό ζήτημα που απαιτείται για την εφαρμογή του άρθρου. Τέλος, καταργείται το άρθρο 120 του ν. 4611/2019, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χορήγησε προεκλογικό επίδομα αντί της πλήρους κανονικής 13ης σύνταξης.

Με αυτό το άρθρο, «το Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζει σε συμβολικό επίπεδο τις θυσίες στις οποίες υπεβλήθησαν τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας μας και επιδιώκει την εν μέρει αποκατάσταση των αγοραστικών δυνατοτήτων και του βιοτικού επιπέδου τους. Αποτελεί, τέλος, η νομοθετική αυτή πρόταση σοβαρό σήμα προς όλη την ελληνική κοινωνία ότι η σταδιακή αποκατάσταση της "κανονικότητας" και η έστω μικρή αύξηση του πλούτου της χώρας διοχετεύεται προς άρση αδικιών και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ενισχύοντας της κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar ΝΑΙ

  ΑΛΛΑ Η ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΝΑΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ
  ΔΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ , ΣΤΟ Σ τ Ε Η Τ Α Ν ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
  ΔΩΡΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ , ΠΑΣΧΑ , ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΔΕΙΑΣ.
  ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΧΕΣΘΕ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΡΠΑΓΗ
  ΨΗΦΩΝ ,ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ ΕΙΧΕ ΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ Σ τ Ε.
  ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΑΣ.

 2. avatar Αν το πετύχετε..

  ..κα Γεννηματά σας ορκίζομαι τη ψήφο μου που τόσα χρόνια πεισματικά σας την αρνιομουν .

 3. avatar PanosGianaros

  Ο νόμος όμως κυρία Φώφη μου και ΚΙΝΑΛ , , να προβλέπει - - - όπως φαίνεται απο τα σχόλια - - όποιος δεν θέλει την 13η Σύνταξη , , , με μια απλή δήλωση . . . . . . ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ . . . !
  Στο κάτω - κάτω παίρνοντας ΔΩΡΑ τόσα χρόνια . . . ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ . . . !
  Ας μην πτωχεύσουμε και άλλο . . . , ας κρατήσουν τα ΚΛΕΜΕΝΑ να πληρωθεί η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ Μητσοτάκη , . . !
  Θα θυμάστε όλοι μέσα στην βουλή τον πατέρα του Κούλη να φωνάζει - - \' \' Οι μισθοί των βουλευτών είναι μισθοί . . . πείνας \' \' - - - και ο αθεόφοβος ΕΡΙΞΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ, , , , ΠΕΙΝΑ . . . !

 4. avatar Ροδίτης

  Εσείς δεν ήσασταν που ψηφίσατε μαζί με τη ΝΔ το 2012 την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης? Και τώρα δηλαδή ζητάτε να επαναχορηγηθεί? Άντε από εκεί ξεφτίλες. Αλλά δεν φταίτε εσείς, τα όρνια που σας ψηφίζουν ακόμα φταίνε.

 5. avatar Απλή ερώτηση

  Από πού θα πληρωθεί αυτή η 13η σύνταξη ;Μήπως από την τσέπη της κυρίας Γεννηματά;
  Με αυτά τα κουβαρνταλίκια των αριστερόστροφων κομμάτων φτάσαμε εκεί που φτάσαμε.
  Καμιά πρόταση γιά να δημιουργηθούν δουλειές έχει μήπως καί σταματήσουν τα επιδόματα καί η εξάρτηση των ανθρώπων γιά να έχουμε τα ψηφαλάκια τους;

  1. avatar Απλή απάντηση

   Έτσι ρε φίλε. Θέλουν μισθούς και συντάξεις οι χαραμοφάιδες. Αντί αν βλέπουν τι ανάπτυξη έχει το Μπαγκλαντές που δεν έχουν λεφτά αλλά γεννοβολάν αβέρτα και όπως πάνε θα κατακτήσουν όλη την Ευρώπη χωρίς καν όπλα...

 6. avatar Αννα.Α

  Πολύ ωραία πρόταση, να θεσπιστεί φόρος ΚΙΝΑΛ και να φορολογηθούν όσοι ανήκουν στο κόμμα και όσοι το ψήφισαν και να πληρώνουν απο την τσέπη τους αυτήν την 13η σύνταξη!

 7. avatar ακριβως…ξεκαθαρα πραγματα….

  μια μερισματα...μια βοηθημα ..μια επιδοματα...ρεζιλικια .....για ολους 13η συνταξη...μπορειτε?????αυτη ειναι η λυση.......ο τσιπρας εδωσε 200 ε τη βαφτισε συνταξη....ο μητσος τα κοβει......οχι αλλες κοροιδιες στο λαο....

 8. avatar Κερασμενο

  Παλαιο κλασσικο εμπειρο ΠΑΣΟΚ !!!Με μια προταση (οτι κατσει ,δεν εχει σημασια) την καταλληλη ομως ωρα καιστην καταλληλη πολιτικη συγκυρια και αρπαζει στην στιγμη ενσυνεινηδητα-υποσυνειδητα θελεις , χιλιαδες ψηφους απο το πουθενα!!!!Θα βγει κυβερνηση ...ΟΧΙ !!!Αλλα και ποτε δεν ελειψε απο αυτην και τα κεντρα εξουσιας !!!ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ

 9. avatar 908907880990-4

  ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΑΡΚΕΤΑ Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει