Στην 3η διεθνή διεπιστημονική Ημερίδα «Ο αθλητικός στοιχηματισμός σήμερα, προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία» παρευρέθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και αθλητισμού.

Εκεί ο υφυπουργός Εξήγησε πως για την υλοποίηση και την ορθή εφαρμογή της Ε.ΠΛ.ΑΘΛ.Α θα συσταθεί αρχικά ένας πυρήνας φορέων, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ανεξάρτητη Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων, την Ελληνική Αστυνομία και τον Αθλητικό Εισαγγελέα. Και σε δεύτερο χρόνο, θα αναπτυχθεί συνεργασία και με άλλους φορείς του αθλητισμού (συνδέσμους αθλητών, προπονητών, διαιτητών, αθλητικές ομοσπονδίες, επαγγελματικές ενώσεις πρωταθλημάτων και στοιχηματικές εταιρείες).

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων. «Στόχος μας η προστασία του υγιούς αθλητισμού» δήλωση ο υφυπουργός και στη συνέχεια ανέλυσε τα οφέλη από την εθνική πλατφόρμα, που θα είναι έτοιμη τον Ιούνιο.

«Ο νόμος που ψηφίσαμε συμβάλλει καθοριστικά στην άμεση και καθοριστική αντιμετώπιση του νοσηρού φαινομένου των προσυνεννοημένων αγώνων στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού. Η χειραγώγηση των αθλητικών γεγονότων τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια διεθνώς. Η χειραγώγηση αφαιρεί αξιοπιστία, σπιλώνει αθλήματα και ομάδες και είναι αντίθετη με το ευ αγωνίζεσθαι που ο καθαρός αθλητισμός πρεσβεύει.

Βέβαια ενισχύει τα φαινόμενα βίας στο χώρο του αθλητισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα που έγινα το 2017 από το ΑΠΘ, οι ίδιοι οι αθλητές σε ποσοστό 35% πιστεύουν ότι αγώνες στην κατηγορία τους είναι χειραγωγημένοι.

Αυτό συνέβαινε 2-5 φορές την χρονιά. Μάλιστα το 80% πίστευε ότι είχε συμμετάσχει σε χειραγωγημένο αγώνα, κάποια στιγμή στην καριέρα του εν αγνοία του» τόνισε αρχικά ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση: «Εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε βάλαμε στόχο την προστασία του υγιούς αθλητισμού. Για τον λόγο αυτό προχωρήσαμε και στην κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων. Κάτι που πολλές χώρες καθυστερούν. Μία σύμβαση που είχε παραγκωνιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δείγμα της πραγματικά φανερής αδιαφορίας που επέδειξε γενικότερα στα προβλήματα που έπλητταν τον ελληνικό αθλητισμό».

Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε και στα σχέδια της κυβέρνησης για την πάταξη του φαινομένου: «Αμέσως επόμενη ενέργεια, στην οποία θα προβούμε μέσα στο επόμενο διάστημα μέσω τροπολογίας στην Βουλή, είναι η σύσταση της Εθνικής Πλατφόρμας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της Σύμβασης. Η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.) θα είναι εναρμονισμένη με τη διεθνή πρακτική και θα υπηρετεί έναν διπλό ρόλο: αυτόν της πρόληψης και της καταστολής.

Η Εθνική Πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου του 2020. Είναι αναγκαία, μέσα από τη λειτουργία της πλατφόρμας, η αξιοποίηση των πληροφοριών που θα λαμβάνονται από τις καταχωρήσεις των συμβάντων, ώστε να προκύπτει μετέπειτα ενδελεχής έρευνα και να ασκούνται, όπου κρίνεται αναγκαίο, ποινικές διώξεις ή να κινούνται αναλόγως πειθαρχικές διαδικασίες. Επιπλέον, μέσα από την ορθή εφαρμογή της πλατφόρμας, θα προκύψει η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της κοινωνίας γύρω από το φαινόμενο.

Η Εθνική Πλατφόρμα για τη χειραγώγηση των αγώνων έχει τον ρόλο να κινητοποιήσει, να εμπλέξει και να συντονίσει όλους τους μετόχους του αθλητικού γίγνεσθαι. Σε πρώτο βαθμό θα συσταθεί μία ομάδα, ένας πυρήνας φορέων, που θα υλοποιήσουν το εγχείρημα αυτό και την ορθή λειτουργία του, αποτελούμενη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ανεξάρτητη Επιτροπή Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων, την Ελληνική Αστυνομία και τον Αθλητικό Εισαγγελέα.

Επειδή, όμως, η αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων είναι ένα φαινόμενο που αγγίζει όλη την κοινωνία, σκοπεύουμε δευτερογενώς να αναπτύξουμε συνεργασία και με άλλους φορείς του αθλητισμού και συγκεκριμένα με συνδέσμους αθλητών,  προπονητών, διαιτητών, με τις αθλητικές ομοσπονδίες, με τις επαγγελματικές ενώσεις πρωταθλημάτων, καθώς και με τις στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες πρωταγωνιστούν στον ηλεκτρονικό στοιχηματισμό.

Οι φορείς αυτοί θα συνεισφέρουν ενεργά στον εντοπισμό και την αναφορά των χειραγωγημένων αγώνων και είμαι βέβαιος ότι με την εποικοδομητική συνεργασία, θα επικρατήσει η διαφάνεια και το “ευ αγωνίζεσθαι”, χωρίς υπόνοιες παρανομίας.

Γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των φαινομένων των προσυνεννοημένων αγώνων επικρατεί στον χώρο του ποδοσφαίρου, σε συνεργασία με την UEFA και την εταιρεία SportRadar, λαμβάνουμε πληροφορίες τακτικά, σχετικά με μεμονωμένους αγώνες που έχουν κατά την κρίση της εταιρείας υποψία χειραγώγησης, προκειμένου να εντοπίσουμε τόσο τους ίδιους τους αγώνες, όσο και τους φορείς που εμπλέκονται και να κινηθούμε πειθαρχικά, με στόχο την κάθαρση του χώρου.

Κυρίες και κύριοι, ο αθλητικός στοιχηματισμός είναι υγιής όταν διεξάγεται σε μετρημένα πλαίσια και με γνώμονα την αγάπη για το άθλημα. Είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στην προαγωγή και την προστασία του υγιούς αθλητισμού, μακριά από οικονομικές σκοπιμότητες. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε, με σκοπό ο φίλαθλος να απολαμβάνει το συναρπαστικό θέαμα που προσφέρει ένας αγώνας, χωρίς την παραμικρή υποψία νόθευσής του. Και θα το καταφέρουμε.»

Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση έδρασε ταχύτητα για τον ιντερνετικό στοιχηματισμό

O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, αναφέρθηκε στον ιντερνετικό στοιχηματισμό και τις δυνατότητες που μπορεί να παρέχει στην χώρα, στην 3η διεθνή διεπιστημονική Ημερίδα «Ο Αθλητικός στοιχηματισμός σήμερα: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Ο κ. Σταϊκούρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο, όσο και στην ασφαλή συμμετοχή των παικτών.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ στη σημερινή εκδήλωση, μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Έχει ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερη αξία και θα τον βρούμε μπροστά μας ως χώρα τον διαδικτυακό στοιχηματισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ακαθάριστα έσοδα ήταν 5.5 δισ. ευρώ, όταν ο τζίρος όλων των επίγειων παιγνίων διαμορφώθηκαν στα 6,1 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεται κανείς πως εξελίσσεται η αγορά του ιντερνετικού στοιχηματισμού. Είναι προφανές ότι η αναλογία θα γέρνει προς το ίντερνετ» τόνισε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας.

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή Κυβέρνηση δρώντας με ταχύτητα και αποφασιστικά μέσα στους πρώτους τρεις μήνες αποφάσισε νόμο για τον ιντερνετικό στοιχηματισμό. Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας, εξασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, διασφαλίζεται η ασφαλής συμμετοχή παικτών, προσελκύονται επενδύσεις, προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα, αυξάνονται τα έσοδα μέσω αδειοδοτήσεων και φορολογίας, ενισχύεται η προστασία των παικτών από τα παράνομα δίκτυα στα ελεγχόμενα δίκτυα».

Ο υπουργός Οικονομικών, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην έρευνα που έγινε για να παρθούν οι αποφάσεις: «Πήραμε παραδείγματα από τη Δανία, την Πορτογαλία, την Γαλλία, την Μάλτα, την Κύπρο. Προβλέπονται, αποκλειστικά, δύο είδη αδειών διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, μία για το “διαδικτυακό στοίχημα” και μία για τα “λοιπά διαδικτυακά παίγνια”, όπως το καζίνο. Στα 3.000.000 ευρώ ορίζεται το αντίτιμο για την άδεια διαδικτυακού στοιχήματος, στα 2.000.000 ευρώ για τα λοιπά παίγνια. Η διάρκεια είναι για 7 έτη και με δυνατότητα ανανέωσης για ίσο χρονικό διάστημα έπειτα από την καταβολή ισόποσου τιμήματος. Παράλληλα θα πρέπει να ενδυναμώσουν το ρόλο της ΕΕΠ και το πληροφοριακό σύστημα ελέγχου και εποπτείας. Ετσι, επιτυγχάνεται ο έλεγχος».