Δένδιας: Η Ελλάδα δε θα κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας

«Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:52
07/12/2019
Δένδιας: Η Ελλάδα δε θα κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας
8
loading

Μήνυμα να μη «συγχέουμε τη σύνεση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η χώρα μας έναντι της προκλητικής, παράνομης συμπεριφοράς των γειτόνων μας, με τον κατευνασμό» στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Παραπολιτικά, ενώ υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα δε θα κάνει εκπτώσεις στην προάσπιση της εθνικής της κυριαρχίας».

«Θα προασπίσουμε και το τελευταίο χιλιοστό εθνικού εδάφους, όπως δεσμευόμαστε από το Σύνταγμα, το οποίο ορκιστήκαμε να τηρούμε», σημειώνει ο κ. Δένδιας τονίζοντας παράλληλα ότι «το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων εξασφαλίζει την αποτροπή κάθε επιβουλής».

«Χάρη στην κινητικότητα που δείξαμε, άλλωστε, πετύχαμε μεγάλες χώρες (περιλαμβανομένης της Ρωσίας) και ισχυρά κράτη της περιοχής να έχουν καταδικάσει την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας», επισημαίνει ο κ. Δένδιας και συνεχίζει: «Η Τουρκία θα ήταν ωφέλιμο επίσης να μετράει το μέγεθός της αναλογικά με τη σκιά της και όχι με βάση τα όνειρά της».

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, προσθέτει όμως ότι «ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, έστω και ακούσιου, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τη στιγμή που καταγράφονται, σχεδόν καθημερινά, εμπλοκές οπλισμένων μαχητικών στον ουρανό του Αιγαίου».

Όσον αφορά στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως τέθηκαν όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τουρκικές ενέργειες και αποτιμά θετικά το γεγονός ότι συναντήθηκαν οι δύο πλευρές στο ανώτατο επίπεδο.

«Ο διάλογος είναι πάντα απαραίτητος, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν διαφωνίες», σημειώνει.

Αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, ο κ. Δένδιας καλεί την Ευρώπη να συνεχίσει να δείχνει την αποφασιστικότητά της απέναντι σε αυτές τις πρακτικές με τον πλέον σαφή τρόπο.

«Οι εκβιασμοί της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της πρέπει να σταματήσουν. Και έχουμε καταστήσει σαφές προς όλους ότι δεν νοείται ανοχή για μια χώρα που παραβιάζει κατά συρροή το διεθνές δίκαιο».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με γειτονικές μας χώρες .

«Με την Ιταλία βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς υπάρχει συμπεφωνημένο κείμενο. Με την Αίγυπτο θεωρώ επίσης ότι θα κινηθούμε προς μια θετική κατεύθυνση».

«Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πραγματοποιείται μεταξύ γειτονικών χωρών. Στην περίπτωση της Τουρκίας και της Λιβύης, τούτο δεν ισχύει. [...] Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πρόκειται περί παράνομων και φαιδρών αυθαιρεσιών, απολύτως ανυπόστατων από πλευράς διεθνούς δικαίου».

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Δένδιας προαναγγέλει την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει στοχευμένες πρωτοβουλίες και έχει ήδη δρομολογήσει προεργασίες για συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη. Σκοπεύει επίσης, να διοργανώσει, στις αρχές του επόμενου έτους, σύνοδο των κρατών μελών της Ε.Ε. με τις πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και του Κοσόβου, ενώ κατόπιν πρόσκλησης του κ. Δένδια οι υπουργοί Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας θα συμμετάσχουν σε άτυπο πρωινό εργασίας των υπουργών της Ε.Ε. τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

«Τέλος, είναι σε εξέλιξη μια σειρά διμερών επαφών με ομολόγους μου, με τους οποίους συζητούμε με ειλικρίνεια τις εξελίξεις στην περιοχή», σημειώνει ο κ. Δένδιας και προσθέτει ότι προγραμματίζει να επισκεφθεί προσεχώς τη Γαλλία και τη Δανία, τις χώρες που διατηρούν επιφυλάξεις.

Ο κ. Δένδιας σχολιάζει πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια διμερής συμφωνία που «δεν μπορεί να επηρεαστεί από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» και προσθέτει πώς η ορθή και απαρέγκλιτη εφαρμογή της είναι προϋπόθεση της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκου Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο ο κ. Δένδιας υπενθυμίζει ότι οι σχέσεις Ελλάδος και ΗΠΑ «βρίσκονται σήμερα στο απόγειό τους» και οι δύο χώρες πραγματοποιούν στρατηγικό διάλογο για μια πλειάδα θεμάτων από την ενέργεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις έως τις σχέσεις των κοινωνιών μας, την περιφερειακή συνεργασία, την καινοτομία και την αμυντική συνεργασία.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει εκ νέου με τον πρόεδρο Τραμπ για τις περιφερειακές προκλήσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει ο κ. Δένδιας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Προς γενίτσαρους του ΥΠΕΞ….

  Τόσο καιρό σας πίεζε ο Πάιατ να μην δώσετε στον ΟΗΕ ΑΟΖ χάρτες για να βοηθήσει έτσι στο καπέλωμά μας από τον Τούρκο. Άλλη μια φορά σας πουλάνε οι σύμμαχοι. Άλλη μια φορά σας πουλήσανε και τώρα τρεχάτε ποδαράκια μου να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντες. Τώρα δε, βγαίνει ο Πάιατ και λέει υποκριτικά ότι μας στηρίζει! Μα πως να μην μας στηρίζει ο Πάιατ; Αφού αυτός ήταν που πίεζε για να μην ανακηρύξει η Ελλάδα ΑΟΖ!!! Τώρα για ξεκάρφωμα υποστηρίζει, αφού ήξερε και έγινε αυτό που ήξερε!!! Φάτε σανό πρόβατα!!! Κανένα πρόβατο δεν γλύτωσε την σφαγή το Πάσχα, ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ!!!

 2. avatar ρεθυμνιωτης

  Τις εκπτώσεις , δυστυχώς , τις έχετε κανει ήδη Κ. Δενδια .

 3. avatar Γύπας

  1) Ίμια 2) τα έξοδά επισκευής του σκάφους που μας τράκαραν οι Τούρκοι ( ο Κοτζιάς θα έστελνε τον λογαριασμό στους Τούρκους ) 3) Που πήγαν οι κόκκινες γραμμές; Και 4) αν μπουν οι Τούρκοι στην Ελληνική ΑΟΖ θα τους βυθίσετε;

 4. avatar Γύπας

  Μπλακ φραντει :

 5. avatar Kostas777

  Να σε δω τι θα κάνεις όταν ο Τούρκος στείλει γεωτρύπανο κοντά στην Κρήτη, ποιος θα δώσει εντολή και τί εντολή θα δώσει...από δηλώσεις χορτάσαμε, όπως χορτάσαμε και από τον ΠτΔ που στέλνει αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα. Να σας δούμε την κρίσιμη ώρα τι θα κάνετε.

 6. avatar Τι ΚΟΥΒΕΝΤΑ ειναι ( δεν θα κανει εκπτωσεις στην προασπηση ) της εθνικης

  ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ! Αυτο Εξυπακουετε ειναι Αυτονοητο πως να το κανουμε ?

 7. avatar Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας

  Αν ήταν ο Τσίπρας πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ ο Κοτζιάς ή ο Κατρούγκαλος, αυτές οι δηλώσεις θα λαμβάνονταν πολύ σοβαρά υπόψη από τους Τούρκους. Τώρα όμως....

 8. avatar Te

  Πήγαινε στα ιμια εάν είσαι μάγκας

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει