Γεωργιάδης: Έγινε το πρώτο βήμα για να αλλάξει η αντίληψη των Γερμανών επιχειρηματιών

Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις συναντήσεις που είχε


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:34
13/12/2019
Γεωργιάδης: Έγινε το πρώτο βήμα για να αλλάξει η αντίληψη των Γερμανών επιχειρηματιών
12
loading

Ως «ένα καλό πρώτο βήμα» στην κατεύθυνση της εμπέδωσης νέας αντίληψης σε ό,τι αφορά το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, περιέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τις συναντήσεις που είχε την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Βερολίνο, με κυβερνητικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας.

Μιλώντας, νωρίτερα σήμερα, στους Έλληνες ανταποκριτές, ο κ. Γεωργιάδης εστίασε στην ικανοποίησή του για την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ, η οποία είναι ενδεικτικό ότι διήρκεσε διπλάσιο του προκαθορισμένου χρόνου. Ο κ. Αλτμάιερ, όπως μετέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τις μεταρρυθμίσεις και τα πρώτα βήματά της. Αναφερόμενος μάλιστα, στο ζήτημα της «συμφωνίας» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, επανέλαβε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησής του στις ελληνικές θέσεις.

Βασικό θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η διοργάνωση του Ελληνογερμανικού Φόρουμ για την Οικονομία, το οποίο, με ευθύνη των δύο υπουργείων, θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο. Το Φόρουμ, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και αρμόδιος από ελληνικής πλευράς για την διοργάνωση, Νίκος Παπαθανάσης, θα χαιρετίσουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα περιλαμβάνει πάνελ για την Ενέργεια, την Επιχειρηματικότητα και την Οικονομία, αλλά και απευθείας συναντήσεις (B2B).

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην συνάντηση των δύο υπουργών ήταν και η πορεία μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα, όπως η Fraport και η Deutsche Telekom. «Αυτές μπορούν να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα και για περισσότερες γερμανικές επενδύσεις και συμμετοχή γερμανικών επιχειρήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης και δήλωσε ότι για την κυβέρνηση «το μεγάλο στοίχημα» είναι η Ελλάδα να «ξεκολλήσει» από τις χαμηλές θέσεις των δεικτών που αφορούν επενδύσεις. «Είμαστε τελευταίοι», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην κατάταξη των κρατών-μελών της ΕΕ με βάση τις επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ, «επειδή προερχόμαστε από μια δεκαετή κρίση και ήταν πάρα πολύ δύσκολο να επιλέξει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν υπήρχε αβεβαιότητα αν η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη ή όταν είχαμε μια οικονομία τελείως κλειστή, με γραφειοκρατία». Οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα κριθούν σε 1-1,5 χρόνο, πρόσθεσε, καθώς η κατάσταση δεν αλλάζει από την μία μέρα στην άλλη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί θεωρεί ότι τώρα η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, σε αντίθεση προς το παρελθόν, ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι τώρα το περιβάλλον είναι εντελώς διαφορετικό και αναφέρθηκε στην ιδέα που είχε διατυπώσει η καγκελάριος Μέρκελ, ήδη το 2011, περί παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα. «Αυτή η ιδέα δεν μπορούσε τότε να γίνει πράξη. Διότι στην Ελλάδα για μια τέτοια άδεια, χρειαζόταν κανείς δέκα χρόνια. Το λέγαμε, αλλά δεν μπορούσε να γίνει. Με τη νέα νομοθεσία, όλα αυτά γίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα, ακριβώς για να μπορούν τέτοια εγχειρήματα να υλοποιούνται», πρόσθεσε και ανέφερε ενδεικτικά την πρόβλεψη δικαιώματος υπογραφής του υπουργού Ανάπτυξης για την αδειοδότηση επενδύσεων στρατηγικού χαρακτήρα. Οι Γερμανοί βλέπουν τώρα την αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος, εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι στο μυαλό του μέσου Γερμανού επιχειρηματία η Ελλάδα εξακολουθεί να ταυτίζεται με γραφειοκρατία, καθυστερήσεις και προβλήματα. «Δεν αλλάζουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά κάναμε ένα καλό πρώτο βήμα», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά, αντιθέτως, το πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός ανέφερε ότι η παλαιότερη δυσπιστία έχει πλέον αντικατασταθεί από ικανοποίηση για τους γρήγορους ρυθμούς εφαρμογής μεταρρυθμίσεων. «Στη Γερμανία ωστόσο δεν είναι η κυβέρνηση που κατευθύνει τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τους. Για αυτό και έχουμε ακόμη πολλή δουλειά, προκειμένου να πείσουμε τις εταιρίες ότι η αντίληψη που έχουν αφορά παλιότερες εποχές», συμπλήρωσε και επισήμανε ότι έχει εκφραστεί ήδη γερμανικό επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως αυτό της Deutsche Telekom για τα ευρυζωνικά δίκτυα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Άδωνις Γεωργιάδης και για το ζήτημα της Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας ότι οι καθυστερήσεις αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για τις επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Παρέπεμψε δε στις νομοθετικές παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται ήδη, αλλά και στην εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, για ειδικά τμήματα στα δικαστήρια για υποθέσεις ανταγωνισμού και επενδύσεων και για προσλήψεις δικαστών.

Ερωτώμενος αν οι υποψήφιοι ξένοι επενδυτές συγκρίνουν την Ελλάδα του σήμερα με αυτήν του χθες ή την Ελλάδα με τις γειτονικές της χώρες και τις ευκαιρίες που αυτές προσφέρουν, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι ισχύουν και τα δύο. «Ως προς το παρελθόν, η Ελλάδα αρέσει στους επενδυτές, διότι είναι πλέον πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Καθώς εξέρχεται από δεκαετή κρίση, η Ελλάδα παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω ευκαιριών. Έχει μείνει δέκα χρόνια πίσω σχεδόν σε όλα: στην ανανέωση υποδομών, στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού δικτύου κλπ. Έχει ανάγκη από τέτοιες επενδύσεις. Το βλέπουν οι επενδυτές και εμείς θέλουμε να τους ενθαρρύνουμε λίγο περισσότερο», δήλωσε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο ο υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας συναντήθηκε ακόμη με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Ραλφ Μπρινκχάους, ο οποίος του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ως τώρα πορεία της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ είχε επαφές με την Airbus Space και την εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων Alba.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar ΑΠΟΡΙA

  Αυτός δεν ελέγχεται για τις μίζες της Νοβάρτις?

  1. avatar σκευωριες τουλουπακαινας

   πολακη ....συριζοψευτων...πεταξατε 10 ονοματα χωρις στοιχεια και νομιζατε οτι ειναι σταλινισμος εδω......την πατησατε [...]

 2. avatar ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ? ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ,,,,,ΜΙΣΟΤΡΕΛΕ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ ?????

  1. avatar ο τσακαλος θα τις φερει

   ο παπατσακαλος θα επενδυσει......2 εκ καταθεσεις στο εξωτερικο....εσεις με ενα ντολμα και ενα μερισμα ειστε καλα...τεμπελχαναδες μπαχαλακηδες αναρχοκαταληψιες ανομοι .....μπατιρια

 3. avatar Fire40

  Η Γερμανια επενδυτικα απεδειξε διαχρονικα οτι ερχεται οποτε της δοθει πολιτικα η ευκαιρια και αρπαζει τα φιλετα τα οποια θα της δωσουν οπωσδηποτε υπερκερδη. Ετσι πηρε, αφου εξασφαλισαν οι ντοπιοι δωσιλογοι την απαξιωση των εν λογω επιχειρησεων, το ΟΤΕ το Βενιζελος και τα αλλα αεροδομια τις σηραγγες κλπ. Αν ο Αδωνης νομιζει οτι τους ξερει γελιεται. Να του θυμισω τον Φουχτελ που γυρνουσε τους δημους εν μεσω βαριας κρισης να αρπαξει οτι μπορουσε και εν προκειμενω την αποκομιδη των σκουπιδιων, η το ανεκδιηγητο σχεδιο δημιουργιας ειδικης οικονομικης ζωνης του Ππακωνσταντινου για να βαλουν τελειως αφορολογητα οι γερμαναραδες τα φωτοβολταικα στην Δυτιλη Μακεδονια κ.α. πολλα. Μη βαυκαλιζεστε για τρελες επενδυσειε. Τρελος θα ειναι αυτος που θα πληρωνει 80% φορους και εισφορες για να επιχειρει εδω!

  1. avatar πεστα στο χαριτση τσακαλωτο παπανατσιου

   που μας εκατσαν αυτους τους φορους......και οταν ηρθε η ωρα τους...τους τη κατσαμε και μεις

 4. avatar Άντε καλά

  Θα έρθουν να επενδύσουν σε νανοτεχνολογία.
  Νανογιλεκα νανοσωβρακα και νανοφανελες.
  Αλήθεια Άδωνη οι μπουλντόζες στο Ελληνικό ξεκίνησαν γιατί δεν ακούω τίποτα.

  1. avatar 5 χρονια ηταν χαλασμενες…..

   τωρα τις επισκευαζει.....υπομονη

 5. avatar πιονι

  του συστηματος

 6. avatar ΓΙ 78

  ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΙΤΖΗΣ Η [...] ΜΕΓΑΛΟ Η ΚΟΠΑΝΟΣ. ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΑΝΩ ΤΟΥ 75% ΤΖΙΡΟΥ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ.

 7. avatar Xountalas

  Πάνω σε αυτό που λες αναφερόταν αυτό:\"Στη Γερμανία ωστόσο δεν είναι η κυβέρνηση που κατευθύνει τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τους.\"Οι Γερμανοι το θέλουν στην Τουρκία.

 8. avatar Γύπας

  Ετοίμασε χώρο να έλθει η VW !!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει